ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ακίνητα: Η κρίση απαξιώνει τα νεόδμητα




Δύο στους τρεις αγοραστές επιλέγουν παλαιές κατοικίες για να μειώσουν το κόστος.



Ολο και περισσότεροι Ελληνες αγοράζουν παλαιά σπίτια προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα χρήματα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Aspis Real Estate για το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Δύο στις τρεις κατοικίες που
 πωλούνται την περίοδο αυτή (ποσοστό 65% των συναλλαγών που διενήργησαν τα κτηματομεσιτικά γραφεία) είναι μεταχειρισμένες και το 35% νεόδμητες. Η στροφή του ενδιαφέροντος σε ακίνητα παλαιότητας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω και όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα είναι να αναζητούν τη φθηνότερη δυνατή λύση, αγοράζοντας τελικά μικρότερα ή παλιά ακίνητα τα οποία πολλές φορές πωλούνται στη μισή τιμή απ' ό,τι τα καινούργια.

Πάντως, οι πρώτοι μήνες του έτους προοιωνίζονται πολύ σοβαρές εξελίξεις που ίσως οδηγήσουν σε μεγάλη βουτιά της κτηματαγοράς. Αυτό φαίνεται κι από την έρευνα της Aspis Real Estate καθώς οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Αττική το πρώτο τρίμηνο 2010 υποχώρησαν κατά μέσο όρο 4%-10%, ποσοστό που είναι ανάλογο με την πτώση όλη την προηγούμενη χρονιά.

Σε συνδυασμό με τα στοιχεία για πτώση έως και 20% στις τιμές των ακινήτων της Βορείου Ελλάδας, το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά μπαίνει σε «βίαιη» υποχώρηση τόσο της ζήτησης όσο και των τιμών. Μόνο τα μεταχειρισμένα και οι ευκαιρίες θα μετουσιώνονται σε συμβόλαια, εκτιμούν οι ειδικοί της αγοράς. Σύμφωνα με την έρευνα, στο κέντρο η πτώση στα νεόδμητα είναι 6% και στα παλαιά 9% και αντίστοιχα στον Πειραιά είναι -7% και -9%, τα Βόρεια προάστια -5% και -4%, τα δυτικά -9% και -10%, τα νότια -7% και -6%.

Η μεγαλύτερη πτώση τιμών στα καινούργια συναντάται στο Χαλάνδρι (-26%), στο Ιλιον (-16%), στη Δάφνη (-12%) και σε Καλλιπολη, Μεταμόρφωση, Πατήσια (-11%). Αυξήσεις καταγράφονται μόνο σε Ηράκλειο και Αμπελόκηπους (7%). Στα μεταχειρισμένα η μεγαλύτερη πτώση (-15%) συναντάται σε Πατήσια και πλατεία Βικτωρίας και ακολουθούν Κυψέλη και Αχαρνές (-14%), Ιλιον (-12%).

Από την έρευνα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο κέντρο της Αθήνας, μόλις το 15% των σπιτιών που άλλαξαν χέρια ήταν νεόδμητο και το υπόλοιπο 85% μεταχειρισμένο. Αλλά και στα ακριβά βόρεια προάστια τα μεταχειρισμένα κερδίζουν την προτίμηση των αγοραστών (73%) έναντι των καινούργιων (27%), προφανώς για λόγους κόστους.


Β. Κανέλληs
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου