ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Οι κακές συνήθειες μας γερνούν πρόωρα




Το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση ποτού, η καθιστική ζωή και η φτωχή διατροφή είναι τέσσερις συνήθειες που, όταν συνδυαστούν, είναι δυνατό να «γεράσουν» τον άνθρωπο μέχρι και κατά 12 χρόνια.

Όσοι έχουν αδυναμία
 στο αλκοόλ μάλλον θα πρέπει να βάλουν νερό... στο κρασί τους.

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωσή του επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης ενω πιθανότατα αυξάνει και τον κίνδυνο για καρκίνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το αλκοόλ προκαλεί στρες και φλεγμονές στις άκρες των χρωμοσωμάτων –τα λεγόμενα τελομερή- οι οποίες ρυθμίζουν την διάρκεια ζωής των κυττάρων.

Έτσι διαπιστώθηκε ότι το μήκος των τελομερών μειώνεται δραματικά σε άτομα τα οποία καταναλώνουν πολύ αλκοόλ με συνέπεια αφενός να γερνούν πιο γρήγορα και αφετέρου να κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν απο καρκίνο.

Στο πόρισμα αυτό κατέληξε 20ετής έρευνα του Πανεπιστημίου του Όσλο, με 5.000 Βρετανούς εθελοντές, 314 εκ των οποίων είχαν και τις τέσσερις ανθυγιεινές συμπεριφορές. Από τα άτομα αυτά, οι 91 απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 29% του συνόλου. Από την άλλη πλευρά, από τους 387 υγιέστερους ανθρώπους, μέσα στην 20ετία πέθαναν οι 32, δηλαδή μόνο το 8% εξ αυτών.

Τα άτομα που συμμετείχαν, ηλικίας 44 ετών κατά μέσον όρο, απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ελέγχθηκαν τα πιστοποιητικά θανάτων για 20 χρόνια.

Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου ήταν η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου