ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια εξασθένηση των ανέμων εξαιτίας... των δέντρων

Εξασθένηση των επιφανειακών ανέμων σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με νέα μελέτη, όχι τα νέα κτήρια που ανεγείρονται, αλλά τα νέα δέντρα και οι θάμνοι που φύονται.

Εξασθένηση των επιφανειακών ανέμων σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με νέα μελέτη, όχι τα νέα κτήρια που ανεγείρονται, αλλά τα νέα δέντρα και οι θάμνοι που φύονται. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, όπως λένε οι ερευνητές, να επηρεάσει την
κινητικότητα των ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά όχι απαραίτητα την αποδοτικότητα των ανεμογεννητριών.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για την ταχύτητα των ανέμων τα τελευταία τριάντα χρόνια, τα οποία άντλησαν από 800 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς, κυρίως στο Βόρειο Ημισφαίριο. Σε αυτό το διάστημα, η μέση ετήσια ταχύτητα των επιφανειακών ανέμων σε χώρες με βόρειο γεωγραφικό πλάτος μειώθηκε έως και 15%, από τα 17 χλμ./ώρα στα 14 χλμ./ώρα. Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Επιστήμης της Γαλλίας υποθέτει ότι ανάλογη εξασθένηση σημειώθηκε και στο Νότιο Ημισφαίριο.
Εάν παρατηρηθεί η ίδια τάση και ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, η εξασθένηση θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο, με τον οποίο διασπείρεται η ατμοσφαιρική ρύπανση. «Δεν λέμε ότι αυτό είναι καλό ή κακό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρομπέρ Βοτάρ. «Απλώς το παρατηρούμε και επιχειρούμε να το ερμηνεύσουμε».
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση ότι η μεγαλύτερη εξασθένηση σημειώθηκε στις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση της βλάστησης κατά την ίδια περίοδο, κάτι που υπαγορεύει ότι τα δένδρα και οι θάμνοι στις περιοχές αυτές λειτουργούν ως... αντιανεμικά. Στην περίπτωση της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης, η βλάστηση ενισχύθηκε χάρη στις προσπάθειες αναδάσωσης, ενώ στη Ρωσία και σε άλλες περιοχές, οι επιστήμονες «δείχνουν» την εγκατάλειψη μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι υποψίες τους στρέφονται και στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο σημειώνουν πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Άγνωστο παραμένει επίσης κατά πόσο η τάση αυτή, της εξασθένησης των ανέμων, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. «Εάν η βασική αιτία είναι η εγκατάλειψη των χωραφιών στην Ευρασία, τότε δεν περιμένω να συνεχιστεί», λέει ο Βοτάρ. «Αν όμως η βασική αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, τότε μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, εάν παρατηρηθεί μείωση στην ταχύτητα των ανέμων και σε μεγαλύτερα υψόμετρα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας ωστόσο δεν δείχνουν να ανησυχούν. Επικαλούμενοι πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άνεμοι σε υψόμετρο αρκετών εκατοντάδων μέτρων, δεν έχουν εξασθενήσει τα τελευταία χρόνια και πως δεν έχει παρατηρηθεί μείωση στην παραγωγή ενέργειας.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου