ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Επιχείρηση:«Χρυσές μεταμοσχεύσεις»



«Χρυσά» πλήρωνε τα γόνατα για μεταμοσχεύσεις η χώρα μας στο πλαίσιο μιας καλοστημένης «επιχείρησης» που ερευνάται από τις βρετανικές και τις ελληνικές αρχές. Η σύλληψη προ ημερών στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας DePuy International, θυγατρικής της Johnson & Johnson, αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε μία ακόμη υπόθεση διαφθοράς στον τομέα της υγείας.




Εκτός από τους γιατρούς που χρηματίστηκαν, το ΣΔΟΕ ψάχνει διευθυντές νοσοκομείων και υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας


Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει
μέρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ των μελών της «επιχείρησης» που κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Η επικοινωνία γινόταν στα αγγλικά μεταξύ του στελεχών της Depuy και ελληνικών συνδέσμων που μεσολαβούσαν μεταξύ της εταιρείας, δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων για την προώθηση των προϊόντων της.


5 εκατ. σε μίζες


Μετά τη σύλληψή του, ο Robert John Dougal που σήμερα κρατείται σε βρετανικές φυλακές, υποστήριξε πως από το 2002 έως και το 2005 δόθηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ μίζες σε έλληνες γιατρούς.


Η ιστορία δεν περιορίζεται στον χρηματισμό ορισμένων μόνον γιατρών (η λίστα των χειρουργών που ερευνά το ΣΔΟΕ φτάνει τους 13), αλλά επεκτείνεται μεταξύ διευθυντών νοσοκομείων ακόμη και υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας που πληροφορούσαν τους ενδιαφερόμενους για τις κινήσεις του τότε υπουργού.


Το 2000, η DePuy International αγοράζει την εταιρεία MEDEC SA (εταιρεία συμβούλων στον ιατρικό τομέα), στο συμβούλιο της οποίας αναλαμβάνει πρόεδρος ο Dougal, διευθύνων σύμβουλος μία ελληνίδα, η Δ. Φ., και μέλη ο Gary F., ο John C. και ο Bruce Μ. Αυτή η εταιρεία ουσιαστικά κινούσε τα νήματα για τις υπερτιμολογήσεις των προϊόντων ανάμεσα σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα και ανάλογα με τη φορολογική κλίματα χάραζε στρατηγική.


Σε συνεργασία με μία ακόμη ελληνική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών στον χώρο της υγείας που ανήκε στον Ν.Κ., καθώς και άλλους ελληνικούς συνδέσμους (πωλητές, διευθυντές νοσοκομείων και χειρουργούς) προωθούσε τα προϊόντα της Depuy. Από τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ τους για την εξαγορά και της εταιρείας του Ν.Κ., προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα.


Σε ένα από τα email της Δ. Φ., διευθύνοντος συμβούλου της MEDEC με ημερομηνία 16/01/01 προς τον Gary F., στέλεχος της Depuy: «... πρέπει να ξέρω ποιες είναι οι συμφωνίες που έγιναν με τους πελάτες (για τα γόνατα) οι οποίοι θα αρχίσουν να δουλεύουν με την J&J αμέσως μόλις υπογράψουν συμβόλαιο».


Αναφέρεται σε ένα πρόβλημα με κάποιους μεσολαβητές: «...έχασαν έναν μειοδότη-αναθέτη-προστατευόμενο σε ένα νοσοκομείο που πουλούσε 55 γόνατα τον χρόνο, αν και τους είχε βοηθήσει μέσω της καλής συνεργασίας μας με χειρουργό να προωθήσουν τα ειδικά LCS γόνατα. Ο Φ... (ελληνικός σύνδεσμος) είπε ότι δεν ενδιαφέρεται γιατί το νοσοκομείο δεν πληρώνει. Ο Bruce (μέλος Δ.Σ. της Medec) εκνευρίστηκε πολύ. Είπε στον Φ. ότι δεν έχει δικαίωμα να απορρίπτει πωλήσεις επειδή το νοσοκομείο είναι στη λίστα που δεν πληρώνει...».


Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία μία συνηθισμένη τακτική σε περιπτώσεις μη πληρωμής είναι η διαρροή σχετικών αναφορών στον τύπο...


Σε άλλο email πάλι της Δ. Φ., με την ένδειξη «εμπιστευτικό» αναφέρεται τα εξής: «Η ύπαρξη κινήτρων σε μετρητά στους χειρουργούς είναι το σύνηθες στην Ελλάδα».


Και πώς εξασφάλιζαν τα «κίνητρα»; Από τον διπλασιασμό της τιμής των προϊόντων: «Η τιμή πώλησης των προϊόντων στον διανομέα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα προσεκτικών υπολογισμών έτσι ώστε το κέρδος του διανομέα από τις επιχειρήσεις μετά τους φόρους να είναι αρκετό για να πληρώσει χρηματικά κίνητρα και αρκετό για να πληρώσει τους μετόχους με εύλογη αμοιβή...»


Επίσης γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον Ν.Κ., που παρουσιάστηκε και από τον Dougals ενώπιον των βρετανικών δικαστικών αρχών ως ο Νο 1 σύνδεσμός τους στην Ελλάδα, ο οποίος σύμφωνα με τα στελέχη της Medec: «Εχει αναπτύξει ένα αξιόλογο δίκτυο με τους γιατρούς και τα νοσοκομεία, τους χειρουργούς και τις κλινικές...».


Τέλος Ιανουαρίου 2001, η Δ.Φ., ενημερώνει τον Douglas: «Ολα αυτά τα χρόνια εκτός από τον προϋπολογισμό της MEDEC για έξοδα προώθησης, λαμβάναμε και ένα ποσό περίπου 100.000 δολαρίων από την Depuy για δαπάνες συνεδρίων, έξοδα ταξιδιών χειρουργών, στέγαση, εγγραφή, δείπνα, δώρα, εγγραφές και διαφημίσεις... Επίσης έχω τον λογαριασμό του Ν. για έξοδα που σχετίζονται με ταξίδια-δείπνα-ξενοδοχεία και έχω μιλήσει στον Gerald για τη δυνατότητα να πάρουμε 5 χειρουργούς κλειδιά με τις γυναίκες τους στη Νότια Αφρική...».


Οι μεθοδεύσεις


Να επισημάνουμε πως ο Ν.Κ. συνεργαζόταν με την Depuy πριν η εταιρεία εξαγοραστεί από την Johnson & Johnson. Στέλεχος της J&J σε επικοινωνία του με άλλα, επισημαίνει το μεγάλο ρίσκο από τις μεθοδεύσεις και τις πρακτικές που ακολουθούσε ο Ν.Κ:


«Πριν αγοράσει η J&J την DePuy, ο έλληνας διανομέας είχε μία ρύθμιση με την εταιρεία που απαιτούσε οι πληρωμές να γίνονται σε δεύτερες χώρες, στο Isle of Man, που υποδεικνύουν ανάρμοστα ζητήματα πληρωμών και φόρων, τα οποία έχουμε κληρονομήσει όταν αγοράσαμε τις μετοχές της επιχείρησης. Αυτά τα θέματα είναι δύσκολο να τα ρυθμίσουμε οριστικά και νόμιμα και απαιτούν μεγάλη προσοχή. Τώρα που κατέχουμε την εταιρεία διανομής (MEDEC), όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα γιατί το παρελθόν μπορεί να μας στοιχειώνει, Και πρέπει να γνωρίζουμε αν τα άτομα που δραστηριοποιούνταν στην ελληνική εταιρεία διανομής και που τώρα είναι μέρος του οργανισμού μας, θα συμπεριφέρονται με την επιχειρησιακή ηθική της J&J. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηθικά λάθη του παρελθόντος, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τέτοια λάθη υπό τη δική μας επίβλεψη».


Η αλληλογραφία μεταξύ των στελεχών της Depuy, της J&J, και της MEDEC ερευνάται από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας και από την υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Πριν από λίγες μέρες παρέλαβε τον επίμαχο φάκελο και ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Π. Αδάμης, από τον Δ. Γεωργακόπουλο της «Πρωτοβουλίας Πολιτών».

ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου