ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Μετανάστες από Αγ. Δομήνικο και Αλβανία ζητούν τη ψήφο μας



«Είμαστε και εμείς εδώ και πλέον δε διαφέρουμε από τους Έλληνες»



Ζουν ανάμεσά μας και πολλές φορές στο περιθώριο, επειδή είναι μετανάστες, επειδή είναι οι ξένοι, που για πολλούς δεν έχουν θέση στη ελληνική κοινωνία. Κι όμως, οι μετανάστες τολμούν στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση να
ζητήσουν την ψήφο μας κατακτώντας μια θέση στα δημοτικά συμβούλια.

«Η φωνή του μετανάστη πνίγεται ανάμεσα σε άλλες. Όμως η συμμετοχή είναι δύναμη, και εμείς είμαστε εδώ και πλέον δεν διαφέρουμε από τους Έλληνες», λένε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανθρώπους που μετανάστευσαν πριν από πολλά χρόνια στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Ζουν στη Θεσσαλονίκη δέκα και δεκαπέντε χρόνια και για πρώτη φορά έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Παρότι είναι χιλιάδες στον νομό, τη μάχη των εκλογών αποφάσισαν να δώσουν ελάχιστοι, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν. Κι αυτό γιατί ο νόμος δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνο σε αυτούς που έχουν άδεια παραμονής για μια δεκαετία ή αόριστης διάρκειας και σε αυτούς που δηλώθηκαν στα κατά τόπους δημοτολόγια μέχρι τις 31-8-2010.

«Να σταματήσει η περιθωριοποίηση»

Η Γιασμίν Ουρμπάεφ Ροζάριο, δικηγόρος στο επάγγελμα, κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από τον Άγιο Δομίνικο. Ζει στην Ελλάδα από 11 χρονών και πλέον είναι σε θέση να γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα και πολύ περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Είναι υποψήφια με τον συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως λέει, “επέλεξα να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιό του επειδή πιστεύω στο πρόγραμμά του. Οι μετανάστες στην Ελλάδα είναι πάντα ξένοι και συνεχίζουν να ζουν πολλές φορές στο περιθώριο αλλά και να υφίστανται τον υποβιβασμό».

Ο Λιν (Γιάννης) Πρέγκα κατάγεται από την Αλβανία, από μια πόλη βόρεια των Τιράνων, αλλά εδώ και 20 χρόνια ζει στην Ελλάδα. Συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, καθώς τώρα που ο νόμος τού δίνει το δικαίωμα να εκλεγεί αποφάσισε να το προσπαθήσει. «Η φωνή των μεταναστών δεν ακούγεται σχεδόν ποτέ. Εγώ ζω στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και νιώθω Έλληνας. Θεωρώ ότι εφόσον εδώ έφτιαξα την οικογένειά μου, μπορώ να αγωνιστώ και μέσα από το δημοτικό συμβούλιο για κάποια ζητήματα».

«Ο δήμος δεν είναι κόμματα αλλά πρόσωπα»

Για τον Αλβανό Θεοντόρι (Θεόδωρο) Μίχο, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη εδώ και 14 χρόνια, η δυνατότητα συμμετοχής των μεταναστών στα ψηφοδέλτια είναι πολύ σημαντικό βήμα. Όπως λέει, σταδιακά ανοίγει στα παιδιά τους, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, τον δρόμο ακόμη και για πολιτική καριέρα. Ο ίδιος είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Σάββα Σερασίδη στον δήμο Παύλου Μελά και υπογραμμίζει ότι “εφόσον έχουμε ενσωματωθεί στην ελληνική πραγματικότητα, ο δήμος μάς αφορά όλους. Και για τους μετανάστες σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα”, σημειώνει. Ως πρόεδρος του Ελληνοαλβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι η κυβέρνηση έδωσε αφενός τη δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αφετέρου όμως έδωσε πολύ λίγο χρόνο για τις δηλώσεις των μεταναστών στα δημοτολόγια.

Ο Ελγκούντα Μινάτζε από τη Γεωργία, πρωταθλητής στην άρση βαρών και μέλος της “dream team” του Χρήστου Ιακώβου, είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Λάζαρου Κυρίζογλου στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Ζει στην Ελλάδα 18 χρόνια και πλέον έχει κάθε λόγο, όπως αναφέρει, να αγωνίζεται και να διεκδικεί μια καλύτερη ζωή μέσα από τις δράσεις και τα έργα του δήμου στον οποίο ζει.

 
Μακεδονία - newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου