ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Αλλάζει η συμπεριφορά ξένων προμηθευτών έναντι ελληνικών επιχειρήσεων


Καθίζηση της ανταγωνιστικότητάς τους στο εξωτερικό, λόγω και του αντίκτυπου από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνουν εσχάτως οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, καταγράφονται περιπτώσεις ξένων προμηθευτών, που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με ημεδαπές επιχειρήσεις, με μόνο επιχείρημα ότι ...είναι ελληνικές.

Τα παραπάνω καταγράφει
 έρευνα-βαρόμετρο (Μάρτιος 2010) της "Palmos Analysis", για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 1.500 ατόμων (700 καταναλωτές/800 επιχειρήσεις).

Ποσοστό 40% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δήλωσαν ότι η πιστωτική πολιτική των ξένων προμηθευτών έχει εσχάτως αλλάξει και 48% πως όχι (ΔΓ/ΔΑ: 12%). Σύμφωνα με όσους διαπίστωσαν αλλαγή συμπεριφοράς, οι ξένοι προμηθευτές δίνουν πλέον μειωμένους χρόνους πίστωσης (το κυρίαρχο πρόβλημα, με ποσοστό 56%), παρουσιάζουν αυξημένες απαιτήσεις σε μετρητά και εγγυήσεις (46% και 32% αντίστοιχα), απαιτούν μεγαλύτερες προκαταβολές (43%), υλοποιούν παραγγελίες μόνο τμηματικά (8%) και αρνούνται συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις (5%).

Έτσι, ο δείκτης που αποτυπώνει απόψεις των επιχειρηματιών για την ανταγωνιστικότητά τους στο εξωτερικό κατακρημνίστηκε στο -20 τον Μάρτιο 2010, έναντι -2 τον Σεπτέμβριο 2009 και -3 τον περσινό Μάρτιο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, επισήμανε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «πάρα πολύ δύσκολοι» και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εταιριών, που θα αναζητήσουν «καταφύγιο» στο άρθρο 99 Πτωχευτικού Κώδικα, θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που είχε εκτιμήσει τον Φεβρουάριο (σ.σ. τότε είχε κάνει λόγο για 25-30). Ζήτησε άμεση προώθηση ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου και διερωτήθηκε γιατί χρειάζονται τόσοι μήνες καθυστερήσεων για να υλοποιηθούν ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

-----------------------

Σοκ στους καταναλωτές το τελευταίο 6μηνο

----------------------

Σοκ φαίνεται ότι έχουν υποστεί το τελευταίο εξάμηνο οι Θεσσαλονικείς. Ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο εμφανίζονταν πιο αισιόδοξοι από τον εθνικό μέσο όρο, αυτό δεν ισχύει πια, όπως σημείωσε ο υπεύθυνος ερευνών Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης. Κι αυτό τη στιγμή που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αισιοδοξία ανακάμπτει.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο νομό υποχώρησε τον Μάρτιο στις -61 μονάδες (-57 σε εθνικό επίπεδο), έναντι -46 τον αντίστοιχο περσινό μήνα και -32 τον Σεπτέμβριο 2009, που όμως ήταν προεκλογικός μήνας (σ.σ. προεκλογικά, οι καταναλωτές εμφανίζονται παραδοσιακά πιο αισιόδοξοι).

Οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι, τόσο για την κατάσταση των νοικοκυριών τους το επόμενο 12μηνο (-45 τον φετινό Μάρτιο έναντι -39 τον περσινό), όσο και για την πορεία της ανεργίας (σ.σ. οι δείκτες προβλέψεων κινούνται στο διάστημα +100 -π.χ., όλοι προβλέπουν αύξηση- έως -100 -όλοι προβλέπουν μείωση- και εμφανίζονται ως οι διαφορές μεταξύ θετικών/αρνητικών απαντήσεων).

---------------------------

Πτώση 30% στην αγορά αυτοκινήτου και διαβίωση «από τα έτοιμα»

---------------------------

Η απαισιοδοξία έχει αντίκτυπο στις ενδεχόμενες δαπάνες για αγορά κατοικίας (ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο -92 φέτος από -87 πέρυσι) και αυτοκινήτου στο επόμενο 12μηνο (προβλέπεται ότι θα πωληθούν 12.000-14.000 οχήματα, αριθμός μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα).

Οι Θεσσαλονικείς αξιολογούν αρνητικά και την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, με τον σχετικό δείκτη να έχει υποχωρήσει στο -15 τον φετινό Μάρτιο από -13 τον περσινό, και -7 τον Σεπτέμβριο 2009.

Ποσοστό 18% των Θεσσαλονικέων δηλώνουν ότι διαβιούν εξαντλώντας αποταμιεύσεις (18% τον Μάρτιο 2010 από 14% τον Σεπτέμβριο 2009) είτε δημιουργώντας μεγαλύτερο χρέος (16% από 13%). Σταθερό στο 49% παραμένει το ποσοστό όσων «τα βγάζουν πέρα ίσα-ίσα», ενώ ένα 16% κατορθώνει να αποταμιεύει «λίγο» και 1% «πολύ».

----------------------------

Απαισιόδοξοι οι επιχειρηματίες

----------------------------

«Μαύρο και άραχλο» βλέπει το μέλλον η βορειοελλαδική βιομηχανία, με τον δείκτη προσδοκιών να είναι σε απόλυτη τιμή χαμηλότερος από τον εθνικό (-31 έναντι -23). Οι βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης, που λειτουργούν στα 2/3 της παραγωγικής δυναμικότητάς τους, διαπιστώνουν πτώση παραγγελιών και εκφράζουν απαισιοδοξία για απασχόληση και τιμές μελλοντικά.

Στις υπηρεσίες, ο δείκτης προσδοκιών έπεσε στο -41 στη Θεσσαλονίκη από -24 (Σεπτέμβριος 2009), ενώ παρέμεινε σχεδόν σταθερός πανελλαδικά (-21 από -19). Οι εταιρίες υπηρεσιών Ν.Θεσσαλονίκης δηλώνουν σημαντική πτώση ζήτησης και αναμένουν μείωση απασχόλησης.

Στο λιανεμπόριο παρατηρείται επιδείνωση στο νομό τον Μάρτιο (-41 από -28). Οι επιχειρήσεις δηλώνουν απαισιόδοξες για πωλήσεις, παραγγελίες και απασχόληση στο επόμενο εξάμηνο.

------------------------

Πιο «σφιχτοί» για μείωση τιμών οι Θεσσαλονικείς κατασκευαστές

------------------------

Στις κατασκευές συνεχίζεται η αρνητική εικόνα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο (-48 και -60 αντίστοιχα), ενώ ιδιαίτερα δυσμενής είναι η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο εξάμηνο. Παρότι οι παραγγελίες στον νομό βαίνουν μειούμενες, η πρόθεση μείωσης τιμών παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον εθνικό δείκτη (όπως και η πρόθεση μείωσης προσωπικού).


Express.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου