ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ισπανοί και ... Ρεάλ θέλουν το "Ελευθέριος Βενιζέλος"

el-venizelos


Ντέρμπι με ισπανο-γερμανικό ενδιαφέρον και έμμεση συμμετοχή της...  
Ρεάλ Μαδρίτης θα παιχθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου υπολογίζεται πως θα έχει ανακοινώσει τους συμβούλους που θα προτείνουν πώς μπορεί το Δημόσιο να προσποριστεί επιπλέον έσοδα από το αεροδρόμιο και μετά θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή όμως


βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια της ισπανικής Actividades de Construccion y Servicios (ACS) να αποκτήσει τον έλεγχο της Hochtief, η οποία μαζί με το Δημόσιο είναι βασικός μέτοχος στο σχήμα που ελέγχει το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επικεφαλής της ACS είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, γράφει στη ηλεκτρονική της έκδοση ηΕλευθεροτυπία.

Η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει αν θα πουλήσει μέρος της συμμετοχής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (έχει το 55%) ή θα δώσει για περισσότερα χρόνια τη διαχείριση του αεροδρομίου στο σημερινό σχήμα (η σύμβαση λήγει το 2025).

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τον άλλο μεγάλο μέτοχο, την Hochtief, οι Γερμανοί έδειξαν πως δεν επιθυμούσαν να πουλήσουν μέρος της συμμετοχής τους παρά μόνο να υπάρξει παράλληλη μείωση και του ποσοστού του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για το μέλλον του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα αποτελέσουν το πρότυπο για την αξιοποίηση των 40 περιφερειακών αεροδρομίων. Θα προηγηθεί μελέτη για συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης επιμέρους ή ομάδων αεροδρομίων, όπου κριθεί απαραίτητο.

Την ίδια στιγμή πάντως η Hochtief έχει και εσωτερικά μέτωπα. Πολιορκείται από την ACS, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ισπανικός κατασκευαστικός όμιλος (και δέκατος στον κόσμο) ελέγχει ήδη το 30% της Hochtief και έχει υποβάλει πρόταση για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού. Κίνηση που έχει προκαλέσει... διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μαδρίτης και Βερολίνου.
Ο Herbert Lutke-stratkoetter (διευθύνων σύμβουλος της Hochtief) σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Die Welt επικαλέστηκε... τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «η πρόταση εξαγοράς των Ισπανών τελεί υπό την αίρεση του Βερολίνου».
Η προσπάθεια εξαγοράς της Hochtief (που είναι η έβδομη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία, διεθνώς) σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο θέμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και άλλων έργων που έχουν κατασκευαστεί ή υλοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Η ACS του Φλορεντίνο Πέρεθ ακολουθεί από πέρυσι επιθετική πολιτική καθώς η ισπανική αγορά αντιμετωπίζει κρίση. Προσέγγισε για πρώτη φορά την Hochtief το 2005 αγοράζοντας σταδιακά έως το 30% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο γερμανικός όμιλος απασχολεί διεθνώς περισσότερους από 68.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, ο κάτοχος του 30% μίας εισηγμένης είναι υποχρεωμένος να υποβάλει πρόταση εξαγοράς για το σύνολο των μετοχών.
Μετά όμως την έντονη αντίδραση των Γερμανών (χαρακτήρισαν την πρόταση επιθετική και... αιτία πολέμου) ισπανικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η προσπάθεια των Ισπανών θα περιοριστεί στην εξαγορά του 50% προκειμένου να μην ενταθούν περισσότερο οι σχέσεις των δύο πλευρών.
Μέχρι στιγμής ο αγώνας εξελίσσεται σε ντέρμπι, καθώς το Βερολίνο δεν εννοεί να αφήσει όμιλο-σύμβολο της γερμανικής οικονομίας να περάσει σε «ξένα» χέρια. Αλλωστε η Hochtief πραγματοποιεί το 95% του κύκλου εργασιών της εκτός γερμανικής αγοράς.
theinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου