ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη ρύθμιση ωφειλών


«Αιτήματα της ΕΣΕΕ για ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ του εμπορίου και ρύθμιση των οφειλών της αγοράς».

Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και τα αιτήματα για τη ρύθμιση των οφειλών της αγοράς, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, τόσο σε
 πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο, με αφορμή τις πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΑΝ σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για την στήριξη των ΜμΕ, όσο και με σχετικό αναλυτικό υπόμνημα.

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας πιστεύει ότι με την οικονομική κρίση να φουντώνει συνεχώς, τροφοδοτούμενη από την ύφεση, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την ενεργοποίηση προγραμμάτων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για τις ΜμΕ που έχουν κεφαλαιακά προβλήματα και ενδιαφέρονται να επαναδιαπραγματευτούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατηθούν ζωντανές, ενώ η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση αβεβαιότητας και ανασφάλειας του ελληνικού λαού, έχουν επιφέρει κυριολεκτικά καθίζηση στις πωλήσεις τους.

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης έθεσε στην Υπουργό το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επεσήμανε το θέμα της αδυναμίας όσων προχώρησαν στην λήψη δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α & Β), να αποπληρώσουν εμπρόθεσμα τις εξάμηνες δόσεις των εν λόγω δανείων.

Παράλληλα, ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί διότι και τα δύο νέα προγράμματα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, για τη ρύθμιση οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικούς φορείς καθώς και για την αποπληρωμή προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων και υπηρεσιών από τρίτους, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει, αλλά υπάρχουν καταγγελίες ότι όσοι ζήτησαν την ένταξη τους για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, βρέθηκαν στην λίστα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συναντούν «τοίχο» στις τράπεζες, οι οποίες είτε δεν έχουν συμβληθεί με το ΤΕΜΠΜΕ, είτε δεν έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στα υποκαταστήματά τους, δείχνοντας ξεκάθαρα την απροθυμία τους να εξυπηρετήσουν υψηλού ρίσκου πελάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, από τους 257 Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, μέχρι σήμερα τα δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ έχουν χαθεί στις συμπληγάδες των τραπεζών, ενώ οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων έχουν περιοριστεί στο 1/10 από πέρσι, όπως επιβεβαιώνεται από την πιστωτική επέκταση να επιβραδύνεται στο 2,8%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασφυκτική κατάσταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 6,6 δις ευρώ τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οφείλεται στον μερικό επαναπατρισμό χρημάτων και όχι σε αποταμίευση.

Η ΕΣΕΕ τόνισε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί την επιβολή αυστηρών όρων στις Τράπεζες που άντλησαν κεφάλαια και συνεχίζουν να λαμβάνουν ενίσχυση μέσα από τα πακέτα στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, χωρίς όμως να αυξάνουν τον αριθμό των τραπεζικών δανείων και τα ποσοστά χορηγήσεων τους προς τις ΜμΕ ώστε να πάψουν να «στραγγαλίζουν» άλλο την ελληνική επιχειρηματικότητα, όταν μάλιστα την ίδια περίοδο ο τραπεζικός δανεισμός στην Ευρωζώνη προς τον ιδιωτικό τομέα, παρουσιάζεται συνεχώς αυξανόμενος σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Επανερχόμενοι στο θέμα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ζητήθηκε η διευθέτηση του θέματος της άδικης καταχώρησης, όπως είναι οι διαταγές πληρωμής, οι οποίες προέρχονται όχι από αδυναμία πληρωμής αλλά από εμπορική διαφορά. Η ΕΣΕΕ ζήτησε από την Υπουργό να παρέμβει, ώστε η Κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να μην συνεχιστεί η αδικία που σημειώνεται πολλές φορές στην αγορά, να ασκείται ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής, αλλά η καταχώρηση στην μαύρη λίστα να παραμένει μέχρι την τελεσιδικία της υπόθεσης (π.χ. η διαταγή πληρωμής για ανακληθείσα επιταγή, που σφραγίσθηκε με επαρκές υπόλοιπο).

Η ΕΣΕΕ επίσης μετέφερε τις έντονες διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου για τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να επιβάλλει την εξόφληση των συναλλαγών άνω των € 3.000 με επιταγές, αφού άμεση συνέπεια ήταν η αύξηση της κυκλοφορίας των επιταγών με όσους κινδύνους συνεπάγεται, αλλά και η μείωση των καρνέ επιταγών από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην αγορά.

Η ΕΣΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάθεση στην Βουλή του σχεδίου νόμου για την ρύθμιση των Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων προς τις τράπεζες, καθώς δεν φαίνεται να εξαιρεί τους μικροεπαγγελματίες και ιδιαίτερα γιατί δίνει την δυνατότητα στους αυταπασχολούμενους να τύχουν ρύθμισης προσωπικών οφειλών τους προς τις τράπεζες. Εφόσον όμως το σχέδιο αφορά στην ρητή εφαρμογή στους μη έχοντες πτωχευτική ικανότητα, σύμφωνα με το πτωχευτικό δίκαιο, τότε ρυθμίζει τα χρέη μόνο των «μη εμπόρων» ιδιωτών και πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο, εκτός από τα καταναλωτικά και στεγαστικά, θα ρυθμίζονται και τα επαγγελματικά χρέη προς τις τράπεζες.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης, ζητά την παρέμβαση της Κυβέρνησης αλλά και την βοήθεια των τραπεζών ώστε να δοθεί άμεσα χωρίς διακρίσεις μια «έντοκη περίοδο χάριτος» τουλάχιστον ενός εξαμήνου για όλες τις δόσεις των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων κάτι που άλλωστε προβλέπεται και ισχύει για μια διετία στα νέα εξαγγελθέντα προγράμματα του τρίτου κύκλου του ΤΕΜΠΜΕ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου