ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Kίνα - Φιλόδοξα σχέδια για την προστασία της βιοποικιλότητας



Χαρακτηρίζεται το πλέον φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητάς της εδώ και μία εικοσαετία.



Η Κίνα έκανε τα αποκαλυπτήριά του με αφορμή τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα, η οποία άρχισε τη Δευτέρα στην Ιαπωνία.
Το σχέδιο προβλέπει τον

καθορισμό 52 προστατευόμενων περιοχών προτεραιότητας, που συνολικά θα καλύπτουν το 23% της έκτασης της χώρας. Το Πεκίνο δεσμεύεται να διοχετεύσει μεγάλα ποσά για την προστασία των ζωνών αυτών, θέτοντας παράλληλα συγκεκριμένο στόχο για τον περιορισμό της απώλειας της βιολογικής ποικιλότητας μέσα σε αυτές έως το 2020.
Ξένοι υποστηρκτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι με αυτή τους την κίνηση, οι Κινέζοι αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία των ειδών και του φυσικού τους περιβάλλοντος. Υπάρχουν όμως και οι πιο επιφυλακτικοί, κατά τους οποίους οι περισσότερες από τις προτάσεις που θα τεθούν επί τάπητος στη διάσκεψη, θα «ναυαγήσουν» υπό το βάρος οικονομικών συμφερόντων. Ισχυρίζονται επίσης ότι παρά τις όποιες καλές προθέσεις, τέτοιου είδους σχέδια δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων ή της μάστιγας του λαθρεμπορίου σπάνιων ζώων.
Πάντως ήδη, η επαρχία Σιτσουάν έγινε η πρώτη που έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο, διοχευτεύοντας 100 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε προστατευόμενες ζώνες: στη μία ζουν γιγαντιαία πάντα, μια άλλη έχει ως στόχο την αποκατάσταση περιοχής που έχει καταστραφεί εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας, δύο αποσκοπούν στην προστασία χλωρίδας και πανίδας και η τελευταία αντισταθμίζει τις καταστροφικές συνέπειες των φραγμάτων.
Επιστήμονες και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων χαιρέτισαν το σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά βασίζεται στις 2.500 προστατευόμενες περιοχές που υπάρχουν στη χώρα. «Πρόκειται για πραγματικές δεσμεύσεις», δήλωσε ο Μάθιου Ντέρνιν, ερευνητής της αμερικανικής οργάνωσης Nature Conservancy. «Εάν η Κίνα εφαρμόσει συστηματικά αυτό το σχέδιο, θα τα καταφέρει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατά τον αντιπρόεδρο της κινεζικής Οικολογικής Εταιρίας Ουγιάγκ Ζιγιούν, το Πεκίνο προσανατολίζεται επίσης σε αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία της Άγριας Ζωής και στη δημιουργία ειδικών ταμείων, από τα οποία θα επιβραβεύονται οι περιοχές όπου συντελείται πρόοδος στην κατεύθυνση των στόχων που έχουν τεθεί. Μόνο για φέτος, προβλέπεται η διάθεση 3,23 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό.
Ορισμένοι ωστόσο προειδοποιούν για υπονόμευση του σχεδίου, εάν δεν εφαρμοστεί σωστά. «Η Κίνα έχει κάνει πολλά, όμως δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας την ώρα που παραμένουν τα προβλήματα της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, της μόλυνσης ή της υπερβολικής χρήσης παρασιτοκτόνων», δήλωσε ο Γιαν Ζιέ της Εταιρείας για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής.
Πριν από 12 χρόνια, η Κίνα επέβαλε απαγόρευση της υλοτομίας κι έτσι αργά αλλά σταθερά τα δάση της αποκαθίστανται. Παράλληλα όμως, η κατανάλωση εισαγόμενης ξυλείας έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η αποψίλωση σε Σιβηρία, Ινδονησία, Τανζανία και Βραζιλία.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου