ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Υψηλό φόρο σε ό,τι παχαίνει βάζει η Ρουμανία


Με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η Ρουμανία θα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα επιβάλει ειδικό φόρο σε όλα τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Τα παραδοσιακά πιάτα
της ανατολικοευρωπαϊκής αυτής χώρας είναι πλούσια σε σάλτσες, βούτυρο και λαρδί. Εντούτοις, η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται πως θα είναι η πρώτη που θα προχωρήσει σε ευρεία φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφών.

Οι εισφορές από τα προϊόντα που είναι πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα διατροφής των Ρουμάνων, αλλά και να μειώσουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το εθνικό έλλειμμα της χώρας.

Το αμερικανικού τύπου φαστ φουντ έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές στη βαλκανική χώρα μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

Οι Ρουμάνοι βιώνουν ως μια πράξη απελευθέρωσης την κατανάλωση των χάμπουργκερ και άλλων γρήγορων φαγητών, αλλά τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται και το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι μισοί από τους 22 εκ. πολίτες της χώρας είναι πλέον υπέρβαροι.

Το ρουμανικό πείραμα αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών που θα το παρακολουθήσουν στενά, καθώς αναζητούν μέτρα κατά της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία εξέφρασε γραπτώς την υποστήριξή της στο Ρουμάνο πρωθυπουργό Emil Boc για το νέο φόρο, ο οποίος ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Attila Cseke τον Ιανουάριο.

Προβλήματα στην εφαρμογή της διάταξης

Ωστόσο, ο νέος φορολογικός συντελεστής που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τον προηγούμενο μήνα, βρήκε πρακτικά προβλήματα, αφού δεν φορολογήθηκαν τα τρόφιμα που προκαλούν παχυσαρκία, αλλά ότι εμπίπτει στην κατηγορία της γρήγορης εστίασης.

Μετά από εισηγήσεις ειδικών, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται στον δρόμο και που εμπίπτουν στην κατηγορία της γρήγορης εστίασης δεν είναι τελικά και τόσο ανθυγιηνά.

Το πιο δημοφιλές και φθηνό φαγητό που πωλείται στους δρόμους του Βουκουρεστίου είναι το «shaorma» ή κεμπάμπ, το οποίο παρασκευάζεται από φρέσκο κρέας και σύμφωνα με τους υπερασπιστές του δεν μπορεί να θεωρηθεί ανθυγιεινό απλά και μόνο επειδή σερβίρεται γρήγορα.

«Όλο το φαγητό που σερβίρουμε είναι φρέσκο» δηλώνει ένας ιδιοκτήτης υπαίθριας καντίνας. «Μπορεί να πωλούμε γρήγορο φαγητό, αλλά όλα όσα πουλάμε είναι φρέσκα ρουμανικά προϊόντα. Δεν βλέπω γιατί θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.» Το μόνο επεξεργασμένο προϊόν που χρησιμοποιούν είναι η μαγιονέζα, πρόσθεσε.

Έτσι τα κεμπάμπ και οι πίτσες εξαιρέθηκαν από τον προτεινόμενο νέο φόρο, την ώρα που οι νομοθέτες αγωνίζονται να κατατάξουν 40.000 προϊόντα στη νέα, αυξημένη κλίμακα φορολόγησης.

Το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αρχίζει τώρα να διαφαίνεται και η «κακή» νομοθέτηση με ελλείψεις στις προβλέψεις του νόμου ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή.

Η φορολόγηση που φιλοδοξεί να επιβάλει η Ρουμανία είναι μοναδική καθώς είναι η πρώτη αλλά και ευρύτερη που επιχειρείται παγκοσμίως.

Η Νορβηγία έχει ήδη ένα φόρο για τη ζάχαρη και τη σοκολάτα, ενώ πέρυσι το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ πρότεινε την επιβολή φόρου στο junk food και τα σακχαρούχα αναψυκτικά, πρόταση που παρέμεινε στα χαρτιά.

Η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του ΦΠΑ στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι το 2008 αλλά στη συνέχεια τα εγκατέλειψε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο φόρος θα πλήξει δυσανάλογα τους φτωχούς της χώρας, στην οποία ο μέσος εργαζόμενος κερδίζει 350 ευρώ το μήνα και οι Ρουμάνοι δαπανούν σχεδόν το ήμισυ του εισοδήματός τους στη διατροφή.

Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για έναν «πονηρό» φόρο, που επιβάλλεται με κύριο σκοπό την ενίσχυση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, σε μια εποχή που οι μισθοί στο δημόσιο τομέα έχουν παγώσει, ενώ τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 100.000.

Γιάννης Δεβετζόγλου
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου