ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

14+1 Ιδέες για γρήγορα πιάτα




ΑΥΓΑ: ΠΛΗΡΕΣ ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ

Τα αυγά πρέπει να βρίσκονται πάντα στο ψυγείο μας. Γίνονται χορταστικές ομελέτες με τα περισσεύματα τυριών, αλλαντικών ή ακόμα και του χθεσινού φαγητού, τηγανητά
 «μάτια» ή υπέροχες στραπατσάδες, καγιανάδες και σφουγγάτα.

1 Ομελέτα με κατεψυγμένα φασολάκια και βασιλικό

Ζεματίζουμε 1 φλιτζ. τσαγιού κατεψυγμένα φασολάκια και 2 κουτ. σούπας κατεψυγμένο αρακά, για 4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κόβουμε τα φασολάκια σε 2 ή 3 κομμάτια. Σε ένα μπολ χτυπάμε 4 αυγά, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας γάλα, 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 1/2 κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό, τριμμένο, τον αρακά, τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε το γκριλ. Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα της ομελέτας, σκεπάζουμε με ένα μεγάλο καπάκι και ψήνουμε την ομελέτα για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να στερεοποιηθεί από την κάτω πλευρά. Μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο, σε ψηλό ράφι, και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο για 5 - 6 λεπτά ακόμη, μέχρι η επιφάνειά της να φουσκώσει και να ροδίσει. Βγάζουμε το τηγάνι με γάντι φούρνου.

2 Ομελέτα με σπαράγγια

Σοτάρουμε 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου σε 1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 1/2 λεπτό σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τις τρυφερές άκρες από 1 κιλό φρέσκα σπαράγγια (ή πράσινα σπαράγγια από βαζάκι, πλυμένα και στραγγισμένα) και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε 1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη και 4 αυγά χτυπημένα σε ένα μπολ με 1/4 φλιτζ. τσαγιού γάλα. Αλατοπιπερώνουμε, μόλις είναι έτοιμη από κάτω, τη γυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά.

3 Αυγά Βενετσάνα

Χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια από 4 αυγά. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε μικρό λαδωμένο ταψάκι, την απλώνουμε με σπάτουλα και με το κοίλο μέρος ενός κουταλιού κάνουμε στη μαρέγκα 4 λακκούβες. Σε καθεμία ρίχνουμε από 1 κρόκο από τα αυγά, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και 4 - 5 κουτ. σούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε για 8 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.


ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΤΗΓΑΝΙΕΣ

Ελληνικές ή κινεζικές, οι τηγανιές συνδυάζουν ταχύτητα, γεύσηκαι τη δυνατότητα να ετοιμαστεί ένα πλήρες πιάτο. Κομμάτια κρέατος ή πουλερικού ψιλοκόβονται και μαγειρεύονται σε δυνατή φωτιά.

4 Κοτόπουλο με πικάντικη σάλτσα ντομάτας

Σε ρηχή, καυτή κατσαρόλα σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι για 3 λεπτά, σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Το βγάζουμε, ρίχνουμε στο σκεύος 2 ολόκληρα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου σε λεπτά μπαστουνάκια, τηγανίζουμε για 4 λεπτά ανακατεύοντας και προσθέτουμε ένα μείγμα από 1/2 φλιτζ. τσαγιού πολτοποιημένες λιαστές ντομάτες, το σοταρισμένο κρεμμύδι, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 3 κουτ. σούπας ξίδι, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας μέλι, και 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε για 4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε, συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με ρύζι ή με κατεψυγμένα φασολάκια, ζεματισμένα για 5 λεπτά.

5 Αρωματικά μανιτάρια, σπαράγγια και ντοματίνια

Σε μια μεγάλη και καλά ζεσταμένη κατσαρόλα τηγανίζουμε σε 3 κουτ. σούπας καυτό λάδι 500 γρ. άσπρα μανιτάρια σε φετάκια και 150 γρ. κολοκυθάκια σε φετάκια για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τις ακρούλες από 2 ματσάκια (ή 2 βαζάκια) σπαράγγια (φυλάμε τα κοτσάνια για σούπες και ζωμούς), τηγανίζουμε για 2 λεπτά, ρίχνουμε 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ και τηγανίζουμε για 1/2 λεπτό, πάντα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση, τηγανίζουμε για άλλο 1/2 λεπτό, αποσύρουμε και ρίχνουμε 20 - 30 ολόκληρα φύλλα δυόσμου. Ανακατεύουμε, για να μαραθούν με τη θερμότητα των υλικών και να αρωματίσουν το φαγητό, και σερβίρουμε, ρίχνοντας σε κάθε μερίδα λίγες φλούδες γραβιέρας.

6 Χοιρινό με σκόρδο, μέλι και τζίντζερ

Σε πολύ καυτό γουόκ ή κατσαρόλα τηγανίζουμε 300 γρ. ψαχνό χοιρινής μπριζόλας σε λωρίδες και 1 ξερό κρεμμύδι σε φετάκια, σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε 2 καρότα σε φετάκια, τηγανίζουμε για 1 λεπτό, ρίχνουμε 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου και 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ, τηγανίζουμε για 1/2 λεπτό και προσθέτουμε 1 πιπεριά κέρατο σε λωρίδες. Τηγανίζουμε για 1/2 λεπτό και σβήνουμε με 2 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί, ανακατεμένη με 1 κουτ. γλυκού μέλι. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε το σκεύος και σερβίρουμε.


ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ

Αν εξαιρέσουμε τις μακαρονάδες με θαλασσινά, που θέλουν αρκετή προετοιμασία, ή τις μακαρονάδες με κιμά, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες συνταγές ζυμαρικών είναι ο ορισμός του γρήγορου, πλήρους και νόστιμου φαγητού.

7 Σπαγκέτι aglio e olio (με σκόρδο και λάδι)

Βράζουμε 1 πακέτο σπαγκέτι για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους και τα στραγγίζουμε. Στην άδεια κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά 4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια, σε 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 1/2 - 1 λεπτό. Τις βγάζουμε με ένα πιρούνι, ρίχνουμε αμέσως τα στραγγισμένα σπαγκέτι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή δυόσμο. Θαυμάσια ταιριάζουν τα πέστο μυρωδικών (1 κουτ. σούπας ανά μερίδα). Σερβίρουμε με 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη.

8 Σπαγκέτι με μπαχαρικά

Βράζουμε 1 πακέτο σπαγκέτι «αλ ντέντε», σύμφωνα με τους χρόνους στο πακέτο, και τα στραγγίζουμε. Στην άδεια κατσαρόλα σοτάρουμε σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου, μερικούς κόκκους από ροζ πιπέρι, ελαφρά κοπανισμένους, ελάχιστο πιπέρι καγιέν, 1/4 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα και ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά και 40 γρ. τυρί κρέμα (π.χ. τύπου Φιλαδέλφεια ή ρικότα ή ανθότυρο), ανακατεύουμε 2 - 3 φορές και σερβίρουμε αμέσως.

9 Βίδες με αντσούγιες και ντοματίνια

Βράζουμε 1 πακέτο βίδες «αλ ντέντε», σύμφωνα με τους χρόνους που αναγράφονται στη συσκευασία. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό. Στην άδεια κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδου και 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, και σοτάρουμε τα υλικά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε 1 κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 2 κουτ. σούπας κάππαρη και 12 - 15 φιλέτα αντσούγιας, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά, το νερό που κρατήσαμε και άφθονο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε, ρίχνουμε (αν θέλουμε) 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο και 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα και σερβίρουμε.

10 Μακαρονάδα φούρνου

Βράζουμε 1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας μας, στον μισό χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στη συσκευασία τους, ώστε να γίνουν έντονα «αλ ντέντε». Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ψιλοκομμένα περισσεύματα αλλαντικών που έχουμε στο ψυγείο μας (ζαμπόν, λουκάνικο, σαλάμι κ.λπ.) και 6 - 7 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα ντομάτας ή τριμμένες ντομάτες ή 1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, πολτοποιημένα στο μπλέντερ. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι, ρίχνουμε στην επιφάνεια χοντροτριμμένα περισσεύματα τυριού (παρμεζάνα, κασέρι, ένταμ, γραβιέρα αλλά και μοτσαρέλα ή ανθότυρο). Ιδανικά, για ομοιόμορφη κρούστα, καλύπτουμε την επιφάνεια του φαγητού με φέτες τυριού για τοστ, όπως ένταμ, κασέρι, τσένταρ κ.λπ. Ψήνουμε το φαγητό για 5 - 8 λεπτά στο γκριλ, μέχρι το τυρί να κάνει κρούστα. Ετσι, φρεσκάρουμε και περισσεύματα από μια χθεσινή μακαρονάδα.

11 Σπαγκέτι με ντομάτα, ούζο και βασιλικό

Βράζουμε 1 πακέτο σπαγκέτι «αλ ντέντε», σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε. Στην άδεια κατσαρόλα σοτάρουμε 3 πιπεριές κέρατα, σε ροδέλες, σε 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 3 λεπτά. Προσθέτουμε 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, σβήνουμε με 1 σφηνάκι ούζο και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό. Ρίχνουμε 500 γρ. ώριμες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας) πολτοποιημένες στο μούλτι, 1 κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό, τριμμένο, 2 κουτ. σούπας στραγγισμένη κάππαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα σπαγκέτι και 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

12 Ριγκατόνι με τόνο κονσέρβας

Βράζουμε 1 πακέτο ριγκατόνι «αλ ντέντε», ακολουθώντας τους χρόνους στη συσκευασία. Στην άδεια κατσαρόλα σοτάρουμε 1 κοπανισμένη σκελίδα σκόρδου σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 30 δευτερόλεπτα, σε δυνατή φωτιά. Την πετάμε, προσθέτουμε 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα, 350 ml νερό, 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό και 3 κουτ. σούπας κάππαρη, πλυμένη και στραγγισμένη. Μαγειρεύουμε για 7 λεπτά, προσθέτουμε 1 βαζάκι τόνο σε ελαιόλαδο, στραγγισμένο και κομματιασμένο, τα ζυμαρικά, αλάτι, πιπέρι και 2 - 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ

Οι νοστιμιές, οι έτοιμες σάλτσες, τα αρτύματα και πολλά καλούδια που εμπλουτίζουν το πιο απλό μαγείρεμα (π.χ. τις βραστές πατάτες και τα ζυμαρικά) δεν βρίσκονται μόνο έτοιμα στα ράφια των παντοπωλείων. Πολλά από αυτά φτιάχνονται στο σπίτι και διατηρούνται στο ψυγείο για άμεση χρήση, με θαυμαστά αποτελέσματα.

13 Πέστο μυρωδικών

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ φρέσκα φύλλα μυρωδικού της αρεσκείας μας (βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, ρόκα κ.λπ.), ρίχνοντας σταδιακά ελαιόλαδο, μέχρι να ετοιμάσουμε έναν λείο και πηχτό πολτό. Τον αλατίζουμε (το αλάτι είναι έξοχο συντηρητικό) και τον βάζουμε σε βαζάκια, γεμισμένα έως πάνω με ελαιόλαδο. Πριν από τη χρήση τους, στραγγίζουμε τη δόση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα σουρωτηράκι και την εμπλουτίζουμε, αν θέλουμε, με τριμμένους ξηρούς καρπούς, όπως κουκουνάρι ή τριμμένο πικάντικο τυρί. Με τον τρόπο αυτό έχουμε στη στιγμή μια εξαιρετική σάλτσα για ζυμαρικά, ριζότο, ακόμη και για μια σκέτη πατατοσαλάτα.

14 Πολτός σκόρδου

Ψήνουμε ολόκληρα κεφάλια σκόρδου σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο, σε ένα ταψάκι με λάδι που να φτάνει ώς το 1/3 του ύψους των κεφαλιών, μέχρι τα κεφάλια να είναι μαλακά όταν τα πιέσουμε με το δάχτυλο. Ο ψημένος πολτός βγαίνει με απλή πίεση των κεφαλιών. Τον βάζουμε σε βαζάκια, τον καλύπτουμε με ελαιόλαδο έως πάνω και τον φυλάμε στο ψυγείο. Χρησιμοποιείται σε πέστο μυρωδικών ή εμπλουτίζει έναν απλό πουρέ λαχανικών ή τον βάζουμε την τελευταία στιγμή στο σοτάρισμα. Το αρωματισμένο λάδι του ταψιού το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε βαζάκι και το φυλάμε για χρήση σε σαλάτες, βραστές πατάτες, ζυμαρικά, μπρουσκέτες κ.ά., ανακατεμένο με ωμό λάδι.

+1Σάλτσα ψητών λαχανικών

Ψήνουμε στο γκριλ λαδωμένες λεπτές φέτες από 2 μελιτζάνες φλάσκες, 5 ντομάτες και 4 πιπεριές κέρατο ή Φλωρίνης για 7 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις εμπλουτίζουμε με ξερά μυρωδικά που επιθυμούμε και αλάτι. Μοιράζουμε το μείγμα σε βαζάκια, τα γεμίζουμε με ελαιόλαδο και τα φυλάμε στο ψυγείο.

Βιβή Κωνσταντινίδου
kathimerini.gr



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου