ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η ιστορική ορχήστρα Κάουντ Μπέισι στα πλαίσια του 22o Εθνο-Τζαζ Φεστιβάλ





Η ιστορική ορχήστρα που φέρει το όνομα του θρύλου της τζαζ, Κάουντ Μπέισι θα εμφανιστεί στις 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του 22o Εθνο-Τζαζ Φεστιβάλ και στις 2 Νοεμβρίου στο



Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.
Η ορχήστρα Κάουντ Μπέϊσι έχει τιμηθεί με 17 βραβεία Γκράμυ, 2 Γκράμυ Hall of Fame και 9 Downbeat Readers and Critics Poll Awards. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και μαέστρου Μπιλ Χιους και τη συμμετοχή 18 κορυφαίων μουσικών, μεταξύ των οποίων οι Clarence Banks (τρομπόνι), John Williams (βαρύτονο σαξόφωνο), Doug Lawrence (τενόρο σαξόφωνο), James Leary (μπάσο) και την Carmen Bradford στα φωνητικά θα ερμηνεύσει μεγάλες επιτυχίες της από την ίδρυσή της έως σήμερα.
Ο Αμερικανός πιανίστας Κάουντ Μπέϊσι γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1904, στο Ρεντ Μπανκ της Πολιτείας Νιου Τζέρσι. Υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους πιανίστες της λεγόμενης «περιόδου του σουίνγκ» όταν ευδοκιμούσαν οι περίφημες μεγάλες τζαζ ορχήστρες αλλά αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη διεύθυνση της ορχήστρας και χρειάστηκε περισσότερα από 40 χρόνια, προκειμένου να τελειοποιηθεί ως «μαέστρος» της μπάντας. Ενέπνευσε αρκετές λευκές μπάντες του σουίνγκ όπως αυτές των Μπένυ Γκούντμαν και Άρτυ Σω κυρίως λόγω της μοναδικότητας της ρυθμικής βάσης που διέθετε ο ήχος του.
Την πρώτη του μπάντα την έφτιαξε το 1935, το Ιανουάριο του 1937 έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο δίνοντας ταυτόχρονα συναυλίες σε Σικάγο και Νέα Υόρκη. Μετά τη δεκαετία του '50, ο Κάουντ Μπέιζι συνεργάστηκε με διάσημους ερμηνευτές, όπως ο Φρανκ Σινάτρα, η Έλα Φιτζέραλντ, ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και με την μπάντα που είχε δημιουργήσει τότε, ξανάφερε το σουίνγκ στο προσκήνιο. Ο Μπέιζι παρέμεινε ενεργός δισκογραφικά μέχρι και το θάνατό του, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και κερδίζοντας συνολικά εννιά Γκράμι.
Πληροφορίες
Σάββατο 31 Οκτωβρίου Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τρίτη 2 Νοέμβριου Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης)
Ώρα έναρξης συναυλίας 21.00
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου