ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η κρίση απαιτεί νοικοκυρεμένα μαγειρέματα


«Μετράω πόσο ξοδεύω, αλλιώς δεν βγαίνω»- Μέθοδοι για να γεμίζει η κατσαρόλα χωρίς να αδειάζει το πορτοφόλι




«Βγαίνω για ψώνια πάντα
 με πρόγραμμα. Υπολογίζω τι χρειάζομαι και αγοράζω ακριβώς τις απαραίτητες ποσότητες. Ετσι ξέρω πόσα χρήματα θα ξοδέψω για να καλύψω αυτές τις ανάγκες. Αλλιώς, αδειάζει το πορτοφόλι μου χωρίς να το καταλάβω». Η κυρία Νίκη Σίσκα έχει μεγαλώσει οκτώ παιδιά και ξέρει από πρώτο χέρι τι θα πει οικονομία στην κουζίνα, αλλά χωρίς στερήσεις. Εχει «γράψει» χιλιόμετρα στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, ώστε πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει βρει τη «μέθοδο» να γεμίζει τις κατσαρόλες χωρίς να μένει με άδεια τσέπη. Σε καιρούς ακρίβειας και οικονομικής κρίσης, όλοι πρέπει να προσέχουν τα έξοδα ακόμη και σε τόσο «ανελαστικούς» τομείς όπως η διατροφή, η οποία απορροφά και το μεγαλύτερο μέρος των μηναίων δαπανών κάθε νοικοκυριού (πάνω από 21%). Οπως αναφέρουν ειδικοί της αγοράς, έχουν περάσει οι εποχές που αγοράζαμε αφειδώς ποσότητες τροφίμων, μεγάλο μέρος των οποίων κατέληγε τελικώς στα σκουπίδια. Εχει υπολογιστεί ότι κάθε ελληνικό σπίτι πετάει μισό κιλό τρόφιμα σε καθημερινή βάση! Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να τρώει κανείς καλά χωρίς να μπαίνει σε μεγάλα έξοδα.

«Βασικός οδηγός για να κάνουμε οικονομία στην κουζίνα είναι η εποχή:Τα εποχικά προϊόντα προσφέρουν πάντα την καλύτερη σχέση ποιότητας- τιμής.Είναι φρέσκα και πολύ φθηνότερα από τα εκτός εποχής. Θα πρέπει κάποτε να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι δεν μπορούμε να τρώμε καλές και φθηνές τομάτες τον Ιανουάριο ούτε μαρουλοσαλάτα το κατακαλόκαιρο» αναφέρει ο σεφ Κλεομένης Ζουρνατζής που έχει την οικονομία ως αρχή στα πιάτα του. Το λέει εξάλλου και
το όνομα του εστιατορίου του, στο Παγκράτι, «Cucina Ρovera», δηλαδή η... κουζίνα των φτωχών! Οπως προσθέτει, «συχνά το ότι θέλουμε να... ξεμπερδεύουμε στα γρήγορα με το μαγείρεμα, μας κοστίζει ακριβότερα.Τα τρόφιμα που ετοιμάζονται σε λίγη ώρα έχουν πλέον τη μεγαλύτερη ζήτηση και πωλούνται ακριβότερα. Αν όμως αποφασίσουμε να μείνουμε λίγο παραπάνω χρόνο στην κουζίνα, θα φάμε και καλύτερα και φθηνότερα».

Η κυρία Σίσκα πηγαίνει στο σουπερμάρκετ μία φορά την εβδομάδα, πάντα με λίστα. « Ξέρω από πριν τι θέλω να αγοράσω, οπότε δεν παρασύρομαι και δεν ξοδεύω παραπάνω από όσα έχω υπολογίσει» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι πάντα μετράει και τις ποσότητες. «Φροντίζω τα ντουλάπια και το ψυγείο να έχουν μόνο τις αναγκαίες ποσότητες.

Αν αγοράσω πολλά, κινδυνεύω και να πετάξω πολλά,αφού θα λήξουν προτού τα καταναλώσουμε.

Προτιμώ να πηγαίνω συχνότερα στην αγοράπαρά να πετάξω τα ληγμένα τρόφιμα».

Φρούτα και λαχανικά ψωνίζει πάντα από τη λαϊκή. «Είναι πιο φρέσκα και σε καλύτερες τιμές». Και εκεί όμως αποφεύγει τις υπερβολές και προσέχει τις ποσότητες που βάζει στο καρότσι της. Στο δικό της πολυμελές νοικοκυριό βέβαια σπανίως περίσσευε φαγητό, αλλά και το λίγο περίσσευμα φρόντιζε πάντα να το αξιοποιεί. «Οι πίτες είναι η κατ΄ εξοχήν οικονομική λύση που προσφέρει η ελληνική κουζίνα. Τα περισσεύματα από κρέας ή κοτόπουλο που έμεινε από προηγούμενη ημέρα μπορούν να γίνουν πίτες αντί να τα πετάξουμε.Πολύ νόστιμες είναι και οι πίτες με λαχανικά που δεν κοστίζουν πολλά,αλλά είναι θρεπτικές» αναφέρει ο κ. Ζουρνατζής. Εν τω μεταξύ κατά 5,4% αυξήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην κατηγορία των τροφίμων οι τιμές τον Μάιο μειώθηκαν οριακά, κατά 0,4%, σε σχέση με τον Απρίλιο.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου