ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Νόμπελ Φυσικής για το γραφένιο στους Α. Γκέιμ και Κ. Νοβοσέλοφ


Οι επιστήμονες Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ρωσικής καταγωγής και οι δύο, μοιράστηκαν το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2010, για «τις επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο», ένα υλικό που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ηλεκτρονική.


«Το γραφένιο είναι μία πολύ λεπτή μορφή άνθρακα -πάχους μόλις ενός ατόμου- που είναι ο καλύτερος γνωστός αγωγός της θερμότητας», διευκρινίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής Νομπέλ της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών η οποία
απονέμει το βραβείο, προσθέτοντας ότι «το γραφένιο είναι κατάλληλο για την παραγωγή διάφανων οθονών αφής, ίσως ακόμη και ηλιακών συλλεκτών».

Το γραφένιο, που αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε πλέγμα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2004. Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως ηλεκτρονικό υλικό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπτυχθούν νέα είδη transistors βασισμένων στην Κβαντική Φυσική.
Ο Γκέιμ, 51 ετών, είναι Ολλανδός πολίτης, ενώ ο 36χρονος Νοβοσέλοφ έχει διπλή ρωσοβρετανική υπηκοότητα. Και οι δύο εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Βρετανία.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).

Συγκλονισμένοι δηλώνουν οι επιστήμονες

Οι ρωσικής καταγωγής επιστήμονε εξέφρασαν την έκπληξή τους για «τις επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο», ένα υλικό που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ηλεκτρονική.
«Είμαι συγκλονισμένος», δήλωσε ο 36χρονος Νοβοσέλοφ στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, το οποίο μετέδωσε ότι αυτό του αποκάλυψε ότι κέρδισε το βραβείο.
«Είναι τρελό», προσέθεσε ο Νοβοσέλοφ, σχολιάζοντας ότι δεν περίμενε να κερδίσει το βραβείο παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών που τον τοποθετούσαν μαζί με τον Γκέιμ μεταξύ των φαβορί.
Την έκπληξή του εξέφρασε και ο 51χρονος Αντρέ Γκέιμ, ο οποίος ήταν ο καθηγητής του συνεργάτη του «Κόστια» Νοβοσέλοφ στο παρελθόν.

Την ώρα που του τηλεφώνησαν από τη Στοκχόλμη για να του ανακοινώσουν ότι κέρδισε το βραβείο, αυτός ετοιμαζόταν να απαντήσει σε ηλεκτρονικά μηνύματα.
«Τα σχέδιά μου για σήμερα; Θα επιστρέψω στη δουλειά μου. Τα σχέδιά μου δεν θα αλλάξουν», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη που είχε με δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση ότι του απονέμεται το φετεινό Νόμπελ Φυσικής και δεσμεύτηκε να μην επαναπαυθεί στις δάφνες της επιτυχίας του.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες νικητών των βραβείων Νόμπελ: αυτοί που μετά σταματούν να κάνουν ο,τιδήποτε ως το τέλος της ζωής τους και αυτό είναι μια πολύ κακή υπηρεσία στην κοινωνία», προσέθεσε.

«Και υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν αυτό που θα σκεφτούν κι άλλοι άνθρωποι, ότι κέρδισαν το Νόμπελ κατά τύχη και οι οποίοι αρχίζουν να εργάζονται ακόμη πιο σκληρά από προηγουμένως», σχολίασε, εξηγώντας ότι θέλει να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.
Οι δύο φυσικοί είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στη Βρετανία, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν τη «φανταστική είδηση» και υπογράμμισε ότι οι εργασίες των δύο επιστημόνων έχουν «τεράστια πρακτικά πλεονεκτήματα».

«Είναι μία φανταστική είδηση. Είμαστε κατευχαριστημένοι που η δουλειά του Αντρέ και του Κονσταντίν πάνω στο γραφένιο αναγνωρίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ 2010», δήλωσε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Νάνσι Ρόθουελ.

«Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας θεμελιώδους ανακάλυψης που στηρίχθηκε στην επιστημονική περιέργεια και η οποία έχει τεράστια πρακτικά, κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα για την κοινωνία», προσέθεσε.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου