ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Εικαστική έκθεση για τους δρόμους της ενέργειας


Με τον τίτλο «Τρίτη Φύση» που πρώτος χρησιμοποίησε ο Jacopo Bonfadio χαρακτηρίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση στη Φύση, φιλοξενείται στη γκαλερί a.antonopoulou.art εικαστική έκθεση με αφορμή την αποστολή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Green Project» στην Αφ
ρική.

Στοχεύοντας στην καταγραφή παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων τρόπων αξιοποίησης της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Green Project ταξιδεύει 14000 χιλιόμετρα μέσα στην Αφρική, με τη δράση «Κέιπ Τάουν – Αθήνα: από τους Δρόμους του Νερού στους Δρόμους της Ενέργειας».

Η εικαστική έκθεση, μέσα από ποικιλομορφία μέσων και εκφράσεων, προσπαθεί να καταγράψει την αλλαγή του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος από την ανθρώπινη παρουσία και τον πολιτισμό χωρίς να εστιάζει στην ωραιοποιημένη πλευρά του φυσικού τοπίου, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Άλλωστε, η ανθρώπινη παρουσία, μετά το τέλος του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου, κατέστρεψε τη φυσική ομορφιά προς όφελος του ανθρώπινου καταναλωτισμού και «ανάπτυξης».

Στην έκθεση συμμετέχουν 14 καλλιτέχνες, φωτογράφοι, εικαστικοί και κινηματογραφιστές που με τα έργα τους μεταφέρουν στο κοινό την ομορφιά και τη σημασία της Φύσης αλλά και την καταλυτική επέμβαση του ανθρώπου στην εξέλιξή της.

Η έννοια της «Τρίτης Φύσης»



Με την έννοια «Τρίτη Φύση», ο Jacopo Bonfadio χαρακτηρίζει την παρέμβαση του ανθρώπου στη Φύση. Μια παρέμβαση που κατορθώνει πολλές φορές να ομορφύνει ή και να τελειοποιήσει το φυσικό τοπίο, όπως έγινε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της νεότερης ανθρώπινης ιστορίας. Τότε, η Φύση ήταν απολύτως σεβαστή από τον άνθρωπο που προσπάθησε να τη βελτιώσει μέσα από τη διακριτική του ματιά.

Η προσεκτική αυτή ανθρώπινη παρέμβαση αρχίζει να κάμπτεται στη σύγχρονη εποχή ενώ από την βιομηχανική επανάσταση και μετά, ο άνθρωπος αρχίζει να παρεμβαίνει στη φυσική πραγματικότητα προκειμένου να την εκμεταλλευτεί για την «βελτίωση» της καθημερινότητας του. Κι έτσι, σιγά σιγά η Φύση περιφρονείται και υποβαθμίζεται.

Η έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί a.antonopoulou.art μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Πληροφορίες: a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20 Ψυρρή

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου