ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

NO SMOKING και στα αυτοκίνητα - Τι συμβαίνει στη Ευρώπη


Λίγες μέρες έμειναν πριν το τέλος του μήνα προσαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η περίοδος των προστίμων για εκείνους, που δεν συμμορφώνονται με τα όσα ορίζει ο νόμος κατά του καπνίσματος, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου.

 
Η Ελλάδα, αν και
είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως, στην οποία θεσπίστηκε αντικαπνιστικός νόμος (το 1856!) αντιστέκεται σθεναρά στα νέα δεδομένα και οι Έλληνες δεν εννοούν να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους συνήθεια. 
H τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα «1142» δέχθηκε το Σάββατο 25/9/2010, 3.544 κλήσεις και την Κυριακή, 26/9/2010, 3.532. Ο συνολικός αριθμός κλήσεων από την 1/9/2010, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του καπνίσματος, έφθασε τις 102.243 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.188 αφορούσαν καταγγελίες.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου για την απαγόρευση του καπνίσματος και μέσα στα ΙΧ(!) αυτοκίνητα σε περίπτωση που επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα εξευρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μέτρο για το οποίο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημέρωσε τη Δευτέρα (27/9) τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου.
Μάλιστα, και η πρώην υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχε δεχθεί εισηγήσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος και στα ΙΧ αυτοκίνητα, οι οποίες αποσκοπούσαν στην προστασία των επιβατών και ιδιαίτερα των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα και στην αύξηση των μέτρων οδικής ασφάλειας.
Η απαγόρευση του καπνίσματος στα κράτη της ΕΕ
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο έχουν υιοθετήσει νόμους κατά του καπνίσματος. 
Βέλγιο: Από 45 κύματα περνούν οι νόμοι κατά του καπνίσματος. Η πρώτη απόπειρα ξεκινά το 2005, όταν δίδεται εντολή στις εταιρείες να εφαρμόσουν μέτρα κατά της βλαβερής συνήθειας. Έναν χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2006, το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους εργασίας. Τον Ιανουάριο του 2007 το κάπνισμα απαγορεύεται σε εστιατόρια και μπαρ, με εξαίρεση αυτά που εξυπηρετούν «ελαφρά γεύματα» (π.χ. κρύα γεύματα, πίτσα, σάντουιτς) και έχουν λιγότερο από το 30% του τζίρου τους από την πώληση των τροφίμων. Από την εφαρμογή του νόμου εξαιρούνται και τα μικρά μπαρ.  Τον Σεπτέμβριο του 2008 το κάπνισμα δεν επιτρέπεται πλέον στα σχολεία και τον Ιανουαρίου του 2010 τέθηκε σε ισχύ γενική απαγόρευση του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των τύπων μπαρ. Ωστόσο, το μέτρο δεν τηρείται και καταλήγει να ισχύει μόνον σε καταστήματα, που σερβίρουν φαγητό. 
Γαλλία: Περίπλοκα παραμένουν τα πράγματα σχετικά με το κάπνισμα στη Γαλλία. Την 1η Φεβρουαρίου 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους (σταθμοί, μουσεία, κλπ) και από την 1η Ιανουαρίου 2008, η απαγόρευση επεκτείνεται και στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια, τους χώρους διασκέδασης.Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, στους χώρους εστίασης και διασκέδασης επιτρέπονται οι χώροι καπνίσματος, αλλά υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς όρους.
Γερμανία: Η Γερμανία είναι χώρα, που κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη. Από το 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, ενώ προβλέπονται χώροι για καπνιστές. Από τον νόμο εξαιρούνται οι μικροί χώροι. Ωστόσο, τα μέτρα εξακολουθούν να αμφισβητούνται και να μην εφαρμόζονται.
Ηνωμένο Βασίλειο: Από το 2007 το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας και διασκέδασης. Η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Ιταλία: Ήταν η τέταρτη χώρα στον κόσμο, που απαγόρευσε το κάπνισμα. Από τις 10 Ιανουαρίου 2005 απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, όπως μπαρ, καφέ, εστιατόρια και ντισκοτέκ. Ωστόσο, επιτρέπεται η δημιουργία ειδικών χώρων καπνίσματος, με αυστηρές προϋποθέσεις. 
Ισπανία: Από την 1η Ιανουαρίου 2006 η ισπανική νομοθεσία απαγορεύει το κάπνισμα σε γραφεία, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, πολιτιστικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών και των αεροδρομίων. Ο νόμος ορίζει, επίσης, ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ άνω των 100 τ.μ. μπορούν να ορίζουν έναν χώρο καπνιστών. Οι επιχειρηματίες των εγκαταστάσεων, που είναι μικρότερες των 100 τ.μ. μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι καπνιστών, ή μη καπνιστών. Ωστόσο, ο νόμος στην πράξη έχει καταστεί ανενεργός και στα περισσότερα μπαρ επιτρέπεται το κάπνισμα. Για τον λόγω αυτό, η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έναν νέο αυστηρότερο νόμο, ο οποίος θα απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Κύπρος: Από 1η Ιανουαρίου 2010 στην Κύπρο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους (μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εργασίας). 
Μελέτες για μείωση καπνίσματος 
Η αξιολόγηση 35 μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την απαγόρευση του καπνίσματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μέσω γενικών νομοθετικών διατάξεων για καθαρό αέρα στους δημόσιους χώρους, ο αριθμός των καπνιστών στο σύνολο του πληθυσμού μπορεί να μειωθεί περίπου κατά 10%. Επίσης, από την αξιολόγηση 26 μελετών σε χώρους εργασίας προέκυψε ότι εκεί, όπου απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε κατά 3,8% και ο αριθμός των τσιγάρων, που κατανάλωναν καθημερινά τα άτομα, που εξακολουθούσαν να είναι καπνιστές, μειώθηκε κατά 3,1%.
Επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι η απαγόρευση καπνίσματος βοήθησε τους Καλιφορνέζους καπνιστές να εγκαταλείψουν τη βλαβερή τους συνήθεια. Αν και το 1988, 23% των κατοίκων της Καλιφόρνιας κάπνιζαν, το 2006 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 13,1%.
Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και στην Ευρώπη. Στη Σκοτία οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν κατά 8% το πρώτο έτος της απαγόρευσης. Η Ιρλανδία είδε μια πτώση κατά 5% του αριθμού των καπνιστών από την καθιέρωση της απαγόρευσης το 2004, αν και 25 στους 100 εξακολουθούν να καπνίζουν. 
Στη Γαλλία, τους πρώτους πέντε μήνες μετά την απαγόρευση, καταγράφηκε μείωση της τάξης του 15% στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε πρώην καπνιστές ηλικιών κάτω των 65 χρόνων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Στην Αγγλία τους πρώτους μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος (Ιούλιος 2007 - Απρίλιος 2008) διέκοψαν το κάπνισμα 400.000 άνθρωποι και καταναλώθηκαν 1,9 δισ. λιγότερα τσιγάρα (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα). Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως 40.000 ζωές πρόκειται να σωθούν, στη χώρα, μέσα στην επόμενη δεκαετία, λόγω της απαγόρευσης. Σημειώνεται ότι μόνο τον Ιούλιο του 2007, πρώτο μήνα της απαγόρευσης, οι πωλήσεις τσιγάρων στην Αγγλία μειώθηκαν κατά 11%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2006.

theinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου