ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Σαλάτες χ 5


Ελληνική σαλάτα


Υλικά

ντομάτες κομμένες σε κύβους

αγγούρια κομμένα σε κύβους

πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες

κρεμμύδι ψιλοκομμένο

κάππαρη

χωριάτικα
 παξιμάδια

τυρί φέτα

αλάτι

Εκτέλεση

1. Κόβεις όλα τα λαχανικά ,τα αλατίζεις ελαφρά και τα έχεις έτοιμα για το στήσιμο της σαλάτας.

2. Βρέχεις λίγο τα παξιμάδια και τα τοποθετείς στον πάτο της σαλατιέρας. Αν είναι πολύ μεγάλα τα σπας σε κομμάτια.

3. Βάζεις από πάνω σε στρώσεις: Πρώτα την ντομάτα, μετά το αγγούρι, τη πιπεριά, το κρεμμύδι, την κάπαρη και τελειώνεις πάλι με ντομάτα.

4. Όταν είναι να σερβίρεις, κόβεις σε κύβους τη φέτα και τη βάζεις στο κέντρο της σαλατιέρας.


Αρχαιοελληνική σαλάτα


Υλικά

Λίγο μαρούλι

Λίγη ρόκα

1/2 λαχανάκι σικορέ

1/2 πιπεριά κόκκινη

1/2 μήλο κόκκινο

6-7 καρύδια

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουτ. σούπας μέλι

Λίγο κρασόξιδο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι

1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ (τριμμένη πιπερόριζα)

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Ψιλοκόβεις το μαρούλι, τη ρόκα και το λαχανάκι σικορέ, σε ένα πιάτο. Πάνω τους κόβεις τη πιπεριά και το μήλο σε κύβους. Δεν αφαιρείς την φλούδα του μήλου για να δώσει ωραίο χρώμα στη σαλάτα. Προσθέτεις και το καρύδι τριμμένο και ανακατεύεις.

2. Χτυπάς στο μπλέντερ το σκόρδο, την πιπερόριζα, αλάτι, πιπέρι. Ξαναχτυπάς τα υλικά συμπληρώνοντας το κρασί, το λάδι και το μέλι.

3. Τέλος περιχύνεις την σαλάτα με την σάλτσα και είναι έτοιμη.


Σαλάτα με αβοκάντο και πλιγούρι


Υλικά

3-4 φύλλα μαρούλι

1 ώριμο αβοκάντο

1/3 φλ. πλιγούρι

1/2 φλ. καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβα

1 ντομάτα

1 ματσάκι μαϊντανό (5-6 κλώνους)

3-4 φύλλα βασιλικό φρέσκο ή 1/2 κουταλάκι βασιλικό ξερό

1/2 κουταλάκι δυόσμο ξερό

1 κουταλιά ελαιόλαδο

πιπέρι

αλάτι

λεμόνι

1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικό)

Eκτέλεση

1. Αφού καθαρίσεις το αβοκάντο και βγάλεις το κουκούτσι, κόφτο σε κύβους του ενός εκατοστού περίπου και το βάζεις σε μια λεκάνη.

2. Παίρνεις το πλιγούρι και το βάζεις σ’ ένα κατσαρολάκι μαζί με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και το αφήνετε στη φωτιά να βράσει για 4-5 λεπτά (μέχρι να απορροφηθεί το νερό). Το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.

3. Ψιλοκόβεις την ντομάτα, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτεις στην λεκάνη με το αβοκάντο.

4. Κόβεις το μαρούλι σε λεπτές λωρίδες του μισού εκατοστού περίπου και το βάζεις στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά.

5. Τέλος προσθέτεις το κρύο πλιγούρι, το καλαμπόκι, το βασιλικό, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύεις καλά.


Δροσερή light σαλάτα


Υλικά

Μαρούλι χοντροκομμένο

Φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε λωρίδες

Αγγούρι ψιλοκομμένο

Ντομάτα ψιλοκομμένη

1 ξινόμηλο κομμένο κύβους

Μία χούφτα καρύδια

1 γιαούρτι 2%

1 κουτ. light μαγιονέζα

1 κουτ. μουστάρδα

αλάτι-πιπέρι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Βάζεις σε μία μεγάλη πιατέλα τα λαχανικά. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το γιαούρτι, την μαγιονέζα, το λάδι και την μουστάρδα, αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις το ντρέσινκ στην σαλάτα.

2. Στολίζεις με τα καρύδια και η σαλάτα είναι έτοιμη.


Κοτοσαλάτα με χρωματιστά ζυμαρικά


Υλικά

700 γρ. κοτόπουλο

1 κρεμμύδι

2 καρότα

250 γρ. πένες τρίχρωμες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σου)

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

300 γρ. μαγιονέζα

3-4 αγγουράκια τουρσί

5 φέτες γαλοπούλα ή ζαμπόν

2 κουτ. σούπας λάδι

αλάτι-πιπέρι

λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση

1. Βάζεις το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα, το αλατοπίπερο και νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και τα βράζεις.

2. Καθαρίζεις το κοτόπουλο από τις πέτσες και τα κόκαλα και το ψιλοκόβουμε μαζί με τα καρότα.

3. Σουρώνεις το ζουμί απ' το κοτόπουλο και βράζεις τις πένες μ’ αυτό. Μόλις βράσουν τις ανακατεύεις με το λάδι.

4. Σ'ένα μπολ αναμιγνύεις το κοτόπουλο, τα καρότα, τις πένες, τα αγγουράκια ψιλοκομμένα, τις φέτες γαλοπούλας ψιλοκομμένες και το μαϊντανό. Στο τέλος ρίχνεις τη μαγιονέζα και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά να απλωθεί παντού.

Χριστίνα-Πατρίσια Φωκιανού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου