ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς φτιάχνεται ο τέλειος Frappeςςςςςςς. Ξέρουμε? Δεν Ξέρουμε

Ο Φραπέ, η φραπεδιά, η φραπεδούμπα, ο φραπές ρε παιδάκι μου τώρα. Ξέρουμε πώς πίνεται??? Ξέρουμε. Αν δεν ξέραμε εμείς ποιός θα ήξερε καλύτερα. Εμείς που έχουμε περάσει άπειρες ώρες χυμένοι σε έναν καναπέ και κοιτώντας την θαυματουργή αυτή μετατροπή του υγρού σε
ένα είδος κόλλας που ελκύει τα πάντα πάνω του και κυρίως το καλαμάκι.


Αλλά πιστεψτε με, είναι λίγοι αυτοί που ξέρουν να κάνουν τον καλό, τον απολαυστικό, τον ιδιαίτερο καφέ. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε έναν από αυτούς και μετά απο πολύ πίεση αλλά και ανταλλάγματα (υλικά) μας έδωσε μερικά tips.
Δεν μάθαμε ποτέ το όνομα του. Μπήκαμε μέσα και μόλις του είπα «Δημήτρης», μου απάντησε «10 χρόνια μπουφετζής, χάρηκα. Πέρασε, κάθησε στον καναπέ και σου φέρνω τον φραπέ σου». Ένα ρίγος με διαπέρασε. Σαν  να ήμουν ο Αστερίξ που τόσα χρόνια έπινε το μαγικό φίλτρο και επιτέλους θα μάθαινε την συνταγή. Μου έφερε τον Φραπέ μου. Μου λέει «Δοκίμασε». Ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Δεν είχα ξαναδοκιμάσει τέτοιο Φραπέ. Του λέω «Είναι μοναδικός» βγάζοντας το μαγνητόφωνο απο την τσάντα μου. Μου απαντάει «Είναι» και αρχίζει να αναλύει τα μυστικά……
Ο Φραπέ(ς) είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Και όπως όλα τα καλά πράγματα στη ζωή, μπορεί κανείς να τον απολαύσει καλύτερα μόνον εάν τον παρασκευάσει με αγάπη. Μή βαριέσαι. Απόλαυσε τη διαδικασία.
Αυτά μου έλεγε όσο πηγαίναμε πρός την κουζίνα όπου είχε ήδη παρατάξει τα εργαλεία του. Τα μαγικά του όργανα. Ζάχαρη, Καφές, Επαγγελματικό χτυπητήρι. Η μαγεια μόλις ξεκινούσε.
1. Τέλειος Φραπέ(ς) επιπέδου καφετέριας: Χρειάζεσαι: Σταθερή (επαγγελματική) φραπεδιέρα. (Αν χρησιμοποιήσεις οικιακή χειροκίνητη συσκευή, πρέπει να έχεις πολύ σταθερό χέρι…). Ο καφές που χρησιμοποιείται στις καφετέριες για την Παρασκευή Φραπέ είναι αλεσμένος (κόκκοι μεγέθους άμμου) και όχι χοντροκομμένος, όπως τον βρίσκεις σε συσκευασίες οικιακής χρήσης. Ακόμα όμως και με χοντροκομμένο καφέ, μπορείς να παρασκευάσεις Φραπέ ποιότητας καφετέριας με τον εξής τρόπο:
  • Βάλε 2 δάκτυλα νερό στο ποτήρι.
  • Ρίξε 2 κουταλάκια φραπέ. (και όση ζάχαρη προτιμάς: Μέτριος: 1 κουταλιά της σούπας, γλυκός: 1,5 κουταλιά της σούπας)
  • Χτύπα τον καφέ σταθερά με το ηλεκτρικό χτυπητήρι, χωρίς να κουνάς περα-δώθε το ποτήρι για 8 δευτερόπλεπτα και ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ, πρόσθεσε λίγο–λίγο νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση του ποτηριού.
  • Πρόσθεσε 2-3 μέτρια παγάκια και, αν θες, μέχρι 1 κουταλιά της σούπας γάλα.
2.Πρωινός καφές (06.00-??.??) (α’): Ο Φραπέ(ς) που μπορεί να σε ξυπνήσει καλύτερα και να σε κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, πρέπει να είναι βαρύς και να περιέχει κάπως λιγότερη ζάχαρη από αυτή που συνήθως βάζεις. Είναι ευρέος γνωστός και ως Φραπέ(ς) του τεμπέλη.
  • Αν πίνεις σκέτο καφέ, προτίμησε να ρίξεις 2 κουταλάκια σε ένα δάχτυλο νερό
  • ανακίνησε το ποτήρι με κυκλική φορά για 10 δευτερόλεπτα
  • Τοποθέτησε το ποτήρι κάτω από τη βρύση και γύρνα τη στρόφιγγα. Το νερό υπό πίεση θα διαλύσει τον καφέ και θα προκαλέσει αρκετό αφρό.
  • Αν βάζεις ζάχαρη, διάλυσέ την πρώτα μέσα σε 1 δάκτυλο ζεστό νερό. Πρόσθεσέ την στο Φραπέ μαζί με 2-3 μέτρια παγάκια
3.Πρωινός καφές (β’)Κομμένος καφές: Πρόκειται για το μυστικό του μπουφετζή για να… «ανακουφιστεί» το πρωί πριν βγει έξω. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το επιχειρήσεις αν δεν έχεις τουλάχιστον 30’ διαθέσιμα πριν φύγεις από το σπίτι… Διαφορετικά κινδυνεύεις να τρέχεις στους δρόμους ψάχνοντας τουαλέτα.
  • Ο κομμένος καφές πίνεται σκέτος και με λίγο γάλα.
  • Ρίξε 2 δάκτυλα νερό στο ποτήρι.
  • Ρίξε 1-1,5 κουταλάκια καφέ. (καθόλου ή ελάχιστη ζάχαρη)
  • ανακάτεψε με το κουταλάκι για 10 δευτερόλεπτα.
  • Άρχισε να χτυπάς με τη χειροκίνητη συσκευή πέρα-δώθε, πάνω-κάτω τον καφέ, χωρίς να έχεις καθόλου σταθερότητα.
  • Ρίξε λίγο γάλα. (Ορισμένοι το έχουν βγάλει εκτός ψυγείου αποβραδίς… ΔΕ ΣΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ!!!!)
  • Ανακάτεψε με το κουταλάκι για 10 δευτερόλεπτα.
  • Συμπλήρωσε με 1 μόνο πάγο και νερό.
  • Αφού τον πιεις, τρέξε στην τουαλέτα… (No2)
4.Μεσημεριάτικος καφές (13.00-16.00): Ο Φραπέ(ς) το μεσημέρι πίνεται συνήθως μετά τη δουλειά και «στο πόδι». (Συνοδεία ενός τσιγάρου). Αν δεν πάρεις καφέ από το δρόμο (οικονομική κρίση γάρ), έχεις την ευκαιρία να πειραματιστείς με ιδιαίτερες τεχνικές. (Αν είσαι φοιτητής και εκείνη την ημέρα δεν έχεις σχολή, αντικατάστησε αυτό τον καφέ με τον πρωινό. Φαντάζομαι ότι έχεις μόλις ξυπνήσει και πρόκειται να μπεις στοinternet…Σε ζηλεύω.)
4.α: Φραπέ(ς) με παγωτό:
  • Ρίξε 1,5-2 κουταλάκια καφέ σε 1 δάκτυλο νερό.
  • Ρίξε όση ζάχαρη θες και ανακίνησε το ποτήρι με κυκλική φορά.
  • Χτύπησε με σταθερό χέρι το καφέ χωρίς να το κουνάς (βλ. παραπάνω, καφές επιπέδου καφετέριας).
  • Βάλε 2 κουταλιές της σούπας παγωτό κρέμα, βανίλια ή αρωματισμένο με μαστίχα.
  • Συμπλήρωσε με νερό και 1-2 μέτρια παγάκια.
4.β: Φραπέ(ς) με σιρόπι σοκολάτας:
  • Ρίξε 1,5-2 κουταλάκια καφέ σε 2 δάκτυλα νερό.
  • Ρίξε τη μισή ζάχαρη από αυτή που συνήθως βάζεις θες και ανακίνησε το ποτήρι με κυκλική φορά.
  • Χτύπησε με σταθερό χέρι το καφέ χωρίς να το κουνάς (βλ. παραπάνω, καφές επιπέδου καφετέριας).
  • Βάλε λίγο σιρόπι σοκολάτας (η δόση προκύπτει εμπειρικά).
  • Συμπλήρωσε με νερό και 2-3 μέτρια παγάκια.
  • Ανακίνησε καλά με το καλαμάκι.
4.γ: Φραπέ(ς) με Baileys :
  • Ρίξε 1,5-2 κουταλάκια καφέ σε 1 δάκτυλο νερό.
  • Ρίξε τα 2/3 της ζάχαρης που συνήθως βάζεις θες και ανακίνησε το ποτήρι με κυκλική φορά.
  • Χτύπησε με σταθερό χέρι το καφέ χωρίς να το κουνάς (βλ. παραπάνω, καφές επιπέδου καφετέριας).
  • Πρόσθεσε 1 μέρος (1+ δάκτυλο) Baileys
  • Συμπλήρωσε με νερό και 2-3 μέτρια παγάκια.
  • Ανακίνησε καλά με το καλαμάκι
5.Απογευματινός καφές: Πιες τον σε μία καφετέρια ρε τσιφούτη! Εμείς τί θα κάνουμε, κλέφτες θα γίνουμε? (οδός Κολοκοτρώνη, Πλατεία στο Γκάζι, Κολωνάκι, Πλατεία Μαβίλη, Πλατεία Καρύτση, Μοναστηράκι, Θησείο, Πασαλιμάνι, Γλυφάδα, Πανόρμου, the truth isout there)
10 χρόνια μπουφετζής…
Αυτό ακριβώς είπε. «10 χρόνια μπουφετζής» και μου έδειξε την πόρτα. Δεν είπα πολλά, είχα πάρει όμως τόσα.
Στην διάρκεια της συζήτησης, στα νεκρά σημεία μου είπε και κάποια στοιχεία για την φραπεδιά. Σας τα παραθέτω εδώ.
Ο Φραπές ετυμολογείται από τους γλωσσολόγους από τη γαλλική μετοχή frappé, που σημαίνει «χτυπημένος». Πολλές είναι οι θεωρίες για το πότε δημιουργήθηκε ο πρώτος Φραπέ(ς), οι περισσότερες από τις οποίες έχουν την εγκυρότητα του αστικού μύθου (urban myth)… Η επικρατέστερη, θέλει ένα νεαρό σερβιτότο ή μπουφετζή ονόματι Δημήτρη Βακόνδιο, πρώην καψιμιτζή σε τιμημένη μονάδα του Ελληνικού Στρατού, να τον παρουσιάζει στη Δ.Ε.Θεσσαλονίκης, κάποια στιγμή τη δεκαετία του 1950…
Σύμφωνα με στατιστικές της Eurostat, κάθε Έλληνας καταναλώνει περίπου 302,2 φραπέ(δες) ετησίως, αριθμός που ανεβάζει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ στην Ευρώπη, μετά τη Σουηδία (ο μέσος Σουηδός καταναλώνει ετησίως 360,3 ροφήματα στιγμιαίου -και ζεστού κυρίως- καφέ · πρόκειται ωστόσο για μια χώρα που δεν έχει περιπέσει στη δίνη του… freddo).
tapantaleme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου