ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Πήγε στράφι το σεμινάριο…


"Σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να μιλάτε αν δεν έχετε κάτι να πείτε" είχε πει πριν δυο εβδομάδων ο διάσημος καθηγητής του Harvard Ronald Hifents, όταν προσκεκλημένος του Γ. Παπανδρέου είχε επισκεφτεί την Ιπποκράτους προκειμένου να δώσει σεμινάριο διαχείρισης κρίσεως, σε κυβερνητικά στελέχη.

Πολύ σωστά τα είπε αν και κατά την ταπεινή μου άποψη
 οι άνθρωποι της αγοράς δεν χρειάζονταν μάλλον την συμβουλή του διακεκριμένου επιστήμονα, δεδομένου ότι από την πρώτη στιγμή της κρίσης έχουν επισημάνει πως με τέτοια ασυνεννοησία που επικρατεί, είναι σαν να βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.

Βέβαια δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση να κάνεις παλαιάς κοπής πολιτικούς που έχουν συνηθίσει να έχουν άποψη για τα πάντα, να κρατάνε το στόμα τους κλειστό και σε ένα βαθμό είναι ρύπο μια έννοια δικαιολογημένοι. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία παρεμπιπτόντως κοστίζει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω στον Ελληνικό λαό.

Οι νέοι όμως δεν δικαιολογούνται με τίποτα, ειδικά αν έχουν επιστημονικές γνώσεις επί των αγορών και δεν αναφέρομαι μόνο στους πολιτικούς αλλά και στους συνεργάτες τους και στους συμβούλους τους.

Οσον αφορά τώρα το spread του δεκαετούς ομολόγου που αισίως έγραψε καινούριο ιστορικό ρεκόρ χθες, αυτή την στιγμή τους μόνους που θεωρητικά πρέπει να ενδιαφέρει είναι εκείνους που είναι αγορασμένοι ή πουλημένοι στα ψηλά, είτε απευθείας στα ομόλογα είτε στα CDS.

Ενώ εκείνο που περιμένω να δω είναι το πώς θα συμπεριφερθούν οι εν λόγω παίκτες στην περίπτωση που ισχύει η πληροφορία πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να βγει για δανεικά πριν τις 15 του Μάη. Γιατί μέχρι τότε ποιος θα κρατήσει το spread εκεί πάνω δεδομένου πως για να συμβεί αυτό κάποιοι θα πρέπει να το "μπιτάρουν" και αυτό σημαίνει κόστος.

Α. Τάντουλος
axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου