ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Διετής αναστολή οικοδομικών αδειών σε δασικές περιοχές

Το δρόμο για  την ψήφιση στη Βουλή παίρνει το σχέδιο νόμου για την κύρωση των δασικών χαρτών και την σύσταση του πράσινου ταμείου που θα αντικαταστήσει το αμαρτωλό ΕΤΕΡΠΣ.  

Το σχετικό  νομοσχέδιο κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα και για πρώτη

φορά γίνεται μια πλήρη καταγραφή του δασικού πλούτου της χώρας ώστε να υπάρξει και το κατάλληλο δίχτυ προστασίας από την αυθαίρετη δόμηση.

Στόχος των  νέων ρυθμίσεων είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εκπόνησης των  δασικών χαρτών που αποτελούν  εκκρεμότητα δεκαετιών και η  λειτουργία ενός ταμείου χρηματοδότησης περιβαλλοντικών δράσεων που θα διέπεται από κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

Συγχρόνως  επιλύονται και θέματα χρονίζουσας νομικής  αμφισβήτησης που συνδέονται με τους οικισμούς που φύτρωσαν μέσα σε δάση (π.χ Άγιος Στέφανος, Άνοιξη) –με  την ανοχή της πολιτείας- και οι οποίοι κατ΄ ουσίαν είναι παράνομοι.    

Το σχέδιο  νόμου προβλέπει αναστολή ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών για δύο χρόνια σε όσες εκτάσεις εμφανίζονται στο δασικό χάρτη ως δάση.

Στους ΟΤΑ  

Εν συνεχεία ο αρμόδιος ΟΤΑ θα γνωμοδοτεί και αν προκύπτει ότι η πολεοδόμηση έγινε με ευθύνη της διοίκησης, τότε το θέμα παραπέμπεται προς τελική έγκριση στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος και θα αποφασίζει για την νομιμοποίησή τους με την έκδοση προεδρικού διατάγματος.    

Η νέα ρύθμιση  προβλέπει ότι ο καθορισμός της δασικής περιοχής γίνεται με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 (ή του 1960, αν δεν υπάρχουν παλαιότερες) και ο δασικός χάρτης θα καταρτίζεται από τη Διεύθυνση Δασών της κάθε Περιφέρειας  ενώ προβλέπει ότι θα μπορεί να ανατεθεί και σε ιδιώτες μελετητές.

Με την εκπόνηση του δασικού χάρτη αναρτάται δημόσια στην περιφέρεια, στο δασαρχείο και στον Δήμο αλλά και ηλεκτρονικά ώστε να μπορεί να «τρέξει» η διαδικασία της υποβολής ενστάσεων. Το κόστος κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών προβλέπεται ότι θα καλύπτεται από τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών ή από τα τέλη κτηματογράφησης.

Η υποβολή αντιρρήσεων  επιτρέπεται εντός 45 ημερών από την  ανάρτηση του χάρτη και αν δεν  υποβληθούν ενστάσεις θεωρείται  ή διορθώνεται (εάν συντρέχουν λόγοι) εντός 40 ημερών. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες από τις ειδικές Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Αναφορικά με το πράσινο ταμείο η ρύθμιση προβλέπει  έσοδα από μία σειρά τελών και εισφορών υπέρ της εκτέλεσης περιβαλλοντικών έργων, όπως προστασία δασικών εκτάσεων, υδάτων, αντιμετώπιση σοβαρών περιβαλλοντικών δράσεων, επέκταση αστικού και περιαστικού πρασίνου εξοικονόμηση ενέργειας κ.α.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι δεν επιβάλλονται αναδρομικά φόροι για τους ημιυπαίθριους καθώς επίσης και ότι από την υποχρέωση για ενεργειακό πιστοποιητικό δεν εξαιρούνται ούτε οι παραθεριστικές κατοικίες, όπως έχει γράψει το  protothema gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου