ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας τροπικός παράδεισος του Κονγκό... στην κεντρική Βρετανία



Η «Καρδιά της Αφρικής» θα είναι το μεγαλύτερο κτίσμα του είδους στην Ευρώπη, ενώ δίπλα στο ζωολογικό κήπο θα χτιστεί και ένα ξενοδοχείο, με σκοπό οι επισκέπτες να μένουν περισσότερο στο Τσέστερ.

Το πράσινο φως για την εγκατάσταση μιας... ζούγκλας στην πόλη Τσέστερ έδωσαν οι τοπικές αρχές, προσφέροντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν από κοντά τους διάσημους όσο και πολύπαθους γορίλες του Κονγκό στο φυσικό τους περιβάλλον – περίπου.
Το σχέδιο προβλέπει την ανέγερση μιας
θολωτής κατασκευής εμβαδού 16.000 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στην οποία θα αναπαριστώνται όσο το δυνατόν πιο πιστά οι συνθήκες που επικρατούν στα τροπικά δάση του Κονγκό: η υγρασία θα αγγίζει το 80%, θα υπάρχουν μικρές λίμνες που θα φιλοξενούν ακόμη και κροκόδειλους, ενώ μέσα από την πυκνή βλάστηση θα ξεπροβάλλουν γορίλλες, χιμπατζήδες, οκάπι (ζώο που συγγενεύει με την καμηλοπάρδαλη), πυγμαίοι ιπποπόταμοι και άλλα απειλούμενα είδη. Το παζλ θα συμπληρώνουν πολύχρωμα πτηνά και ερπετά, τα οποία ωστόσο για ευνόητους λόγους θα βρίσκονται σε γυάλες.
Η «Καρδιά της Αφρικής», όπως θα ονομάζεται, θα έχει ως άξονα ένα μονοπάτι. Ακολουθώντας το, οι επισκέπτες «θα συναντούν όλο και περισσότερα από τα ζώα που θα έβλεπε κανείς σε ένα τροπικό δάσος», σύμφωνα με στέλεχος του ζωολογικού κήπου του Τσέστερ, τμήμα του οποίου θα αποτελεί το κτίσμα.
Δεν λείπουν όμως οι επικρίσεις εις βάρος των ιθυνόντων, τόσο από επιστήμονες όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Κατά τη Νοέλ Κάμπελ της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου, κάθε προσπάθεια αναπαράστασης μιας πραγματικής ζούγκλας θα αποδειχθεί μάταιη, αφού για παράδειγμα «σε ένα τροπικό δάσος, η υγρασία μπορεί να αγγίξει το 100% - θα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι αντίστοιχο και οι επισκέπτες, που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις συνθήκες, να μείνουν ικανοποιημένοι.» Στην καλύτερη περίπτωση, λέει η καθηγήτρια, ο κόσμος θα μπορεί να πάρει μόνο μια μικρή γεύση από το περιβάλλον του τροπικού δάσους του Κονγκό.
Κι ενώ οι εμπνευστές του μεγαλόπνοου σχεδίου ευελπιστούν, όπως οι ίδιοι λένε, ο «βιοθόλος» να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ανάγκη προστασίας της φύσης, πολλοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Εκπρόσωπος του ιδρύματος “Born Free” για την προστασία της Άγριας Ζωής δήλωσε ότι είναι κρίμα να δαπανηθούν τόσα χρήματα σε «κάτι που θα προσφέρει την εμπειρία ενός τροπικού δάσους όταν το πολύτιμο, αληθινό τροπικό δάσος απειλείται». Τόνισε παράλληλα πως τα ζώα που θα μεταφερθούν εκεί θα αποκοπούν μια για πάντα από το φυσικό τους περιβάλλον, μια θυσία πολύ μεγάλη μπροστά στα ελάχιστα -κατά τον ίδιο- ωφέλη.
Η «Καρδιά της Αφρικής» θα είναι το μεγαλύτερο κτίσμα του είδους στην Ευρώπη, ενώ δίπλα στο ζωολογικό κήπο θα χτιστεί και ένα ξενοδοχείο, με σκοπό οι επισκέπτες να μένουν περισσότερο στο Τσέστερ. Το έργο, που θα κατασκευαστεί σε περιοχή ελεγχόμενης δόμησης, θα στοιχίσει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2014.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου