ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Τα προνόμια των βουλευτών




Μαθαίνω πως η συμφωνία με την «τρόικα» για τα μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σχέδιο στήριξης, θα έρθει τελικά στη Βουλή για έγκριση, παρά τις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης. Αυτό είναι πράγματι μια καλή εξέλιξη. Όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρκετή για να
 παράσχει την αναγκαία θεσμική «νομιμοποίηση» σε ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο στην πραγματικότητα εκχωρεί ολόκληρη τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και του Κράτους στα χέρια των τεχνοκρατών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.



Είναι καλή εξέλιξη, γιατί έτσι ο κάθε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες και δεν θα μπορεί, εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, να καλλιεργεί «φιλολαϊκό προφίλ». ΟΛΟΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ. Ο λαός τους βλέπει και τους κρίνει όλους μαζί και τον καθένα τους ξεχωριστά.



Από την άλλη πλευρά, εφόσον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν την πλήρη ανατροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα στο πεδίο των επαγγελματικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν είναι δυνατόν να μη δίνουν και αυτοί πρώτοι το καλό παράδειγμα. Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, να συνεχίζονται αυτά τα προκλητικά προνόμια των βουλευτών.



Να ξεκινήσω από τα οικονομικά ζητήματα. Οι βουλευτές, πράγματι, περιέκοψαν φέτος κατά 10%-15% τα επιδόματά τους και την αποζημίωσή τους για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής. Αυτό «πολυδιαφημίστηκε», μάλιστα, από τον κ. Πετσάλνικο. Αυτό το οποίο όμως αποφεύγει να σχολιάσει ο πρόεδρος της Βουλής είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των επιτροπών (!), κι έτσι οι βουλευτές αναπληρώνουν ουσιαστικά το χαμένο τους εισόδημα. Υπήρξε μέρα που λειτούργησαν στη Βουλή ούτε μία ούτε δύο, αλλά εννέα επιτροπές (!), οι οποίες μάλιστα προκάλεσαν τα εύλογα σχόλια των κοινοβουλευτικών συντακτών. Η απάντηση την οποία πήραν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπέβαλαν το σχετικό ερώτημα, είναι πως επρόκειτο για «επιτροπές απαραίτητες». Σύμφωνοι. Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο «απαραίτητα» θέματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί το Κοινοβούλιο: από τους Ρομά μέχρι τις κυνηγημένες από τους συζύγους τους γυναίκες, οι οποίες βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας -αναφέρομαι σε συνεδριάσεις επιτροπών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Θέματα πάντα υπάρχουν, αλλά δεν υπήρχε πάντα αυτή η εργασιοθεραπεία! Κι εν πάση περιπτώσει, αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να αμείβονται έξτρα για εργασία την οποία παρέχουν στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.



Πάω, τώρα, στα άλλα θέματα, που είναι και πιο σοβαρά -γιατί πρέπει να σας πω πως δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που διαμαρτύρονται γιατί παίρνουν πολλά οι βουλευτές -αντιλαμβανόμενη ότι έχουν και πολλά έξοδα-, κυρίως οι βουλευτές της επαρχίας. Αλλού πιστεύω ότι βρίσκεται η πρόκληση έναντι του μέσου εργαζόμενου. Στο γεγονός ότι κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης με 48 μήνες κοινοβουλευτικής θητείας για την κατώτερη σύνταξη (η οποία κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ μηνιαίως) και με 17 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας για πλήρη σύνταξη, η οποία είναι το 80% της εν ενεργεία αποζημιώσεώς τους! Στο γεγονός, επίσης, ότι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν δύο και τρεις συντάξεις -μία ως πρώην κοινοβουλευτικοί, μία από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα και μία τρίτη υπό μορφήν χορηγίας, εάν έχουν διατελέσει συνδικαλιστές, νομάρχες ή δήμαρχοι. Στο γεγονός, ακόμη, ότι οι βουλευτές που επέλεξαν να μην εργαστούν μετά την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου παίρνουν διπλή σύνταξη από τη Βουλή. Στο γεγονός, τέλος, ότι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνοι από ποια εισοδήματά τους θα εκπέσουν οι δαπάνες που δικαιολογούνται από την Εφορία, ώστε τελικά να πληρώσουν το λιγότερο δυνατό φόρο!



Και υπάρχει και κάτι άλλο: Αφού το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί σε 200 ο αριθμός των βουλευτών, γιατί η Βουλή δεν διερευνά και αυτή τη δυνατότητα; Γιατί τους χρειαζόμαστε όλους αυτούς τους βουλευτές; Για να λένε ότι «οι Έλληνες έχουν μόνο τον Θεό και τον Γιώργο Παπανδρέου», ή ότι «εσείς, κύριε πρόεδρε, είστε ψηλός και τρέχετε γρήγορα, εμείς που είμαστε κοντοί πρέπει να τρέξουμε περισσότερο», όπως «έγλειφαν» κάποιοι «εθνοπατέρες» τον πρωθυπουργό προχθές στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ; Γι’ αυτό μας στοιχίζουν περί τις 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα έκαστος;



Και τα προνόμια των «δικών» τους παιδιών…



Δεν είναι μόνον οι βουλευτές οι οποίοι κοιτούν να μη θίξουν τα δικά τους «κεκτημένα», αλλά πολύ εύκολα θα εγκρίνουν μεθαύριο την πλήρη κατάργηση όλων των κοινωνικών κεκτημένων και του Κράτους Πρόνοιας. Είναι και τα «δικά τους παιδιά», δηλαδή οι υπάλληλοι της Βουλής. Και όταν μιλάμε για «υπαλλήλους της Βουλής» μην πάει το μυαλό σας μόνο σε εκείνους που πραγματικά εργάζονται. Να πηγαίνει το μυαλό σας σε όλους εκείνους που κατείχαν κορυφαίες κρατικές θέσεις δίπλα στους εκάστοτε προέδρους κομμάτων και πρωθυπουργούς και οι οποίοι διορίστηκαν ως μόνιμοι στη Βουλή.



Όλοι αυτοί, λοιπόν, εργαζόμενοι και «πρίγκιπες», έχουν, ως γνωστόν, προνομιακό καθεστώς εργασίας. Έχουν υψηλούς μισθούς σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους, λαμβάνουν 16 μισθούς αντί για 14, πληρώνονται το μέγιστο που προβλέπει ο νόμος σε υπερωρίες, είτε τις δουλέψουν είτε όχι, έχουν επιδόματα κίνησης και άλλα πολλά. Θα θυμάστε, προφανώς, αγαπητοί αναγνώστες, ότι με το θέμα των υπαλλήλων της Βουλής είχαμε ασχοληθεί και στο παρελθόν, τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σκληρά μέτρα -τι «σκληρά», δηλαδή, μπροστά σε αυτά που έρχονται- εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.



Τι έγινε, τελικά, με τους υπαλλήλους της Βουλής τότε; Τα εξής πολύ λίγα: Μειώθηκαν κατά 10% τα επιδόματά τους, και μόνο το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης μειώθηκε κατά 15%, όταν αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά μήνα! Παραμύθια, δηλαδή. Με προνομιακό καθεστώς εργάζονταν τα «δικά τους παιδιά» προ των μέτρων, με προνομιακό καθεστώς εργάζονται και σήμερα. Τώρα θα μου πείτε, εάν ήταν να μπαίνουν και αυτοί στο ίδιο «τσουβάλι» με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τι «δικά τους παιδιά» θα ήταν; Σωστό και αυτό.



Αγριεύει ο κόσμος και καλά θα κάνουν να το αντιληφθούν αυτό οι τριακόσιοι της Βουλής. Αν και οφείλω να διευκρινίσω πως αυτά τα προκλητικά, για να μην πω παρασιτικά φαινόμενα, έχουν καταγγελθεί και από βουλευτές των μικρότερων κομμάτων. Όμως, τα δύο μεγάλα κόμματα είναι αυτά που έχουν το μαχαίρι κι έχουν και το πεπόνι. Και βέβαια είναι αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία τον περασμένο Δεκέμβριο διόρισαν στη Βουλή άλλα 230 «δικά τους παιδιά».



Ο πρόεδρος της Βουλής ισχυρίστηκε τότε ότι δεν υπήρχε τρόπος να μη γίνουν αυτές οι προσλήψεις, γιατί είχαν εγκριθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Σοβαρά, κύριε πρόεδρε; Και οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών; Οι προσλήψεις των γιατρών; Οι προσλήψεις των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ; Όλες αυτές οι προσλήψεις, που είναι και απαραίτητες και όχι κομματικά ρουσφέτια, δεν είχαν εγκριθεί πριν από τα μέτρα; Μήπως έχετε ακούσει, κύριε πρόεδρε, και για κάποιον ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, ο οποίος έχει κριθεί αντισυνταγματικός και όμως επανέρχεται;



Τότε και τώρα…



Δεν χάνει ευκαιρία ο πρωθυπουργός να καταφέρεται κατά της Αριστεράς για τον προχθεσινό αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά, ο οποίος, πράγματι, αποτέλεσε δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ξεχνάει όμως ο κ. Παπανδρέου ότι αυτός ο ίδιος ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής κομματικής κουστωδίας, είχε συμμετάσχει πέρυσι το χειμώνα στον αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά από τους «πράσινους» αγρότες, που είχαν κάνει απόβαση με τρακτέρ. Α, αυτό; Last year!

ΓΙΩΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου