ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Όταν το Βέλγιο έγινε "Ελλάδα"


Γράφει ο Αρμαγεδδών

 “Crazy, but that’s how it goes, millions of people living as foes. Mental wounds not healing, Driving me insane. I’m going off the rails on a crazy train” Ozzy Osbourne
 Τι ωραία που προχωράει η ζωή καμιά φορά! Την ώρα που η Ελλάδα κατά πολλούς έδιωξε από πάνω της τους «γύπες των αγορών» που σπεκουλάρανε στην χρεοκοπία της (αν και είμαι σίγουρος ότι τα...όρνια θα επιστρέψουν εν ευθέτω χρόνο), στην Ευρώπη αναζητείται η νέα Ελλάδα, δηλαδή η
χώρα που θα ακολουθήσει το γνώριμο πλέον δρόμο της ελεγχόμενης πτώχευσης – γιατί σε αυτόν βρισκόμαστε αν δεν το έχετε καταλάβει.
 Όσο, λοιπόν, εμείς έχουμε στραφεί στο εσωτερικό μας και ασχολούμαστε πλέον με την εκ νέου κεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, ενόψει των επερχόμενων stress test που θα διενεργηθούν για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, οι αγορές έχουν αρχίσει και στοιχηματίζουν ότι το επεισόδιο της Ελλάδας θα έχει και επανάληψη με άλλους πρωταγωνιστές – άλλωστε τα γυρίσματα του έργου έκαναν αρκετούς «γύπες» πλούσιους.
 Ποιος έπεται, λοιπόν; Η Ιρλανδία, η Ισλανδία (ξανά) και...το Βέλγιο! Και βέβαια, η όλη κατάσταση με την έκρηξη των δημόσιων χρεών στη Γηραιά Ήπειρο ομοιάζει πλέον με εκτροχιασμένο τρένο που δεν κάνει διακρίσεις στο ποιον θα παρασύρει στο πέρασμά του. Το στόχαστρο φαίνεται να είναι στραμμένο, προς στιγμήν, στην Ιρλανδία – έστω και αν οι ιθύνοντες των Βρυξελλών αρνούνται να το αποδεχτούν.
 Κι όμως, πρέπει να θυμίσουμε ότι την ίδια άρνηση έδειχναν και για την περίπτωση της Ελλάδας, μέχρι που έσκασε η βόμβα. Μάλιστα, οι βρετανικοί Financial Times αναφέρουν ότι η τρέχουσα συγκυρία στην Ιρλανδία είναι ένα déjà vu με εκείνη της Ελλάδας, μέχρι και στο γεγονός ότι οι χαράσσοντες την πολιτική φέρονται να διενεργούν τα ίδια «σοβαρότατα λάθη που χαρακτήρισαν το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας του περασμένου Μαΐου».
 Το αστείο είναι ότι, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, έτσι και σε αυτή την Ιρλανδίας, οι αγορές γνώριζαν τα οικονομικά προβλήματα πολύ καιρό πριν ασκήσουν αφόρητες πιέσεις στα spreads των κρατικών ομολόγων και στα CDS. Κανένας δεν ανακάλυψε τυχαία, μια ωραία πρωία ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και μια σειρά χωρών, έχουν δημόσια χρέη που δεν καλύπτονται. Και όσο ρόλο και αν έχουν παίξει οι υποβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (στην περίπτωση της Ιρλανδίας, και όχι της Ελλάδας, όπου προηγήθηκε ο χαμός στις αγορές και ακολούθησαν με αντανακλαστικά χελώνας οι οίκοι), δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ως αερολογία το επιχείρημα ότι μια περιφερόμενη ομάδα κερδοσκόπων έχει βάλει στο μάτι την αγορά κρατικών ομολόγων.
Άλλωστε, μια ματιά στα spreads τους δίνει ξεκάθαρη εικόνα ότι εκτός από την Ιρλανδία προβλήματα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ξανά η Ισλανδία, αλλά και το Βέλγιο, όπου από την αρχή του μήνα τα spreads των δεκαετών έχουν εκτοξευθεί κατά 40%.
 Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γιατί η ΕΚΤ έβαλε φρένο στις αγορές κρατικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, παρά τον πανικό στον Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Τονίζουμε ότι η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας 134 εκάτ. ευρώ έναντι 323 εκάτ. ευρώ μια βδομάδα νωρίτερα. Μπορεί να πρόκειται για την άρνηση που λέγαμε παραπάνω ότι επιδεικνύουν οι αρχές; Οι κακές γλώσσες, πάντως, λένε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη προεξοφλήσει ότι η Ιρλανδία θα μπει σε μηχανισμό στήριξης παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, και γι’ αυτό μειώνει τις αγορές κρατικών ομολόγων...
theinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου