ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ο εγκέφαλος των καπνιστών παρουσιάζει αλλαγές στο μεταβολισμό του, λόγω της χρόνιας στέρησης οξυγόνου που του επιφέρει το κάπνισμα.


Μόνιμοι πρωταθλητές στο κάπνισμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθούν να είναι και φέτος οι Έλληνες.
Καπνίζουμε 24 τσιγάρα την ημέρα
Ντουμάνι παραμένουν οι χώροι διασκέδασης και εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που
δημοσίευσε η Κομισιόν (ευρωβαρόμετρο) για τις 27 κοινοτικές χώρες οι Έλληνες εξακολουθούν να καπνίζουν σε ποσοστό 42% (έναντι 29% των υπολοίπων ευρωπαίων).

Το 14% των συμπατριωτών μας κάπνιζε αλλά κατάφερε να το κόψει (22% οι άλλοι ευρωπαίοι) ενώ το 44% δεν έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του (49% το ποσοστό των λοιπών ευρωπαίων).

Οι Έλληνες καπνίζουν κατά μέσον όρο 23,8 τσιγάρα την ημέρα (ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15,7) ενώ οι Ελληνίδες 18,70 τσιγάρα (ευρωπαίες: 12,80). Στην Ελλάδα καπνίζει το 47% των ανδρών και το 38% των γυναικών έναντι 35% των ευρωπαίων ανδρών και 25% των ευρωπαίων γυναικών.

Ως προς την ηλικία οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ηλικίας 15-24 ετών καπνίζουν σε ποσοστό 39% (ευρωπαίοι συνομήλικοι τους: 35%). Μεταξύ 25 -39 ετών καπνίζουν σε ποσοστό 54% (ευρωπαίοι: 37%) . Μεταξύ 40-54 ετών καπνίζουν σε ποσοστό 57% (ευρωπαίοι: 35%) και από 55 και πάνω καπνίζουν σε ποσοστό 23% (ευρωπαίοι: 17%).

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος. Στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών.

Το κάπνισμα είναι συχνή αιτία τύφλωσης. Όσο πιο νωρίς αρχίζει κάποιος να καπνίζει και όσο περισσότερα τσιγάρα ή άλλα προϊόντα του καπνού καπνίζει, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για να καταστρέψει την όρασή του και να τυφλωθεί.

Σε έρευνες που συμπεριέλαβαν 12.468 ασθενείς βρέθηκε ότι περισσότερες από 25% των περιπτώσεων εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας οφείλονται στο κάπνισμα. Σε αυτούς που σταμάτησαν να καπνίζουν ο κίνδυνος τύφλωσης μειώνεται δραστικά.

Το κάπνισμα επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών.

Το κάπνισμα επηρεάζει το γενετικό υλικό, το DNA, των σπερματοζωαρίων.

Σε άνδρες που υποφέρουν από στειρότητα και τυγχάνουν θεραπευτικής αντιμετώπισης, οι πιθανότητες επιτυχίας των μεθόδων αντιμετώπισης της στειρότητας μειώνονται στους άνδρες οι οποίοι καπνίζουν.

Εάν σε ένα ζευγάρι καπνίζουν και ο άνδρας και η γυναίκα τότε οι αρνητικές επιδράσεις για την τεκνοποίηση είναι μεγαλύτερες. Τα προβλήματα εστιάζονται τόσο σε δυσκολίες στη σύλληψη αλλά και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Μεγάλος κίνδυνος Τερατογέννησης.

Το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης για μια γυναίκα κατά 40%, ενώ οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν ελλιποβαρές νεογνό.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το κάπνισμα προκαλεί Σοβαρότατη απώλεια μνήμης. Στις έρευνες αποδείχθηκε πως οι καπνιστές παρουσιάζουν έως και 20% μικρότερη λειτουργία του εγκεφάλου και απώλεια Ευφυΐας κατά το ίδιο ποσοστό!

Οι άνθρωποι οι οποίοι καπνίζουν συνηθισμένα ή ελαφριά τσιγάρα στην πραγματικότητα εισπνέουν σημαντικά περισσότερη νικοτίνη και πίσσα από αυτή που αναγράφεται πάνω στα πακέτα τσιγάρων.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου