ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Κέρδη από την κατάρρευση του ευρώ

Οταν το ευρώ [EUR=X] γιόρτασε πέρυσι την επέτειο για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την επίσημη κυκλοφορία του, φαινόταν ένα σταθερό νόμισμα. Ελάχιστοι ήταν οι «εκκεντρικοί» που κινδυνολογούσαν ότι μπορεί κάποια ημέρα να εμφανισθούν «ρωγμές» στην Ευρωζώνη που θα έπλητταν και το ενιαίο νόμισμα.

Στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, η
 Ελλάδα τα άλλαξε όλα. Σε περίπτωση που αυτό το «σενάριο» κατάρρευσης του ευρώ γίνει πραγματικότητα, η χρεοκοπία της Lehman Brothers θα ωχριά.

Φυσικά, δεν θα πρέπει κανείς να δίνει υπερβολικό βάρος στις αρνητικές πιθανότητες. Η συμφωνία διμερούς στήριξης της Ελλάδας από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ενωση ίσως να είναι αρκετή για να ικανοποιήσει ελληνικά σωματεία εργαζομένων, το Γερμανό φορολογούμενο και τα αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds) που κερδοσκοπούσαν μέσω «στοιχημάτων» σε κρατικά ομόλογα. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχει ευρώ το 2020, υπάρχουν επτά επενδυτικές κινήσεις που θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του.

1. Αγορές γερμανικών ομολόγων και πώληση μετοχών του δείκτη DAX. Εκτός Ευρωζώνης, τα γερμανικά ομόλογα θα σημειώσουν κέρδη, όπως και το «νέο γερμανικό μάρκο», πλήττοντας τους εξαγωγείς που κυριαρχούν στον DAX.

2. Τοποθετήσεις σε δολάρια. Κανείς δεν αμφισβητεί τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, με τα τεράστια δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα. Αλλά με την απώλεια του ευρώ, το δολάριο θα απομείνει το μοναδικό, σοβαρό αποθεματικό νόμισμα, τουλάχιστον μέχρις ότου αποφασίσει η Κίνα να αναλάβει αυτόν το ρόλο.

3. Αγορές ιταλικών μετοχών. Η Ιταλία ήταν ο μεγάλος «χαμένος» από το ευρώ. Η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος μπορεί να είναι άσχημη, υπάρχουν όμως περιθώρια λίγης διασκέδασης προτού να τελειώσει το «πάρτι».

4. Πώληση ισπανικών μετοχών. Χωρίς το ευρώ, οι ισπανικές τράπεζες θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν ηγετική θέση στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς η Ισπανία είναι σχετικά μικρή χώρα με υψηλά ποσοστά ανεργίας και ύφεση.

5. Πώληση οποιουδήποτε στοιχείου ενεργητικού που έχει να κάνει με το Βέλγιο. Χωρίς το κύρος της Ευρωζώνης, το Βέλγιο καθίσταται μια μικρή χώρα, όπου μπορεί κανείς απλώς να αγοράσει σοκολάτες και να αλλάξει τρένα.

6. Τοποθετήσεις σε στερλίνα. Μπορεί η Βρετανία να έχει ένα τεράστιο έλλειμμα, προβληματικές τράπεζες και ίσως μια ασταθή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Τουλάχιστον όμως έμεινε εκτός Ευρωζώνης.

7. Τοποθετήσεις σε αεροπορικές εταιρείες. Για αρκετά χρόνια, η «νέα δραχμή» θα βουλιάξει και οι πλούσιοι Βορειοευρωπαίοι θα απολαμβάνουν φθηνές διακοπές στα ελληνικά νησιά τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου