ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Σβήνεται από το χάρτη


Ενα ισχυρό πολυεθνικό μαγαζί ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει την ελληνική αγορά. Η Fnac, μια μεγάλη γαλλική αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών, έδωσε τέλος στην πεντάχρονη παρουσία της στην Ελλάδα, στην οποία είχε φθάσει με θορυβώδη τρόπο και αντίστοιχες προσδοκίες. Σχετικά πρόσφατα μάλιστα είχε
 ανακοινώσει ότι είχε στόχο να μεγαλώσει την αλυσίδα της στα δέκα μαγαζιά, τελικά δεν ξεπέρασε τα τρία.

Αυτό που μας ενοχλεί στην αποχώρηση του γαλλικού ομίλου δεν είναι ότι αφήνει κενό πίσω του, καθώς ένας άλλος μεγάλος όμιλος λιανικών πωλήσεων, τα καταστήματα Public, θα το καλύψουν. Κατά τον ίδιο τρόπο θα διαφυλαχθεί και το μεγαλύτερο μέρος των διακοσίων θέσεων εργασίας που είχε δημιουργήσει η έλευση της εταιρείας. Η πραγματικά δυσοίωνη εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια εταιρεία με παρουσία σε οκτώ χώρες «σβήνει» ξαφνικά την Ελλάδα από το χάρτη των αγορών που αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος για αυτήν.

Δεν είναι η πρώτη περίπτωση ξένου ομίλου που εγκαταλείπει την ελληνική αγορά καθώς η πρόσφατη και η παλαιότερη εγχώρια επιχειρηματική ιστορία έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις θεαματικών αποχωρήσεων επιχειρήσεων που διαχειρίζονταν ακόμη και μεγάλες παραγωγικές μονάδες. Είναι σαφές ότι η λιανική αγορά ηλεκτρονικών, βιβλίων, cd δεν αποτελεί σημείο αναπτυξιακής αιχμής για την ελληνική οικονομία. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν τα προβλήματα της Fnac έχουν να κάνουν μόνο με την ελληνική αγορά ή συνδέονται και με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στα κανάλια διανομής μουσικής, βιβλίων, ταινιών.

Οταν όμως μια αγορά αρχίζει να διαγράφεται από τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τότε κανείς δεν γνωρίζει πού αρχίζει και πού θα τελειώσει η επενδυτική απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν την επιχειρηματική σου βιτρίνα. Σε μια δύσκολη περίοδο που δεν έχουμε περιθώρια για απώλειες, η επιχειρηματική αυτή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει ένα δυσάρεστο κανόνα. Οτι το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον ουδέποτε θεωρήθηκε ιδιαίτερα φιλικό για ξένες επενδύσεις και αυτά που κατά καιρούς συζητήθηκαν ως προσδοκίες στον τομέα αυτό είναι πολύ περισσότερα από αυτά που πραγματικά έγιναν.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου