ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Το πλύσιμο των χεριών διώχνει τις τύψεις




Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έδειξε πως το πλύσιμο των χεριών μπορεί να βοηθήσει να «εξαγνίσετε» το μυαλό σας μετά από μια δύσκολη απόφαση, για την οποία, ίσως, να νιώθετε και λίγο ένοχος.

Η καθηγήτρια Κέιτι Λίλιενκβιστ του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπρίνγκαμ Γιάνγκ είχε αποδείξει, στην πρώτη έρευνα το 2006, ότι ένα απλό καθάρισμα των χεριών μπορεί να
 κάνει κάποιον να νιώσει λιγότερο ένοχος για μια πράξη του. Σύμφωνα με την Λίλιενκβιστ, «η καθαριότητα, γενικότερα, φαίνεται να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους».

Η νέα έρευνα, υπό τον ψυχολόγο Σπάικ Λι του πανεπιστημίου Μίτσιγκαν, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», καταδεικνύει ότι ένα καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει όχι μόνο τις αμαρτίες παλαιότερων πράξεων, αλλά και τα αισθήματα τύψεων ή αμφιβολιών σχετικά με καθημερινές απλές επιλογές του τύπου «έκανα καλά που διάλεξα το Παρίσι αντί για το Λονδίνο για τις διακοπές μου;», «μήπως δεν έπρεπε να αγοράσω αυτή την πολυτελή BMW αλλά τη Mercedes;» κ.λπ.

Όταν οι καταναλωτές πλένουν τα χέρια τους, βλέπουν ξανά το ποτήρι μισογεμάτο και δεν μετανιώνουν για τις αγορές τους.

Τα πειράματα του Λι έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από αμφιβολίες μετά από κάποια απόφασή τους (το φαινόμενο ονομάζεται επιστημονικά «γνωσιακή δυσαρμονία»), όταν όμως πλένουν τα χέρια τους, αμέσως μετά, το συναίσθημα αυτό υποχωρεί αισθητά ή και εξαφανίζεται, αν και δεν είναι σαφές πόσο χρόνο διαρκεί αυτή η επίδραση.

Άλλα πειράματα έδειξαν ότι το πλύσιμο των χεριών λειτουργεί και όταν γίνεται όχι μετά αλλά πριν από μια επιλογή (όπως ακριβώς έκανε ο Πόντιος Πιλάτος, πριν παραδώσει τον Χριστό, για να σταυρωθεί).

Ο Λι διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πλένουν τα χέρια τους καλά πριν από μια σημαντική απόφαση νιώθουν πιο ελεύθεροι στη μετέπειτα επιλογή τους και την κάνουν με λιγότερες τύψεις και ενδοιασμούς.

Από τη νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, διαπιστώνεται ότι όπως η καθαριότητα μπορεί να «σβήσει» τα ίχνη της παλαιάς ανήθικης συμπεριφοράς, έτσι και το πλύσιμο των χεριών μπορεί να απαλείψει την ανάγκη κάποιου να δικαιολογήσει τις επιλογές του.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου