ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Γιατί να φτιάξετε τη δική σας σπιτική μπύρα


Είναι το νέο trend που αναπτύσσεται στις οικιακές δραστηριότητες. Και αυτό γιατί είναι εύκολο, σχεδόν ανέξοδο, ευχάριστο και τελικά απολαυστικό! Απευθύνεται κυρίως σε όσους πιστεύουν ότι η μπύρα δεν είναι ένα απλό ποτό, αλλά ότι στη σύνθεση και τη γεύση της μπορεί να περιέχει ποιότητες που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.



Η παρασκευή μπύρας στο σπίτι είναι ένα είδος
μαγειρικής. Βάζετε τα συστατικά που προτιμάτε, μαθαίνετε πώς να τα συνδυάζετε καλύτερα και εκτελείτε στην ίδια σας την κουζίνα μία διαδικασία που μέχρι πρότινος μπορεί να σας φάνταζε "απρόσιτη". 


Εντυπωσιάστε τους φίλους, αλλά και τον εαυτό σας, φτιάχνοντας από έναν κανονικό τύπο μπύρας έως τον πιο σπάνιο, που δεν μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο. Η μπύρα θα είναι ανάλογη των προτιμήσεών σας, δεν θα περιέχει συντηρητικά, ενώ η ποσότητα του αλκοόλ θα είναι αυτή που επιθυμείτε. Και μην ξεχνάτε πως με ένα μόνο κιτ των 43€, μπορείτε να φτιάξετε πάνω από 23 λίτρα μπύρας!


Διαλέξτε, λοιπόν, τον τύπο μπύρας που σας αρέσει, αγοράστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την παρασκευή της και αναπτύξτε το καινούργιο σας χόμπι, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:



Υλικά:


- 1 beer kit (συσκευασία βύνης με ζύμες και λυκίσκο για παραγωγή 23 λίτρων μπύρας)
- 1 κιτ εξοπλισμού Deluxe

- 1 κατσαρόλα βρασμού τουλάχιστον 5-6 λίτρων
- 1 κιλό δεξτρόζη
- 1 βραστήρα

- 1 λεκανάκι για την αποστείρωση
- 1 κατσαρολάκι για μπεν μαρί
- 1 ποτήρι
- Λίγη μεμβράνη κουζίνας
- Μικρή ποσότητα vodka για την αεροπαγίδα
- Ανοιχτήρι για κονσέρβες
- Μπουκάλια
- Καπάκια


Εκτέλεση:



1. Γεμίζετε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό από τη βρύση και διαλύετε την κατάλληλη ποσότητα απολυμαντικού μέσου, όπως το chemipro oxi, που περιέχεται στο Deluxe κιτ. Βυθίζετε τον αναδευτήρα, το ποτήρι και την αεροπαγίδα. Έπειτα, αφαιρείτε το πλαστικό καπάκι από την κονσέρβα και απομακρύνετε το φυλλάδιο με τις οδηγίες και το φακελάκι με τη μαγιά. Ταυτόχρονα, βράζετε νερό στο βραστήρα.

2. Βγάζετε το ποτήρι από το διάλυμα αποστείρωσης, ξεπλένετε και γεμίζετε μέχρι τη μέση με κρύο νερό. Προσθέτετε λίγο από το βραστό νερό ώστε να δημιουργήσετε χλιαρή θερμοκρασία και ρίχνετε το φακελάκι της μαγιάς, χωρίς να το ανακατέψετε. Σκεπάζετε με τη μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη.

3. Παίρνετε το υπόλοιπο βραστό νερό και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Σε αυτήν, βυθίζετε την κλειστή κονσέρβα, για να μαλακώσει η βύνη στο εσωτερικό.

4. Αποστειρώνετε τον πρώτο κάδο και το καπάκι του, ρίχνοντας λίγο από το αποστειρωτικό διάλυμα μέσα, το οποίο μετά, ρίχνετε στο νεροχύτη και ξεπλένετε με νερό. Ρίχνετε στον κάδο περίπου 18 λίτρα κρύο νερό, κλείνετε με το καπάκι και τον αφήνετε στην άκρη. Παράλληλα, βράζετε 1,5 λίτρο νερό στο βραστήρα.

5. Αφού έχει ζεσταθεί το περιεχόμενο της κονσέρβας, την ανοίγετε με το ανοιχτήρι και την αδειάζετε στην κατσαρόλα. Έπειτα, ρίχνετε βραστό νερό στην κονσέρβα για να λιώσουν όλα τα υπολείμματα και ανακατεύετε κουνώντας τη κυκλικά, με ένα γάντι ή με μια πετσέτα κουζίνας. Αδειάζετε και αυτό το περιεχόμενο στην κατσαρόλα. Ξεπλένετε τον αναδευτήρα και ανακατεύετε το μίγμα.

6. Ανοίγετε μια συσκευασία δεξτρόζης ενός κιλού, τη ρίχνετε ολόκληρη στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά με τον αναδευτήρα. Το μίγμα σας πρέπει να είναι περίπου 4 λίτρα, καθώς περιέχει 1,5 λίτρο βύνη, 1,5 λίτρο βραστό νερό και 1 λίτρο δεξτρόζη.

7. Ανοίγετε το καπάκι του κάδου και ρίχνετε μέσα το μίγμα. Συμπληρώνετε με κρύο νερό για να γίνει χλιαρό, μέχρι ο κάδος να φτάσει τα 23 λίτρα.

8. Αφού η μαγιά έχει ενυδατωθεί στο ποτήρι και η μεμβράνη έχει φουσκώσει ελαφρώς, ανακατεύετε το περιεχόμενο κουνώντας το ποτήρι με κυκλικές κινήσεις. Αφαιρείτε τη μεμβράνη και το ρίχνετε στον κάδο. Κλείνετε τον κάδο και το πατάτε καλά μέχρι να κουμπώσει.

9. Σειρά έχει ο γλεύκος! Το μίγμα, δηλαδή, που έχετε ήδη φτιάξει και χρειάζεται να αεριστεί, να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο. Πώς θα γίνει αυτό; Κλείνετε με τον αντίχειρα την τρύπα στο καπάκι, με το άλλο χέρι πιάνετε τον κάδο από το χείλος, τον τραβάτε προς το μέρος σας μέχρι να σηκωθεί διαγώνια και να πατάει κάτω μόνο στη μια γωνία και τον κουνάτε δυνατά μέχρι ο γλεύκος να αφρίσει.

10. Αφού ξεπλύνετε την αεροπαγίδα και το καπάκι της, τη βάζετε στο καπάκι του κάδου και τη γεμίζετε με vodka ως τις γραμμούλες. Έπειτα, την κλείνετε με το κόκκινο καπάκι.

11. Ήρθε η ώρα να πάρετε ένα δείγμα από το βρυσάκι του κάδου για να μετρήσετε την αρχική πυκνότητα του γλεύκους με το πυκνόμετρο. Σημειώνετε τη θερμοκρασία, την ημερομηνία, την ώρα, τον τύπο της μπύρας και την αρχική πυκνότητα.

12. Μόλις αρχίσουν οι φυσαλίδες στην αεροπαγίδα, θα καταλάβετε ότι έχει αρχίσει η ζύμωση του γλεύκους. Διατηρείτε τον κάδο στην κατάλληλη σταθερή θερμοκρασία, ανάλογα με τον τύπο της μπύρας, καθώς μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία μπορεί να διαταράξουν τη μαγιά και η ζύμωση να σταματήσει.

13. Η ζύμωση θα διαρκέσει 5-10 ημέρες, εφόσον η θερμοκρασία στο ζυμωτή διατηρείται μεταξύ 20 και 24οC. Όταν τελειώσουν οι φυσαλίδες, τότε η μπύρα σας θα είναι έτοιμη.

14. Μετά τη λήξη της ζύμωσης, η μπύρα μπορεί να καταναλωθεί ή να εμφιαλωθεί. Είναι προτιμότερο, όμως, να περιμένετε ακόμα 3-4 ημέρες, ώστε να έχει καθαρίσει περισσότερο. Σε περίπτωση εμφιάλωσης, προσθέτετε στο μπουκάλι, με το δοσομετρητή, ποσότητα ζάχαρης ανάλογη με τη χωρητικότητα της φιάλης. Μετά από 15 ημέρες εμφιάλωσης μπορείτε να απολαύσετε τη δική σας μπύρα!

Καλή επιτυχία!

monopoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου