ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Πώς αποφύγαμε (!) επένδυση 15 δισ. στον Πάτροκλο



Ο Antoine Maalouf κατέφτασε στην Ελλάδα το 2008, έχοντας στη βαλίτσα του 15 δισ. ευρώ σε εγγυητικές επιστολές από τράπεζες του εξωτερικού και την υπογραφή της Donatella Versace σε μια συμφωνία για την ανοικοδόμηση ενός ξενοδοχείου 6 αστέρων. Το σχέδιό του, όπως αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού BusinessWeek, ακούγεται τουλάχιστον εντυπωσιακό.
 Θα διέθετε 120 εκατ. ευρώ για να
αγοράσει το ιδιωτικό νησί Πάτροκλος και τα υπόλοιπα για να κατασκευάσει εκεί θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Λας Βέγκας, που θα φιλοξενούσε έως 50.000 επισκέπτες και θα απασχολούσε έως 8.000 άτομα. «Έχετε την ευλογία μας», του είπε η τότε υπουργός Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, αλλά όταν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας ζήτησε γραπτή την υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα βοηθήσει το έργο, πήρε απλώς τη διαβεβαίωση ότι ο λόγος του ελληνικού κράτους αποτελεί… εγγύηση. 

Ο Maalouf αφιέρωσε έξι μήνες στο project, κατά τη διάρκεια των οποίων επισκέφτηκε την Ελλάδα 4-5 φορές. Όμως τελικά, αποθαρρυμένος από τη ατέρμονη γραφειοκρατία, αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Δύο χρόνια μετά, όπως μαθαίνει η «Ι», ο επιχειρηματίας εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον Πάτροκλο. Βέβαια, αυτή τη φορά είναι διατεθειμένος να πληρώσει πολύ λιγότερα για να τον αποκτήσει.

«Τώρα, στα ακίνητα, το πάνω χέρι το έχουν οι αγοραστές», εξήγησε στην «Ι» ο Μάικ Βασιλείου, διευθυντής της NAI Κτηματική, η οποία εκπροσωπεί τον Maalouf. Τόσο ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όσο και άλλοι επενδυτές του εξωτερικού αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ακίνητα ως distressed properties, δηλαδή ως επενδύσεις για τις οποίες είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν πολύ χαμηλότερο τίμημα, προκειμένου να αναλάβουν το αυξημένο ρίσκο το οποίο συνεπάγεται η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Maalouf έψαξε το τελευταίο διάστημα και για άλλες εκτάσεις στην Ελλάδα, με στόχο πάντα να κατασκευάσει ένα τουριστικό σύμπλεγμα που θα αποτελείται από πολυτελές ξενοδοχείο, spa, κλινική καλλωπισμού και γήπεδα του γκολφ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, εμπόδιο στη συμφωνία στάθηκε το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραθαλάσσιων εκτάσεων για τις οποίες ενδιαφέρθηκε, λόγω της έλλειψης κτηματολογίου.
Που «σκόνταψε» το deal

Η αγορά ενός ιδιωτικού νησιού απαιτεί εκτός από γερό πορτοφόλι και… γαϊδουρινή υπομονή. Η γραφειοκρατία για μια τέτοια αγοραπωλησία είναι ένας πραγματικός κυκεώνας. Πέραν των συνήθων διαδικασιών και εγγράφων, απαιτούνται εγκρίσεις από πέντε διαφορετικά Υπουργεία που μεταξύ άλλων θα επικυρώνουν ότι το προς πώληση νησί δεν έχει αμυντική σημασία για τη χώρα, δεν προστατεύεται από το κοινοτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα Natura και δεν έχει ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία. Η περίπτωση του Πατρόκλου ήταν βέβαια δύσκολη, όμως, τα σοβαρότερα εμπόδια παρουσιάστηκαν κατά την προσπάθεια του Maalouf να εξασφαλίσει την απαραίτητη γνωμάτευση της Αρχαιολογίας. Στο νησί των 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται κοντά στις νότιες ακτές της Αττικής, διασώζονται τα ερείπια ενός κτίσματος περίπου 40 τ.μ., που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους, όταν ο ναύαρχος του Πτολεμαίου Πάτροκλος αγκυροβόλησε εκεί. Με την αρχαιολογική αξία του νησιού να περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, η πώλησή του το 2008 αντί 120 εκατ. ευρώ ναυάγησε.
Επενδύσεις σε δύο ηπείρους με έδρα το Μόντε Κάρλο 
Ο Antoine Maalouf ασχολείται εδώ και 40 χρόνια με την ανάπτυξη ακινήτων, αλλά από το βιογραφικό του γίνεται σαφές ότι το project στον Πάτροκλο θα ήταν το πιο φιλόδοξο της μέχρι σήμερα καριέρας του. Και αυτό γιατί μπορεί στο ενεργητικό του να έχει αρκετά ανάλογα εγχειρήματα, αφού έχει χτίσει τουριστικά θέρετρα από τη Βραζιλία έως την Ιταλία, ωστόσο αυτά τα projects κόστισαν από 50 έως 200 εκατ. ευρώ, απείχαν δηλαδή κατά πολύ από τα 15 δισ. ευρώ που ήταν διατεθειμένος κατά δήλωσή του να επενδύσει στο ελληνικό ιδιωτικό νησί.

Με σπουδές στο διεθνές εμπόριο και τη διοίκηση επιχειρήσεων, ο Maalouf ίδρυσε την εταιρεία του, την MMC Group το 1970 στο Λίβανο, τον οποίο εγκατέλειψε το 1975 για να εγκατασταθεί στον Καναδά, διατηρώντας γραφεία στο

Παρίσι και στη Λοζάννη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί μία επένδυση 45 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός resort για γκολφ και spa λίγο έξω από το Παρίσι, στη Γαλλία. Μόλις ολοκλήρωσε και την ανοικοδόμηση του Stresa Belvedere Resort στη λίμνη Ματζόρε της Ιταλίας, στο οποίο επένδυσε 100 εκατ. ευρώ. Τα προηγούμενα projects του περιλαμβάνουν ένα χωριό κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στο Τορίνο της Ιταλίας.

Της Κορίνας Σαμάρκου - isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου