ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Με λέιζερ οι βροχοποιοί του μέλλοντος!



Βροχή κατά παραγγελία θα έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε μελλοντικά, χάρη σε μία ομάδα Ευρωπαίων φυσικών που παρουσίασε μία καινοτομική τεχνολογία, η οποία με τη βοήθεια λέιζερ που στοχεύει τον ουρανό μπορεί να πυροδοτήσει το σχηματισμό νεφών και τη δημιουργία σταγόνων νερού μέσα σε αυτά!

Ειδικότερα, οι ερευνητές, στέλνοντας στον αέρα μία ακτίνα λέιζερ, αποτελούμενη από βραχείς παλμούς, προκαλούν
 ιονισμό των μορίων αζώτου και οξυγόνου, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πλάσμα ιονισμένων μορίων, τα οποία, στη συνέχεια, δρουν ως φυσικοί «πυρήνες συμπύκνωσης» για τις σταγόνες βροχής.

Κάθε παλμός του λέιζερ αναπτύσσει ενέργεια 220 χιλιοστών του Τζάουλ μέσα σε μόλις 60 femtoseconds (κάθε femtosecond αντιστοιχεί στο ένα εκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου), μια ένταση που ισοδυναμεί με την ενέργεια 1.000 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Τζερόμ Κασπαριάν.

Κατά τα πρώτα εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μικρά νέφη και μικροσκοπικές σταγόνες βροχής με διάμετρο 80 μικρομέτρων έκαστη. Εν συνεχεία, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα πάνω από τον φθινοπωρινό ουρανό του Βερολίνου, όπου και δημιουργήθηκαν αδιόρατα σύννεφα με μικρές σταγόνες βροχής.

Με τη συσκευή εκπομπής λέιζερ Teramobile που δημιούργησαν οι ερευνητές και χρησιμοποίησαν σε διαφορετικές νύχτες και με διαφορετικές συνθήκες υγρασίας, παρατήρησαν πως όταν η υγρασία ήταν υψηλή στην ατμόσφαιρα, όχι όμως όταν ήταν χαμηλή, πέτυχαν να δημιουργήσουν σταγόνες βροχής σε νέφη. Το λέιζερ στόχευε σε ύψος μόλις 60 μέτρων και το αποτέλεσμα, που δεν ήταν ορατό με γυμνό μάτι, επιβεβαιώθηκε με άλλα επιστημονικά όργανα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε λέιζερ για τη δημιουργία τεχνητής βροχής. Να σημειωθεί πως η τεχνική αυτή βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. “Προς το παρόν μπορούμε να δημιουργήσουμε συμπύκνωση μόνο κατά μήκος του καναλιού του λέιζερ, συνεπώς δεν μπορούμε να φτιάξουμε βροχή αύριο κιόλας”, σημείωσε ο Τζερόμ Κασπαριάν, ο οποίος προσπαθεί με τους συνεργάτες του να διευρύνει την περιοχή της συμπύκνωσης, σαρώνοντας με το λέιζερ μεγάλες περιοχές του ουρανού. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να ανακαλύψουν το άριστο μήκος κύματος του λέιζερ, τη σωστή εστίαση και την άριστη διάρκεια του κάθε παλμού που εκπέμπεται.



Ακόμη και αν δεν καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή κατά παραγγελία, η νέα τεχνολογία, όπως σημείωσε ο φυσικός της ατμόσφαιρας του γερμανικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, Τόμας Λάισνερ, μπορεί να αξιοποιηθεί στη μετεωρολογία για να προβλέπει την πιθανότητα μελλοντικής βροχής.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία τεχνητής βροχής τα τελευταία πενήντα χρόνια είχαν επικεντρωθεί στη δημιουργία νεφών μέσω του διασκορπισμού στον αέρα μικροσκοπικών σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου. Αυτά αποσκοπούν στο να δράσουν ως "πυρήνες συμπύκνωσης" γύρω από τους οποίους ενδέχεται να αναπτυχθούν σταγόνες βροχής. Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου δεν έχει ακόμα αποδειχθεί, ενώ εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα σωματίδια ιωδιούχου αργύρου για το περιβάλλον.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Nature Photonics”, πραγματοποιήθηκε από Ελβετούς, Γερμανούς και Γάλλους ερευνητές υπό τον οπτικό φυσικό Τζερόμ Κασπαριάν του πανεπιστημίου της Γενεύης, σύμφωνα με το “Nature” και το “New Scientist”.

Μαρίνα Κουτσούμπα
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου