ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου


Με άρωμα από τη δεκαετία του ογδόντα, αφιερώματα, πρεμιέρες και ταινίες που προβλήθηκαν με επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ θα υποδεχτεί τους σινεφίλ το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου από τις 21-31 Οκτωβρίου.


Ήδη ανακοινώθηκαν οι έντεκα ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει και η ελληνική συμμετοχή, το
φιλμ «Η κόκκινη Μαρία» του Κώστα Ζάππα. Οι υπόλοιποι δημιουργοί προέρχονται από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία, την Σερβία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Η νέα ταινία του Κώστα Ζάππα που θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως μια ταινία έρωτα και αναρχίας ανάμεσα σε έναν ηλικιωμένο άντρα (Αντώνης Παπαδόπουλος) κι ένα νεαρό αγόρι χαμίνι του δρόμου (Χρήστος Βερνίκος). Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό φιλμ, με μουσικά ακούσματα που εκτείνονται από τη Μαρία Κάλλας, μέχρι τη Heavy Metal και ήρωες δύο περιθωριακούς τύπους που μετατρέπονται σε κατά συρροή δολοφόνους.
Από τις υπόλοιπες ταινίες της διαγωνιστικής ενότητας ενδεικτικά αναφέρουμε το μεταφυσικό θρίλερ του Estranho Caso «Strange case of Angelica», με μια νεκρή κοπέλα να ζωντανεύει χάρη στο φωτογραφικό φακό, το γλυκόπικρο κοινωνικό δράμα «Les petits ruisseaux» του Pascal Rabate με ηλικιωμένους ήρωες που κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωής τους και το δράμα «When we leave» (σκηνοθεσία: Feo Aladag) για μια νεαρή κοπέλα από την Κωνσταντινούπολη η οποία ταξιδεύει στο Βερολίνο μαζί με τον γιο της.
Αφιερώματα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα της διοργάνωσης. Πιο αναλυτικά, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα φλας μπακ στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας ογδόντα με προβολές ταινιών όπως το «Βαριετέ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Η τιμή της αγάπης» της Τόνιας Μαρκετάκη και το «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα.
Το ιταλικό σπαγγέτι γουέστερν θα έχει επίσης την τιμητική του καθώς θα προβληθούν οι δέκα πιο χαρακτηριστικές ταινίες του είδους , ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το «Κάποτε στη Δύση», του μετρ Σέρτζιο Λεόνε. Ειδική μνεία θα γίνει στον πρωτεργάτη του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, Σάμιουελ Φούλερ, οποίος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για διάσημους σκηνοθέτες, όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Μάρτιν Σκορσέζε. Το Φεστιβάλ «συστήνει» αυτόν τον ασυμβίβαστο σκηνοθέτη μέσα από επιλεγμένες ταινίες του που εικονογραφούν έναν κόσμο βίας, διαφθοράς και ξενοφοβίας.
Στο «I Shot Jesse James» σκιαγραφεί την ωμή πλευρά της παρανομίας, στο «The Baron of Arizona» μας δίνει ένα πορτρέτο μεγαλομανίας και διαφθοράς μέσα από την ιστορία ενός ανθρώπου, ενώ το «The Steel Helmet» αποτελεί την πρώτη πολεμική ταινία του. Το «White Dog» φέρνει σε πρώτο πλάνο ένα σκυλί εκπαιδευμένο να επιτίθεται και να σκοτώνει μαύρους, κάνοντας καυστικό σχόλιο για τον ρατσισμό. Αυτό το φιλμ έμεινε θαμμένο για σχεδόν 25 χρόνια και ο Φούλερ, απογοητευμένος από την Αμερική μετακόμισε στη Γαλλία. Στο αφιέρωμα θα παρακολουθήσουμε δύο ακόμη ταινίες βασισμένες σε δικό του σενάριο, το «Shockproof» και «Scandal Sheet».
Ο Σεμίχ Καπλάνογλου στην Αθήνα
Η επίσημη έναρξη του διεθνούς τμήματος του Πανοράματος θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου με τη βραβευμένη τουρκική ταινία «Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου (Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου) ενώ θα παραβρεθεί και ίδιος ο σκηνοθέτης. Στην ενότητα «Η Διεθνής Εικόνα σε πρώτη προβολή» περιλαμβάνονται ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ανάμεσά τους θα δούμε και κάποιες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Καννών όπως το αισθηματικό δράμα του Αμπάς Κιαροστάμι «Εγκεκριμένο αντίγραφο», με πρωταγωνίστρια τη Ζυλιέτ Μπινός: η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σύντομη συνάντηση ενός Άγγλου συγγραφέα με μια Γαλλίδα στην Ιταλία. Το «Chantrapas» του Οτάρ Ιοσελιάνι, έχει μια αυτοβιογραφική χροιά και καταγράφει την οδύσσεια ενός Γεωργιανού σκηνοθέτη του κινηματογράφου ο οποίος έχοντας υποστεί λογοκρισία στην πατρίδα του, αναζητά την ελευθερία στη Γαλλία. Εκεί όμως έρχεται αντιμέτωπος με την οικονομική λογοκρισία.
Όπως κάθε χρόνο, τα Βραβεία του φετινού φεστιβάλ θα απονεμηθούν από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, (αποτελούμενη από προσωπικότητες του χώρου) και από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI).
Πληροφορίες: Το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (21-31 Οκτωβρίου) θα φιλοξενηθεί στους κινηματογράφους Απόλλων Cinemax Plus, Τριανόν Filmcenter και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου