ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Πως να γίνετε πιο αισιόδοξοι


Η αισιοδοξία κάνει καλό. Έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, βελτιώνει προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις και ευνοεί την επικοινωνία. Η αισιοδοξία δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά χρειάζεται να
 πηγάζει από μια θετική φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής. Και βέβαια πάνω από όλα η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης. Αν προσπαθείτε να δείτε πιο αισιόδοξα τα πράγματα αλλά δεν τα καταφέρνετε πάντα υπάρχουν μικρά μυστικά, που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερη αισιοδοξία.

Περιορίστε τις επαφές σας με απαισιόδοξα άτομα

Αποφύγετε να συναναστρέφεστε με απαισιόδοξους ανθρώπους, που τείνουν να βλέπουν τα πάντα στη ζωή από την αρνητική τους πλευρά. Φαίνεται ότι όπως η ευτυχία είναι …μεταδοτική, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την απαισιοδοξία. Φροντίστε οι παρέες σας να αποτελούνται από ανθρώπους με θετική σκέψη.

Χαμογελάστε πιο συχνά

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά το χαμόγελο πράγματι ενισχύει την αισιοδοξία. Σειρά από έρευνες –αν και ορισμένες από αυτές δεν τεκμηριώνονται σαφώς επιστημονικά- αποδεικνύουν ότι «ακόμη και το προσποιητό χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την ψυχολογία σας αλλά και την ψυχολογία των γύρω σας».

Πιστέψτε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Είναι πολύ απλό: Μάθετε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Η λογική να υπολογίζετε πάντα στην καλύτερη δυνατή έκβαση των γεγονότων ή τουλάχιστον να επικεντρώνεστε στις πιο ελπιδοφόρες πτυχές μιας κατάστασης, σας προσφέρει καλύτερη προοπτική.

Μια τέτοια στάση δε σας κάνει τυφλό απέναντι στην πραγματικότητα, αρκεί βέβαια η αισιοδοξία σας να μην στερείται εντελώς ρεαλιστικής βάσης.

Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα γεγονότα ως έχουν, είναι όμως εξίσου σημαντικό να τα προσεγγίζετε με δημιουργικούς τρόπους και να τα αξιολογείτε με θετική διάθεση.

Μάθετε να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις δυναμικά

Αντί να «κολλάτε» στις χειρότερες πτυχές, αναζητήστε τα θετικά, ειδικά όταν μιλάτε με φίλους για την προσωπική ή επαγγελματική τους κατάσταση. Αποφύγετε τις σπασμωδικές αντιδράσεις χρησιμοποιώντας τις λέξεις “όχι” ή “δεν”. Προσπαθήστε να λαμβάνετε ενεργά μέτρα για την πραγματοποίηση των στόχων σας και όχι να λειτουργείτε παθητικά, αφήνοντας τα πράγματα απλά να συμβαίνουν.

Κάντε το ίδιο με τους φίλους σας: Όταν κάποιος φίλος σας χάσει τη δουλειά του, μπορείτε να συμπάσχετε αλλά την ίδια στιγμή να του επισημάνετε τα θετικά χαρακτηριστικά του και να του υπενθυμίσετε τις προηγούμενες επιτυχίες στη ζωή του. Και μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο χωρίς να του τα παρουσιάσετε «όλα ρόδινα», αρκεί απλά να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη της θετικής σκέψης.

Δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί ότι ό, τι κι αν συμβεί «η ζωή συνεχίζεται». Κλισέ όπως το «αύριο είναι μια άλλη μέρα» ή «ο ήλιος θα βγει και πάλι» κάποιες φορές αποδεικνύονται σοφά.

Είναι για παράδειγμα παράλογο να πιστεύει κανείς ότι η οικονομική κρίση θα κρατήσει για πάντα. Το να έχουμε αισιοδοξία σημαίνει ότι δεν εμβαθύνουμε στην “αρνητική” πτυχή, αλλά επικεντρωνόμαστε στις δυνατότητες ανάκαμψης και εν τω μεταξύ αξιολογούμε την περιουσία μας και τις οικονομικές κινήσεις μας αλλά και το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε τόσο σήμερα όσο και μετά την ανάκαμψη της αγοράς.

Για παράδειγμα, ένας αισιόδοξος άνθρωπος θα μπορούσε να διδαχτεί από την οικονομική κρίση ότι α) ο υπερδανεισμός δεν οδηγεί στην ευτυχία και β) ότι η κρίση θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα πολύτιμο μάθημα για τη νεότερη γενιά.

otherside

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου