ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Η κρίση ευνοεί τη... «Μαφία ΑΕ»


Φωτογραφία απο τη σύλληψη του αρχιμαφιόζου Μπερνάρντο Προ-
βεντσάνο το 2006 στο Παλέρμο. Παρά τις επιτυχίες των ιταλικών αρχών
στην εξάρθρωση της μαφίας, η οικονομική κρίση ήρθε να δώσει νέα μεγάλη ώθηση στη δράση της

Η πτώση των πωλήσεων, η ανεργία και οι κακές οικονομικές συνθήκες όχι μόνο δεν αγγίζουν την Κόζα Νόστρα, την Ντρανγκέτα και την Καμόρα, αλλά αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για
 να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι μαφιόζοι εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες για να ενισχυθούν και να εξαγοράσουν νόμιμες επιχειρήσεις, ώστε να ξεπλύνουν τα υπέρογκα ποσά βρώμικου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο κοκαΐνης και ο οργανωμένος εκβιασμός.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οι μαφιόζοι έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να εξαγοράσουν πολύ φθηνά τις επιχειρήσεις και να βρουν φθηνό και πρόθυμο εργατικό δυναμικό. «Η Μαφία ΑΕ ενισχύει τη θέση της ως η νούμερο ένα ιταλική εταιρεία», γράφει έκθεση της οργάνωσης Conferescenti, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη. Αυξημένες είναι οι ανησυχίες ότι οι μαφιόζοι θα αποκτήσουν τον έλεγχο εταιρειών, οι οποίες θα καταθέσουν προσφορές για την παγκόσμια έκθεση «2015 Expo World Fair», για την οποία θα εισρεύσουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ στο Μιλάνο και στα περίχωρα.

Μάλιστα, το κλίμα τρόμου είναι τόσο έντονο που μόλις τρία από τα 50 θύματα οργανωμένου εκβιασμού συμφώνησαν να παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα σε δικαστήριο του Μιλάνου για μια μεγάλη δίκη εναντίον 39 φερόμενων μαφιόζων και συνεργατών τους, παρόλο που θα δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση που καταθέσουν.

«Αυτό δείχνει ότι η μαφία έχει ισχυρή παρουσία στη βόρεια Ιταλία και ότι ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος», δήλωσε ο δικαστής Μάριο Βεντίτι.

Οι εισαγγελείς ανακάλυψαν πρόσφατα μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, όπου η μαφία έχει το μονοπώλιο στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε κατασκευαστικά έργα, αφού φυσικά και νομικά πρόσωπα που επέλεξαν να μη συνεργαστούν με τις μαφιόζικες οργανώσεις έπεσαν θύματα οργανωμένου εκβιασμού πολλών εκατομμυρίωνευρώ, ο οποίος ενέπλεκε και τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου