ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Στον αέρα «Υπηρεσία μιας στάσης»




Σοβαρά προσκόμματα τίθενται στην εφαρμογή του νόμου 3853/2010  για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών, καθώς το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που θα λειτουργούσε ως «υπηρεσία μιας στάσης» δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. 


Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3853/2010 για
την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και των κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις», το ΓΕΜΗ θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι διαδικασίες σύστασης εμπορικών εταιρειών να μειωθούν σε 1 βήμα αντί των 15 και ο απαιτούμενος χρόνος ίδρυσης να περιορισθεί σε 1 ημέρα αντί των 38 ημερών.

Ο νόμος 3853/2010 θέτει τον χρονικό περιορισμό των τριών μηνών από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ως το ανώτατο χρονικό όριο για την άμεση ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ, με την εντός τριμήνου απαραίτητη έκδοση της προβλεπόμενης από το σχέδιο νόμου Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 

Ο Ν.3853/2010 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 90A/17.6.2010, ήτοι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το ΓΕΜΗ θα έπρεπε να έχει εκδοθεί έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αν και εισήλθαμε στον Οκτώβριο ακόμη τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Σημειώνεται πως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θεσπίσθηκε το 2005 με τον νόμο 3419/2005 που προέβλεπε η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ. 

Ωστόσο, αν και ο Ν.3419/2005 τροποποιήθηκε από τον Ν.3853/2010 (άρθρο 13), μια σειρά από διαδικαστικά θέματα που θα έπρεπε να έχουν ρυθμισθεί ήδη μέσα στην τελευταία πενταετία παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ενδεικτικά, δεν είναι γνωστό πώς θα παρασχεθούν τα απαραίτητα δεδομένα από τις μέχρι σήμερα αρμόδιες αρχές στο ΓΕΜΗ, με τι κόστος και κυρίως πότε. 

Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα περνούν οι μεταβολές στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου, ο ρόλος των ΚΕΠ, το κόστος συντήρησης του μητρώου και το ποιος θα υποστηρίζει τις υποδομές του. Αν δεν αποσαφηνιστούν τα ζητήματα αυτά και δεν ενεργοποιηθεί πλήρως το ΓΕΜΗ, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» για τη σύσταση ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών.

 Πρέπει να τονισθεί πως η ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου μέχρι τα τέλη του τέταρτου τρίμηνου αποτελεί και υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και καταγράφεται ρητά και στο Μνημόνιο. Θεωρείται δε κρίσιμη καθώς σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν.3853/2010 θα συμβάλει στην μείωση του κόστους σύστασης των εταιρειών κατά 70%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου