ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ειδήσεις ›Πολιτιστικά ›Η καταγγελία του Πίντερ για τη «βία της σύγχρονης δημοκρατίας»


Μια εναλλακτική παράσταση που εντάσσει στο θεατρικό παιχνίδι τους θεατές θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 9 Απριλίου, από τους Fresh Target Theatre Enseble.

Τρία μονόπρακτα του
 αξέχαστου Χάρολντ Πίντερ («Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων», «Ένα ακόμα και φύγαμε», «Συνέντευξη Τύπου») ανεβαίνουν στη σκηνή υπό τον γενικό τίτλο «Η Νέα τάξη πραγμάτων», σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτόκριτου.

Τα τρία έργα καυτηριάζουν την κρατική βία, πνευματική και σωματική που ασκείται από τα φαινομενικά «δημοκρατικά», ολοκληρωτικά/αυταρχικά καθεστώτα. Για τις ανάγκες της παράστασης, το γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης μετατρέπεται σε μυστικό κρατικό οργανισμό, όπου η τέχνη υπηρετεί την προπαγάνδα και η ελευθερία έκφρασης των πολιτών καταστρατηγείται.

Στους χώρους αυτού του οργανισμού οι θεατές «ξεναγούνται» για να πάρουν μια γεύση από τις πρακτικές «διαφύλαξης» των αξιών του κράτους και «επιμόρφωσης» των διαφωνούντων/αντιρρησιών. Οι θεατές, ως «διαπρεπείς καλεσμένοι», θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα «κρατικής» τέχνης και ακολούθως θα ενημερωθούν για το πώς «διαμορφώνονται» οι συνειδήσεις των πολιτών.

Στις τελευταίες σκηνές ο Υπουργός Πολιτισμού απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιεί το νέο καθεστώς. Στον ίδιο θεατρικό χώρο θα φιλοξενηθούν έργα σημαντικών ελλήνων και ξένων εικαστικών.

Η παράσταση ακολουθεί τα βήματα μιας θεατρικής τάσης που αρχίζει να αποκτά πολλούς υποστηρικτές στην Αγγλία και την Αμερική. Σύμφωνα με αυτήν, οι θεατές δεν παρακολουθούν παθητικά το έργο, αλλά καλούνται να το «εξερευνήσουν» με όλες τις αισθήσεις τους, αποτελώντας μέρος του σκηνικού χώρου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δρόσος Σκώτης, Δημήτρης Αγοράς, Νίκος Καραπάνος, Γιώργος Ζιόβας, Τζεράλντ Τζελάλης, Τάνια Παλαιολόγου, Δημήτρης Κανέλλος, Γιώργος Νικολαϊδης, Νάντια Παυλάκη, Ντέμπορα Οντόγκ, Ελένη Βρυώνη, Εύα Ζύγκιρη.

Δραματολόγος: Άννα Τσίχλη –Μπουασονά, σχεδιασμός σκηνίκών χώρων: AKA LAB Architects, κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου, επιμέλεια κίνησης: Αμαλία Μπενέτ, επιμελήτρια έκθεσης: Μαρία Μιγάδη, διεύθυνση φωτισμών: Διονύσης Ευθυμιόπουλος, Video: Kωνσταντίνος Ταλιώτης, σύμβουλος σκηνογραφίας: Ζαχαρούλα Ιωάννου.

Παραστάσεις; 9 Απριλίου (πρεμιέρα)-9 Μαϊου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206 Ταύρος, αίθουσα: Βʼ Υπόγειο γκαράζ. Εισιτήρια: 22 ευρώ και 15 ευρώ (φοιτητικό). Πληροφορίες: 2103418550.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου