ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Προσπάθειες για απαγόρευση της κλειτοριδεκτομής



Βουλευτές από 27 αφρικανικές χώρες συναντήθηκαν τη Δευτέρα (3/5) στο Ντακάρ της Σενεγάλης στα πλαίσια διήμερου συνεδρίου προκειμένου να πιέσει τον ΟΗΕ να επιβάλει την κατάργηση της γυναικείας περιτομής που υπολογίζεται ότι επηρεάζει
πάνω από 140 εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο

Στο Συνέδριο παρευρέθησαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ αλλά και ακτιβιστές, προκειμένου να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα που είναι “πρακτική ενάντια στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων”.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 120 με 140 εκατομμύρια γυναίκες σε 28 χώρες υφίστανται υποχρεωτική κλειτοριδεκτομή, κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, για λόγους θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις, πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα, στειρότητα αλλά και θανατηφόρα αιμορραγία.

Στην Αφρική κάθε χρόνο πάνω από 91 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 9 ετών υπόκεινται σε κλειτοριδεκτομή, υποστήριξε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Rose Gkuba.

“Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις αφρικανικές χώρες, αλλά εξαπλώνεται και στη Δύση, αφού οι μετανάστες μεταφέρουν και στη χώρα διαμονής τους την παράδοση αυτή, τόνισε η πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Γυναικών, Yetunda Teriba.

“Η λύση βρίσκεται στην εκπαίδευση και στην πειθώ. Πρέπει να τους πείσουμε ότι είναι καταστροφικό για τη γυναίκα. Λέγοντας να τους πείσουμε, δεν εννοώ να τους το επιβάλλουμε”, τόνισε η βουλευτής της Σενεγάλης, Mamadou Seck.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου