ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Γιώργος Χατζημαρκάκης: Έρχεται δεύτερο κύμα μετανάστευσης



Τον κίνδυνο μαζικής φυγής Ελλήνων προς χώρες όπως η Γερμανία, σε ένα δεύτερο κύμα μετανάστευσης, θεωρεί ως μία από τις βασικές συνέπειες της κρίσης ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) της Γερμανίας Γ. Χατζημαρκάκης.






Πολιτικός με γερμανική συγκρότηση αλλά με ελληνικό θυμικό, ο κ. Χατζημαρκάκης δηλώνει ότι ανήκει στο υπό εξαφάνιση είδος του ευρωπαίου πατριώτη. Παραδέχεται ότι στο Βερολίνο συζητείται έντονα το καταστροφικό σενάριο της εξόδου της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, πιστεύει ότι
 οι Γερμανοί πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση στο ελληνικό πρόβλημα, αποδίδει σοβαρές ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο στις πολιτικές της Άγκελα Μέρκελ και καλεί εμάς τους Έλληνες να αποβάλλουμε την ανατολίτικη νοοτροπία μας. Αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ειδικό ρόλο ως απεσταλμένος της ΕΕ στην Ελλάδα. Τον συναντήσαμε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο εκδήλωσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.



Οι Έλληνες νοιώθουμε διπλά προδομένοι. Αφενός, από τις δικές μας πολιτικές ηγεσίες, που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο, και, αφετέρου, από την έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρώπη, και δη τη Γερμανία. Για παράδειγμα, πολλοί θυμούνται ότι το 2008 η κ. Μέρκελ αστραπιαία ανακοίνωσε πακέτο στήριξης των γερμανικών τραπεζών ύψους 500 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, πράγματι, πολλά ερωτηματικά. Για παράδειγμα, η Λετονία παίρνει χρήματα με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ και τις σκανδιναβικές χώρες. Πώς μπορεί μια χώρα εκτός Ευρωζώνης να βοηθιέται τόσο εύκολα, και μια άλλη χώρα, που ανήκει μάλιστα στη ζώνη του ευρώ, να μη βοηθιέται; Είναι ένα ζήτημα που πολλοί στη Γερμανία το θέτουν. Πιστεύω ότι πολλοί παράγοντες συνέτειναν στην άσκηση της συγκεκριμένης πολιτικής της Μέρκελ. Ο ένας είναι ο φόβος της προσφυγής στο συνταγματικό δικαστήριο. Παίζουν επίσης ρόλο οι εκλογές. Όμως το πιο βασικό, δυστυχώς, είναι η μεγάλη διαφορά νοοτροπίας. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πιστεύω ότι, με την κρίση, οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν περισσότερο τους Έλληνες, αλλά και οι Έλληνες πρέπει να αποβάλλουν το λεβαντινισμό τους, γιατί δεν υπάρχει έξοδος από την Ευρωζώνη για την Ελλάδα.



Υπάρχει σενάριο εξόδου της Γερμανίας; Ναι, αυτό είναι κάτι που συζητήθηκε μυστικά και στο συνέδριο του κόμματός μου. Ένας πολιτικός με πολύ υψηλό ρόλο στο κόμμα μού το είπε ξεκάθαρα. Και αυτός είναι ένας κίνδυνος, ένας μεγάλος κίνδυνος. Αν φύγει η Γερμανία, θα είναι μία τεράστια καταστροφή.



Συμφωνείτε ότι η κρίση ξέφυγε εκτός ελέγχου και για τον λόγο ότι η Ευρώπη πάσχει από σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας; Τα κράτη-μέλη που ορίζουν τους ηγέτες στην Ευρώπη προτιμούν πολιτικούς με χαμηλό προφίλ, όπως η Άστον και ο Ρομπάι, τους οποίους δεν γνωρίζαμε καν. Η κ. Άστον είναι ανίκανη για τη θέση αυτή. Οι ηγέτες των κρατών-μελών δεν θέλουν να έχουν άλλους πάνω από το κεφάλι τους. Πρέπει να κατανοήσουμε όμως ότι τα κράτη-μέλη τελείωσαν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη έχει δύναμη μόνο ως συνολική οντότητα. Δυστυχώς, οι ευρωπαίοι πατριώτες -κι εγώ είμαι ένας ευρωπαίος πατριώτης- είναι λίγοι.



Άρα αποδέχεστε τις προτάσεις της Κομισιόν για μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση. Απολύτως. Στο συνέδριο του κόμματός μου κατάφερα να μεταφέρω ένα αίτημα ακριβώς για αυτό το θέμα. Πρέπει και η Γερμανία να βγάλει το σωστό συμπέρασμα από αυτή την κρίση: πρέπει να χάσει ένα μέρος της κυριαρχίας της. Έτσι θα έχει πιο μεγάλη επιρροή στις ασθενέστερες χώρες. Χρειάζεται αυτό το εργαλείο, για να μη χαθεί το ευρώ.



Αν υποθέσουμε ότι η Ευρωζώνη διατηρεί την ακεραιότητά της, πώς θα μπορέσουμε να γίνουμε συμβατοί Έλληνες και Γερμανοί; Μία οικονομία που εισάγει και καταναλώνει με μία οικονομία που παράγει και εξάγει; Δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Γιατί και οι Γερμανοί, δυστυχώς, δεν βλέπουν τη ζημία που προκαλούν στις άλλες χώρες και δεν θέλουν να το καταλάβουν. Το στάτους κβο στη Γερμανία δεν το συζητά. Κι εγώ είμαι Γερμανός, μου αρέσουν τα γερμανικά προϊόντα, είναι πολύ καλά, όλα όσα φοράω σήμερα είναι γερμανικά, είμαι και υπερήφανος, αν θέλετε. Όμως πρέπει να δούμε το ζήτημα συνολικά. Αν το δούμε συνολικά, θα καταλάβουμε ότι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της περιφέρειας είναι να αποκτήσουν τον δικό τους ρόλο σε υπηρεσίες όπως ο τουρισμός. Και η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν επένδυσε όσο θα έπρεπε στον τουρισμό. Οι τιμές ανέβηκαν, αλλά οι υποδομές έμειναν στο ίδιο επίπεδο. Άρα πρέπει η Ελλάδα να βρει άλλους τρόπους για να αποκτήσει παραγωγική βάση και ανταγωνιστικότητα.



Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι τρόποι; Ας πάρουμε το παράδειγμα της Lidl. Στην γκάμα της έχει αποκλειστικά γερμανικά προϊόντα. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί πρέπει να είναι γερμανικοί οι χυμοί ή τα νερά που πουλάει εδώ στην Ελλάδα. Αυτό είναι εις βάρος του περιβάλλοντος και δεν συμφέρει κανέναν. Πρέπει να σκεφτούμε πώς τα μισά από τα προϊόντα της Lidl και άλλων τέτοιων αλυσίδων θα είναι κατά το ήμισυ ελληνικά. Μία άλλη πρόταση, την οποία συζητάμε στην ομάδα που ζήτησε να συσταθεί η κ. Μέρκελ προκειμένου να διερευνήσει πώς η γερμανική οικονομία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, είναι η αξιοποίηση δυναμικών τομέων της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, στην πληροφορική η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή. Δεν το γνωρίζουν πολλοί Έλληνες, αλλά είναι αλήθεια. Μπορεί κάλλιστα να συνεργαστεί, για παράδειγμα, η SAP, ο γερμανικός κολοσσός του λογισμικού, με ελληνικές επιχειρήσεις.



Διαβλέπετε ένα νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα λόγω της κρίσης; Θα σας πω κάτι. Χρόνια αναζητούσα για τα παιδιά μου μια βοηθό από την Ελλάδα. Ποτέ δεν τα κατάφερα. Τώρα βρήκα μια Ελληνίδα. Η οικογένειά της τα έχασε όλα στην οικονομική κρίση. Δεν θα ερχόταν ποτέ αν δεν υπήρχε η κρίση. Πράγματι, βλέπω ήδη να έρχεται ένα νέο κύμα μετανάστευσης. Τι να κάνει όποιος θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα, με τα πανεπιστήμια να κλείνουν, με τις καταλήψεις; Τι να κάνει εδώ; Το κράτος δεν λειτουργεί, η εκπαίδευση δεν λειτουργεί. Θα πάει στο εξωτερικό, θα πάρει πτυχίο και θα μείνει εκεί. Δεν θα γυρίσει πίσω.


Γενίτσαρος των Γερμανών


Το όνομά σας είχε ακουστεί έντονα για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στην Ελλάδα. Σας έχει προταθεί όντως κάποιος ειδικός ρόλος; Πρώτα απ’ όλα, έχω πολιτική νοοτροπία γερμανική. Και εδώ θα είχα πολλά προβλήματα. Ήδη ορισμένοι με λένε “γενίτσαρο των Γερμανών”. Θα συναντήσω πολλές αντιδράσεις. Από την άλλη, νιώθεις και την ευθύνη. Αν μπορείς να βοηθήσεις, πρέπει να βοηθήσεις.

Αγαπώ πάρα πολύ τον ελληνισμό. Όχι το ελληνικό κράτος -κλαίει η καρδιά μας όταν βλέπουμε όσα συμβαίνουν. Αν μου πει ο πρωθυπουργός, “Χατζημαρκάκη, κάνε αυτό”, δεν μπορείς να αρνηθείς. Οι έλληνες πολιτικοί όμως δεν θα μας θέλουν, φοβούνται για τη θέση τους. Πάντως, το όνομά μου θα ακουστεί και πάλι.



Γερμανοελληνικός επιχειρηματικός σύνδεσμος




Είστε πρόεδρος του γερμανοελληνικού επιχειρηματικού συνδέσμου (DHW). Πείτε μας δυο λόγια για τη δράση του. Ο σύνδεσμος προσπαθεί να δικτυώσει τους ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες της Γερμανίας. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε 28.000 ελληνικές ταβέρνες στη Γερμανία. Η ποιότητα είναι όμως μέτρια. Εμείς, ως σύνδεσμος, θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους μάγειρες με έλληνες σεφ, για να δουν τι μπορούν να αλλάξουν. Κατόπιν τους δίνουμε μία πιστοποίηση που βεβαιώνει ότι χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, μόνο ελληνικά προϊόντα. Ακούγεται απλό, σκεφτείτε όμως ότι, αν το κάνουν και οι 28.000, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με ορισμένα γεωργικά προϊόντα! Προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη βοήθεια από το κράτος. Όμως οι πολιτικοί έρχονται για τη μόστρα, εμφανίζονται, δίνουν μια ομιλία και φεύγουν. Ο ΟΠΕ έχει βοηθήσει, όμως χρειάζονται περισσότερα.

Γιώργο Χρηστίδη
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου