ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Υποχρεωτική η κατεδάφιση των μετά Τρίτση αυθαιρέτων

Η Εισαγγελία του ΑΠ αρνείται να χορηγήσει «ασυλία» στις υπηρεσίες που δεν κατεδαφίζουν τα αυθαίρετα .

Η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που έγιναν μετά την 31-1-83 (έναρξη ισχύος «νόμου Τρίτση» 1337/83) είναι υποχρεωτική και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που βάζουν μόνο πρόστιμα (ανέγερσης ή διατήρησης αυθαιρέτου) μπορεί
να διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος, εφόσον αδρανούν και δεν προχωρούν στην κατεδάφιση.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες κατεδαφίζουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους, ενώ μπορούν να προβούν αυτεπάγγελτα στην κατεδάφιση οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές (Δήμων, Νομαρχιών), καταλογίζοντας τα σχετικά έξοδα στους ιδιοκτήτες και επιβάλλοντάς τους παράλληλα πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου μέχρι την κατεδάφισή του.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αρνούμενη να χορηγήσει «ασυλία» στις πολεοδομικές υπηρεσίες, σε δημάρχους, νομάρχες, περιφερειάρχες κ.λπ., σημειώνει ότι η κατεδάφιση ανήκει κατ’ αρχήν στη διακριτική τους ευχέρεια και δεν αποτελεί «δέσμια υποχρέωσή» τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει -κατά την Εισαγγελία- ότι οι δημοτικές και πολεοδομικές αρχές δεν μπορούν να ελεγχθούν δικαστικά και να διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος, επειδή με το να μην κατεδαφίσουν το αυθαίρετο έκαναν κακή χρήση της διακριτικής τους ευχέρειας.

Η εισαγγελική γνωμοδότηση, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα και για τους ημιυπαίθριους χώρους, τονίζει ότι, με την ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να κατεδαφίζει τα κάθε είδους αυθαίρετα και όχι μόνο εκείνα που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, πλατείες), παραλίες, δημόσια κτίσματα, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα.

Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του ΑΠ, Ν. Παντελή, οι δικαστικές αρχές έχουν δικαίωμα να ελέγξουν εάν οι δημοτικές και πολεοδομικές αρχές, επιλέγοντας μονόπλευρα την επιβολή μόνο προστίμου (και όχι την κατεδάφιση), παραβίασαν τα όρια της διακριτικής τους ευχέρειας και συνεπώς πρέπει να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.

Τη γνωμοδότηση προκάλεσε ερώτημα δήμου που επιχειρούσε να εξασφαλίσει ένα είδος ασυλίας για τις πολεοδομικές και δημοτικές αρχές, θεωρώντας ότι η υποχρέωσή τους εξαντλείται μόνο στην επιβολή και είσπραξη προστίμων.

Στο ερώτημα υποστηριζόταν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των αρχών και υπηρεσιών που δεν προχωρούν σε κατεδάφιση, με τον ισχυρισμό μάλιστα ότι δεν ελέγχεται δικαστικά η διακριτική ευχέρεια των εκλεγμένων οργάνων διοίκησης (όπως του Δήμου), γιατί αφορά διαχείριση πολιτικής εξουσίας, δηλαδή πράξη «κυβερνητική».


ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου