ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Γενιά σε τεντωμένο σχοινί

Τίποτε δεν είναι πιο αληθινό και ικανό να προσδιορίσει τι συμβαίνει την περίοδο αυτή στην Ελλάδα, από μία δημοσκόπηση με κοινό τους νέους ανθρώπους από 18 έως 35 ετών τη γενιά δηλαδή που βρίσκεται ένα βήμα πριν
 και ένα βήμα μέσα στην αγορά εργασίας και ο τοίχος της κρίσης, την απομονώνει από τη ζωτική για την επιβίωσή της προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον. Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας "Νέοι και Οικονομική Κρίση" που έγινε για λογαριασμό του News 247 από την εταιρία Focus Bari.

Η τάση για μετανάστευση σε κάποια χώρα του εξωτερικού, η δραστική μεταβολή στη ζωή των νέων ανθρώπων, η τάση για δυναμική αντίδραση με συμμετοχή σε μαζικές διαδηλώσεις, η πολιτικοποίησή τους (αντίθετα με τα θρυλούμενα), η δυσπιστία ότι παρά τα μέτρα η αξιοκρατία και η πάταξη της διαφθοράς θα μείνουν απλώς όνειρα και η βαθιά επίδραση της κρίσης στην κοινωνική, οικογενειακή και σεξουαλική τους ζωή, είναι μερικά από τα ευρήματα της αποκαλυπτικής έρευνας που δημοσιεύει το News 247.


Ποιους αφορά η έρευνα


Τα ευρήματα αφορούν την πιο ενεργή ηλικιακή ομάδα, που είτε εισέρχεται τώρα στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, είτε βρίσκεται ήδη μέσα σε αυτήν και καλείται να διαχειριστεί τη ζωή της με τα νέα δεδομένα, των περικοπών θέσεων, των περικοπών μισθών, της αβεβαιότητας για τα σχέδιά της, αλλά κυρίως τη διάρκεια και το εύρος αυτής της κρίσης, την οποία δεν προκάλεσε, αλλά καλείται να την υποστεί.



Σημαντικότερα ευρήματα

Ίσως το σημαντικότερο εύρημα αυτής της δημοσκόπησης -πέρα από το γεγονός πως για το 76% των νέων, η ζωή τους έχει αλλάξει προς το χειρότερο- είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέπτονται να την αντιμετωπίσουν.

Το πιο δραστήριο και ζωτικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού, σε ποσοστό 67% έχουν αλλάξει τα σχέδια για τη ζωή τους, ενώ οι μισοί (51% ηλικίας 23-27 ετών, φοιτητές ή όχι) βλέπουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν την τύχη τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Διαπίστωση καθόλου παράξενη, καθώς η βίαιη αλλαγή της πραγματικότητας των νέων ανθρώπων, εκφράζεται άμεσα από το γεγονός ότι 8 στους 10 (77%) είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ για τους 4 στους 10 που έχουν μπει ήδη στην αγορά εργασίας, έχει αλλάξει η σχέση με τον εργοδότη τους, είτε με τις ελαστικές μορφές εργασίας, είτε με την απόλυση.

Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες σχετικά με το εάν η κρίση επηρεάζει μόνον τους νέους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, τα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν, ότι σκέπτονται σοβαρά να μεταναστεύσει 49% των νέων με υψηλή μόρφωση και εισόδημα και το 46% όσων δεν έχουν ακόμη δεσμεύσεις όπως μόνιμο δεσμό ή γάμο ή εξαρτώμενα μέλη.

 
 Πολιτική, θέσεις και μαζική αντίδραση
 
 
Ένα αφελές συμπέρασμα για τη γενιά των 18 έως 35 ετών, είναι ότι πρόκειται για απολιτική στο σύνολό της. Τα ευρήματα της έρευνας δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Ισως μόνον φαίνονται έτσι
 
Ένα στοιχείο σοκ, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι άνθρωποι σκοπεύουν να αντιδράσουν απέναντι σε αυτό που "γίνεται γι'αυτούς χωρίς αυτούς". Είναι διάχυτη ανάμεσά τους η αντίληψη, ότι όχι μόνον δεν συμμετείχαν στη δημιουργία αυτής της κρίσης, αλλά στην πραγματικότητα είναι η γενιά πάνω στην οποία θα ξεσπάσει και θα φέρει αδιέξοδα, προβλήματα και πίεση πρωτόγνωρη.

Και θα ρίξει πάνω στις πλάτες μίας ολόκληρης γενιάς, δεκαετίες συσσωρευμένης αδράνειας απραξίας, κακοδιαχείρισης και αναβολών, τέτοιες, που κατέστησαν την κρίση σχεδόν αναπόφευκτο αποτέλεσμα και την πίεση αναπόδραστο μέλλον.

Τι λέει λοιπόν αυτή η γενιά;

Τα ευρήματα της έρευνας, ανατρέπουν μερικές καθιερωμένες πεποιθήσεις.

Όπως για παράδειγμα, ότι η πίεση που συνοδεύει την απογοήτευση οδηγεί κατ'αρχήν σε συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Η γενιά αυτή δεν είναι απολιτική. Απλώς αποδοκιμάζει σε ποσοστό 35% το σύστημα που κληρονόμησε και επιλέγει την αποχή από τις εκλογές, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό φτάνει το εκπληκτικό 48%!

Είναι πολιτική θέση λοιπόν αυτή και ενισχύεται από το γεγονός, ότι το 33% των ερωτώμενων δηλώνει ότι θα αντιδράσει με συμμετοχή σε μαζικές διαμαρτυρίες. Μάλιστα, στις ηλικίες από 18-22 ετών, το ποσοστό φτάνει στο 40%! Συνολικά λοιπόν η δράση, ως αντίδραση αθροίζεται στο 68% του συνόλου και δεν είναι απλώς μάντεις κακών, όσοι προδικάζουν πως η πίεση θα εκτονωθεί με ένταση και σκληρές αντιδράσεις.


 Αξιοκρατία και Διαφθορά: Το στοίχημα


Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από μέτρα που αφορούν τη συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα, βρίσκουν αποδοχή στους νέους και το παλιό όνειρο της θέσης στο δημόσιο μοιάζει να ξεθωριάζει, την ίδια στιγμή το στοίχημα της πάταξης της διαφθοράς και της ανάκτησης της αξιοκρατίας, φαίνεται -όπως εκτιμούν οι περισσότεροι- να χάνεται

Παρά το γεγονός, ότι αντιμετωπίζουν θετικά μία σειρά μέτρων, όπως τη συρρίκνωση του δημοσίου, την αλλαγή στη φορολογία των επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ωστόσο οι νέοι εμφανίζονται σε συντριπτικό ποσοστό απαισιόδοξοι σε δύο καίριες παραμέτρους της κοινωνικής ζωής, που καθορίζουν το μέλλον αλλά και το σύνολο των ζητουμένων για τις ηλικίες αυτές, όπως η αναζήτηση εργασίας και η δίκαιη αντιμετώπιση από τους οργανωμένους φορείς.
Σε ποσοστό 72% απαντούν ότι στον τομέα της Αξιοκρατίας, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή ή πως η κατάσταση θα χειροτερέψει, ενώ για την διαφθορά το ποσοστό παραμένει επίσης υψηλό, στο 70%
 
 
 
 
Αρκετά ψηλά, στις εκτιμήσεις, βρίσκεται και η πεποίθηση, πως ένα από τα σοβαρά αίτια της κρίσης ήταν και η φοροδιαφυγή, όμως μόνον το 39% πιστεύει ότι η φορολογική συμπεριφορά των Ελλήνων θα αλλάξει, ενώ το 60% δηλώνει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια, εμφανίζοντας υψηλή δυσπιστία, στον τρόπο ελέγχου της φοροδιαφυγής.

Έτσι δεν είναι διόλου δυσερμήνευτο το στοιχείο της έρευνας, που καταγράφει πως σχεδόν 7 στους 10 νέους ανθρώπους δεν περιμένουν έξοδο από την κρίση, το συντομότερο πριν το 2014 ενώ σχεδόν οι μισοί, κρίνουν αρνητικά την εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στην ελληνική οικονομία.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο, είναι πως κατά γενική εκτίμηση σχεδόν οι μισοί από τους ερωτώμενους (48%) δηλώνουν πως η κρίση θα σταθεί αφορμή οι Έλληνες να βελτιώσουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά, αναγνωρίζοντας έμμεσα πως τόσο η ακρίβεια σε προϊόντα που σε άλλες χώρες προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές, όσο και η σπατάλη ήταν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού της αλόγιστης κατανάλωσης.


Κρίση στη ζωή, τις σχέσεις και το σεξ


Μιλώντας για κρίση στην οικονομία, ο όρος μοιάζει κάπως αφηρημένος. Παίρνει τις πραγματικές του διαστάσεις, εάν σχετιστεί με την πραγματική ζωή και τις επιπτώσεις σε αυτήν. Η βραδινή έξοδος, μία εκδρομή, τα σχέδια για τη ζωή με τον/την σύντροφο, η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, δεν είναι εύκολο να μπουν στο περιθώριο

Το κλίμα που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι στις μεταξύ τους σχέσεις, στο σπίτι, στην επικοινωνία και τη συνύπαρξη με τον/την σύντροφό τους και τις σεξουαλικές τους σχέσεις, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι, σε έναν τόπο όπου παραδοσιακά, οι προσωπικοί και οικογενειακοί δεσμοί, ήταν και είναι η συνδετική ουσία του κοινωνικού συνόλου.

Τι αποδεικνύει η έρευνα; Ότι 80% βιώνουν τις συνέπειες τις κρίσης στην προσωπική τους ζωή και τις αισθηματικές τους σχέσεις, με το 52% όσων είναι παντρεμένοι ή συζούν και το 51% όσων μένουν άνεργοι, να βιώνουν μία "κρίση μέσα στην κρίση" με τον/την σύντροφό τους.

Κρίση και στη σεξουαλική τους ζωή

Η σεξουαλική τους ζωή, φαίνεται επίσης να βρίσκεται στα όρια. Το 40% όσων συζούν ή είναι παντρεμένοι δηλώνουν ότι έχουν χάσει τη διάθεση για σεξ (36% στους ανέργους). Οι γυναίκες σε ποσοστό 30% και οι άνδρες 21% με την περιφέρεια (εκτός μεγάλων αστικών κέντρων) να αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο ποσοστό (28%).


Τα ΜΜΕ, η δυσπιστία και η σάτιρα


Την ίδια στιγμή που οι νέοι άνθρωποι φαίνεται να παραμένουν πιστοί για την ενημέρωσή τους, στα παραδοσιακά Μέσα, μοιάζουν ολοένα και περισσότερο να αναρωτιούνται: "Ποιά ενημέρωση;". Ίσως έτσι ερμηνεύεται η μαζική διείσδυση των ενημερωτικών sites και η θεαματική πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Η καυστική τηλεοπτική σάτιρα πάντως, παραμένει σταθερά μπροστά στις προτιμήσεις, με τις γυναίκες να προηγούνται

Δεν είναι διόλου παράξενο πως σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι άνθρωποι προτιμούν για την ενημέρωσή τους τις κλασσικές πηγές (τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες) σε ποσοστό 74% με τα νέα ιντερνετικά μέσα (ενημερωτικά sites, portals) να παρουσιάζουν υψηλή ανταπόκριση, με ποσοστό 37% να δηλώνει ότι ενημερώνεται πολύ ή αρκετά συχνά από αυτά, ενώ αντίθετα με τη διαδεδομένη άποψη για την επιρροή των blogs, αυτά εμφανίζεται να τα προτιμά μόλις το 24% των ερωτώμενων.

Όμως, σχεδόν οι μισοί (49%) από τους ερωτώμενους, εμφανίστηκαν εντελώς δύσπιστοι σχετικά με το αν η ενημέρωση για τα γεγονότα, είναι πραγματικά σφαιρική και έγκυρη, αφήνοντας σημαντικό περιθώριο για ερμηνείες που αφορούν την ποιότητα και τη δομή των δελτίων ειδήσεων και την μετατροπή τους σε talk shows.

Την ίδια στιγμή, που τα ηλεκτρονικά μέσα κατέχουν την συντριπτική πλειοψηφία στην προτίμηση για την ενημέρωση των νέων, οι ημερήσιες εφημερίδες κατέχουν την προτελευταία θέση με μόλις 27% στις προτιμήσεις.

Ενδιαφέρουσα πάντως, είναι και η προτίμηση στις σατυρικές εκπομπές με ποσοστό 29% να απαντά ότι τις εμπιστεύεται, όμως η τάση αυξάνεται, ανάμεσα σε νέους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τους άνεργους και τις γυναίκες, που δείχνουν να αποτελούν ένα σταθερό νεανικό κοινό των εκπομπών αυτών.

Δημήτρης Μπόλαρης
news247


Την αξιοκρατία και τη διαφθορά.


Εδώ η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πείσει μεν ότι αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος (γι'αυτό και η υψηλή αποδοχή των μέτρων που αφορούν τον Δημόσιο Τομέα) αλλά έχει ίσως αποτύχει να πείσει για την προοπτική εξαλειψής τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου