ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Δέκα εκατ. «μίνι-Μπιγκ Μπανγκ» σε μια εβδομάδα


Οι φυσικοί του ευρωπαϊκού κέντρου πυρηνικών ερευνών CERN στη Γενεύη ανακοίνωσαν ότι ο επιταχυντής έχει ήδη δημιούργησε 10 εκατομμύρια «μίνι-Μπιγκ Μπανγκ» μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας του σε υψηλό ενεργειακό επίπεδο.

Όπως υποστήριξαν, με τον
 τρόπο αυτό, θέτονται οι βάσεις για να ανακαλύψει τα θεμέλια του σύμπαντος.

Ο εκπρόσωπος του CERN, Τζέημς Γκίλις, δήλωσε ότι ο μήκους 27 χλμ. υπόγειος επιταχυντής αδρονίων δουλεύει εξαιρετικά καλά.

«Όλα δείχνουν μια χαρά. Παίρνουμε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων για ανάλυση στα εργαστήρια όλου του κόσμου, αν και ίσως χρειαστούν μήνες ή και χρόνια μέχρι να προκύψει κάτι πραγματικά νέο» είπε.

Ο επιταχυντής βρίσκεται κάτω από τα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταγράφονται γύρω στις 100 συγκρούσεις σωματιδίων το δευτερόλεπτο, με ενέργεια-ρεκόρ 7 TeV (τερα-ηλεκτρονιοβόλτ).

Από τη μελέτη των συγκρούσεων, οι ερευνητές ελπίζουν να αποκαλύψουν τα μυστικά της φύσης, όπως της σκοτεινής ύλης, που υποτίθεται ότι αποτελεί το 25% του σύμπαντος.

Επίσης, ευελπιστούν ότι θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως γιατί η ύλη απέκτησε μάζα - η γνωστή αναζήτηση του μποζόνιου του Χιγκς - αν υπάρχουν άλλες διαστάσεις ή παράλληλα σύμπαντα, αν ισχύουν η θεωρία των χορδών, δηλαδή ότι η φύση αποτελείται κατά βάση από μικροσκοπικές «χορδές» ύλης.

Το 2013 οι συγκρούσεις θα γίνονται με διπλάσια ενέργεια που θα φτάνει τα 14 TeV.

Ωστόσο, δεν αναμένεται ότι πριν τα μέσα της δεκαετίας θα υπάρξουν συγκλονιστικές ανακαλύψεις.

Εξάλλου, μερικοί φυσικοί ελπίζουν ότι χάρη στον επιταχυντή, θα υπάρξει μια «γενική θεωρία του παντός», που θα ενοποιεί τελικά τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν και την κβαντική θεωρία.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου