ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ακυρες οι πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλή τιμή


Aνοίγει ο δρόμος για να ακυρώνονται οι πωλήσεις ακινήτων τα οποία έχουν δοθεί σε πολύ χαμηλές τιμές, επειδή ο αγοραστής εκμεταλλεύθηκε τη μεγάλη οικονομική ανάγκη του πωλητή και τον πίεσε να του το μεταβιβάσει όσο το δυνατό φθηνότερα. O Aρειος Πάγος
 δέχεται ότι τέτοιου είδους συμφωνίες είναι αισχροκερδείς και συνεπώς άκυρες, αφού αποτελούν προϊόν εκμετάλλευσης της οικονομικής ανάγκης στην οποία βρίσκεται η μία πλευρά. Kατά το Aνώτατο Δικαστήριο και μόνη η διαμόρφωση της τιμής πώλησης ενός ακινήτου κάτω από την αντικειμενική του αξία, αρκεί για να οδηγήσει σε δικαστική ανατροπή της μεταβίβασης, εφόσον ο αγοραστής γνώριζε την οικονομική ανάγκη.

Παράλληλα αισχροκερδής και συνεπώς άκυρη είναι και κάθε άλλου είδους συμφωνία με την οποία αυτός που βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη παραχωρεί σε εκείνον που του χρωστά χρήματα το δικαίωμα να διαχειρίζεται και να παίρνει πρωτοβουλίες για να αποκτήσει (με μεταβίβαση) περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Σημασία

Η αρεοπαγιτική απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, κατά την οποία είναι βέβοιο ότι πολλοί θσ σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την ανάγκη των άλλων και κάποιες ακίνητες - κυρίως - περιουσίες θα "ξεπουληθούν" σε τιμές ευτελιστικές για να καλυφθούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις και ανάγκες μιας οικογένειας ή για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

AΛEΞANΔPOΣ AYΛΩNITHΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου