ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Τα ελληνικά πετρέλαια της Ηπείρου


«Αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων εάν...». Δήλωσε η κα Τερέζα Φωκιανού, Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και τ. Δ/νουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ.

Μιλώντας στην εκπομπή “Αθέατος Κόσμος” του Κ. Χαρδαβέλα (11/06), η κα Φωκιανού έφερε νέες αποκαλύψεις για τις
 έρευνες στην περιοχή της Ηπείρου, αλλά και μια άγνωστη ιστορία για την πίσσα που ανάβλυσε στα βουνά της Μουργκάνας και τις δύο αναφορές του ΙΓΜΕ.

Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Ανδρέας Αθηναίος, καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη στα 1981.

Όπως είπε, “μια μέρα ειδοποιήθηκε από τον πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας, Ηλία Βεζδρεβάνη, πως κάτι περίεργο συνέβαινε στην περιοχή της Μουργκάνας και οι κάτοικοι είναι ανάστατοι”.

Οι δύο άνδρες πήγαν στην περιοχή του χωριού Τσαμαντάς την ίδια μέρα και διαπίστωσαν πως υπήρχε έντονη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα, ενώ από τα βράχια ανάβλυζε πίσσα. Κατά τον κ. Αθηναίο, ο Νομάρχης ειδοποίησε το ΙΓΜΕ που έστειλε δύο ειδικούς επιστήμονες για να ελέγξουν την περιοχή.

«Όταν επέστρεψαν ήταν σοκαρισμένοι. Κλειστήκαμε στο γραφείο μου και μου είπαν: ‘‘Νομάρχης θα κάνουμε δύο αναφορές. Μία αυτή που θα ανακοινώσουμε και μία που θα πάει στην υπηρεσία”. Έτσι έγινε. Υπήρξε μία αναφορά που έλεγε ‘‘θα δούμε, θα ερευνήσουμε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας'' και για την άλλη δεν έμαθα ποτέ”, είπε ο κ. Αθηναίος.

Πρόσθεσε επίσης πως τηλεφώνησε στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά «η απάντηση που πήρα στην ουσία ήταν κάτσε φρόνιμα Νομάρχη κι άσε τα πετρέλαια». Και τα άφησε...

Στην εκπομπή παρενέβη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η διαφυγή ασφαλτοπίσσας παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται διερεύνηση σε κάθε περίπτωση.

Κι αυτό γιατί αποτελεί στοιχείο διφορούμενο, με την έννοια ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης υδρογονανθράκων, αλλά μπορεί και να αποτελεί ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη γεωλογικά υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο).

cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου