ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Έχετε χρέη; Φταίνε τα γονίδια!




Το “γονίδιο του πολεμιστή”, που έχει συνδεθεί με την εκδήλωση κατάθλιψης, αντικοινωνικής και εγκληματικής συμπεριφοράς στους εφήβους και επιθετικότητας, φαίνεται πως ευθύνεται και για τη συσσώρευση χρεών! Με άλλα λόγια, μερικοί άνθρωποι, έχουν γενετική
προδιάθεση να συμπεριφέρονται παρορμητικά και να εθίζονται, με αποτέλεσμα να έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα χρέη, σε σχέση με όσους δεν έχουν το συγκεκριμένο γονίδιο.

Ερευνητές από το Λονδίνο και την Καλίφόρνια, εστίασαν την προσοχή τους στο ήδη γνωστό από προηγούμενες έρευνες γονίδιο ΜΑΟΑ, το οποίο συνδέεται με τους νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, αδρεναλίνη), τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν την ψυχική διάθεση ενός ανθρώπου, τον καρδιακό ρυθμό του, τις μαθησιακές ικανότητές του κ.α.

Κάθε άνθρωπος έχει ένα ζεύγος γονιδίων ΜΑΟΑ (ένα από τον πατέρα κι ένα από τη μητέρα του), εκ των οποίων το ένα γονίδιο μπορεί να είναι “αποτελεσματικό” και το άλλο “αναποτελεσματικό”, όσον αφορά το βαθμό που επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές και, κατ’ επέκταση, τη διάθεση και συμπεριφορά του ατόμου.

Τα “αποτελεσματικά” γονίδια ΜΑΟΑ διασπούν πιο γρήγορα τους νευροδιαβιβαστές, ενώ τα “αναποτελεσματικά” αργούν.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν 2.500 ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 26 ετών και συνέκριναν το γενετικό χάρτη τους με τους λογαριασμούς στην πιστωτική κάρτα τους.

Μάλλον έκπληκτοι.. διαπίστωσαν ότι όσοι διέθεταν στο DNA τους τη λεγόμενη “αναποτελεσματική” παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρίσκονται “στο κόκκινο”, δηλαδή να χρωστάνε, ενώ η πιθανότητα ήταν μεγαλύτερη σε ποσοστό από 8% (αν μόνο το ένα από τα δύο γονίδια του ζεύγους ΜΑΟΑ ήταν “αναποτελεσματικό”) και έως 16% (αν και τα δύο γονίδια, που είχαν δηλαδή κληρονομηθεί και από τους δύο γονείς, ήταν “αναποτελεσματικά”).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι μισοί περίπου άνθρωποι διαθέτουν έστω μια “αναποτελεσματική” γονιδιακή παραλλαγή του ΜΑΟΑ, που προσδίδει γενετική προδιάθεση για αύξηση του χρέους.

Ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο, παρουσιάζει η πρόταση των ερευνητών, οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν νομοθεσία, που θα απαγορεύει κάθε πράξη γενετικής διάκρισης σε οικονομικά ζητήματα, φοβούμενοι, πως στο μέλλον μια τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αυτή τη γενετική πληροφορία για να αποφασίζει αν θα δανείζει κάποιον ή αν θα του χρεώνει μεγαλύτερο επιτόκιο λόγω του αυξημένου ρίσκου υπερχρέωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και τον Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και παρουσιάστηκε στο περιοδικό “LSE Research” της London School of Economics.

Όπως δήλωσε ο Ντε Νεβ, “είναι ξεκάθαρο από τα δεδομένα ότι αυτό το ‘αναποτελεσματικό’ γονίδιο, που εν μέρει κυβερνά τις παρορμήσεις μας, παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο κάποιος έχει χρέη στην πιστωτική κάρτα του. Φυσικά δεν είναι ο μοναδικός παράγων – το περιβάλλον μας, άλλα γονίδια και η αλληλεπίδραση όλων αυτών παίζει ρόλο- αλλά σίγουρα είναι σημαντικός παράγων”.

Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου