ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ο ΟΗΕ συνεδριάζει στο… Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!


Το συνέδριο προσομοίωσης ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 11 Απριλίου με τη συμμετοχή φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

“Ενημερώνεσαι, συνεργάζεσαι, αποκτάς διπλωματικές ικανότητες. Είναι μια εμπειρία που σε αλλάζει ως άνθρωπο, μοναδική για κάθε έλληνα φοιτητή”. Μʼ αυτά τα λόγια περιγράφουν οι φοιτητές-επικεφαλής
 των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) το συνέδριο προσομοίωσης των ΗΕ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 11 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η δημοφιλής διοργάνωση, γνωστή ως Model UN (MUN), που πραγματοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπληρώνει φέτος εννιά χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με το όνομα “Thess IS MUN (Thessaloniki International Student Model United Nations)”, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο πλαίσιό της, φοιτητές από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού θα αναπαραστήσουν συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και τριών επιτροπών, της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ οι θεματικές των συνεδριάσεων περιλαμβάνουν ενότητες όπως αφοπλισμός και διεθνής ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνής μετανάστευση κ.ά. “Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματά μας φτάνουν στα αρμόδια όργανα των ΗΕ. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα να εισακουστεί η νεολαία”, λένε χαρακτηριστικά οι επικεφαλής φοιτητές.

“Στο Thess IS MUN βλέπουμε τους αυριανούς ηγέτες του κόσμου”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του περιφερειακού γραφείου πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες Δημήτρης Φατούρος, εξαίροντας τη σημασία του. Παράλληλα, πέρα από τους αμιγώς πολιτικούς, δίνει έμφαση στους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ που, σύμφωνα με τη διακήρυξη του 2000, πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το 2015. Ενδεικτικά, κάνει λόγο για τη φτώχεια και την πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο: Έως το τέλος του 2008, 632 εκατ. άνθρωποι ζούσαν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, ενώ σήμερα, και λόγω οικονομικής κρίσης, φτάνουν τα 847 εκατομμύρια. Αυτοί που στερούνται τροφής, από 842 εκατ. το 1992, σήμερα υπολογίζονται σε 1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως. “Με συγκινεί η αναφορά στους αναπτυξιακούς στόχους”, δηλώνει ως τιμώμενο πρόσωπο του συνεδρίου ο διαπρεπής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, μέλος διεθνών διαιτητικών δικαστηρίων και μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ Αργύρης Φατούρος. “Πρόκειται”, εξηγεί, “για διαφορετική προσέγγιση της διεθνούς ζωής, για την πρακτική διάσταση της δραστηριότητας των ΗΕ”.

Δημιουργία “κουλτούρας”

Για τη δημιουργία “κουλτούρας” διεθνούς συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων έκανε λόγο και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης. “Το σεμινάριο για ευκαιρίες απασχόλησης και πρακτικής άσκησης στον ΟΗΕ, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, θα ʽσπάσειʼ την προκατάληψη ότι είναι δύσκολο για έναν νέο να εργαστεί στα ΗΕ και τους συνδεδεμένους οργανισμούς, προσφέροντας στους φοιτητές εξαιρετικές εμπειρίες”.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, για τον τιμώμενο Αργύρη Φατούρο μίλησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Χρήστος Ροζάκης. Εξήρε την αποφασιστική συμβολή του Αργύρη Φατούρου στην ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου αλλά αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα και το ήθος του ως προσωπικός του φίλος. “Ανήκει σε ένα ξεχωριστό είδος ανθρώπου, τον Homo Universalis. Είναι ανεξάντλητη πηγή γνώσης, ένας νομικός που μπορεί και πηγαίνει παρακάτω την επιστήμη που υπηρετεί”, είπε χαρακτηριστικά.


■Στo πλαίσιο του συνεδρίου ο ΟΗΕ διοργανώνει πανευρωπαϊκό διαγωνισμό διαφήμισης κατά της φτώχειας.




■Πληροφορίες: http://www.unric.org/en/latest-news/26130-unleash-your-creativity-against-poverty

makthes.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου