ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Όμιλος Γλου: Αγώνας επιβίωσης


Το πιο κρίσιμο… ματς της επιχειρηματικής τους καριέρας δίνουν, το τελευταίο διάστημα, οι αδελφοί Γλου καθώς καλούνται να διασώσουν τον όμιλο ένδυσης που δημιούργησαν από τη μέγκενη την οποία προκάλεσαν η πτώση των πωλήσεων και η έλλειψη ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και
 ευρύτερα στην αγορά.

Έπειτα από μια κακή χρήση (2009), η οποία έκλεισε με ζημίες 15,7 εκατ. ευρώ και πτώση πωλήσεων στα 66,7 εκατ. ευρώ από 79,5 εκατ. ευρώ, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο όμιλος Γλου οξύνθηκαν φέτος.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, από τραπεζικά στελέχη, το τελευταίο διάστημα σφραγίστηκαν 166 επιταγές του ομίλου αξίας άνω των 25 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δεν οδήγησε πάντως τους κ. Γεώργιο και Αντώνη Γλου να πετάξουν… λευκή πετσέτα.

Οι δύο πρώην παράγοντες του Ολυμπιακού έβαλαν το χέρι στην τσέπη και δάνεισαν στον όμιλό τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, 18 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, τα δανείστηκαν από τις τράπεζες βάζοντας ως ενέχυρο μέρος της προσωπικής τους ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις τράπεζες για λήψη κεφαλαίου κίνησης, προθυμοποιούμενος μάλιστα να προσφέρει ως εξασφάλιση προσημειώσεις επί ακινήτων τόσο για νέα όσο και για παλαιά δάνεια.

"Το γεγονός ότι οι δύο επιχειρηματίες έβαλαν ενέχυρο προσωπικά τους ακίνητα για να στηρίξουν την επιχείρησή τους δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το καράβι", τονίζουν επικεφαλής εταιρικών χορηγήσεων μεγάλων τραπεζών.

Δεν υπάρχει περίπτωση προσφυγής στο άρθρο 99

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι βάσει των παραπάνω ενεργειών δεν υπάρχει προς το παρόν περίπτωση ο όμιλος να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, όπως φημολογείται εδώ και μέρες στην αγορά. "Αν υπήρχε τέτοια πρόθεση, δεν θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη", εκτιμούν οι τραπεζίτες.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ομίλου αρνήθηκε να τοποθετηθεί στα σχετικά ερωτήματα του Euro2day.

Βάσει του ισολογισμού της χρήσης 2009, οι πληρωτέες μεταχρονολογημένες επιταγές στο τέλος του 2009 ανέρχονταν στα 45,2 εκατ. ευρώ από 30,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2008. Το δε σύνολο των υποχρεώσεων (προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο) στο τέλος της χρήσης του 2009 διαμορφώθηκε στα 117,3 εκατ. ευρώ από 124,6 εκατ. ευρώ το 2008.

Σε επίπεδο εμπορικής δραστηριότητας, ήδη από το 2009 ο όμιλος κατέγραψε σημαντική υποχώρηση πωλήσεων στα 66,7 εκατ. ευρώ από 79,5 εκατ. ευρώ το 2008.

Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, δε, παρουσίασε ζημίες της τάξης των 15,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,7 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2008.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η απώλεια περιθωρίων κέρδους μέσω παραχώρησης εκπτώσεων προς τον τελικό καταναλωτή, καθώς το κόστος πωληθέντων το 2008 ήταν 46,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 (με μειωμένο τζίρο) άγγιζε τα 48 εκατ. ευρώ.

Αναδιάρθρωση με κλείσιμο καταστημάτων

Με βάση τα στοιχεία, ο όμιλος το 2009 δεν προέβη σε δραστικές περικοπές κόστους καθώς τα έξοδα διάθεσης και λειτουργίας παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το 2008. Ωστόσο, στην τρέχουσα χρήση, όπου όλα τα οικονομικά δεδομένα του ομίλου παρουσιάζουν επιδείνωση, φέρεται να έχει προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης (σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει, βάσει πληροφοριών, μεγάλος ελεγκτικός οίκος).

Έτσι, η εταιρία τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε κλείσιμο αναποτελεσματικών καταστημάτων της, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος, και επανεξετάζει τις επενδυτικές της επιλογές.

Ήδη, βγήκε από την αγορά της Ρουμανίας, όπου είχε εισέλθει μόλις πέρυσι, διατηρώντας την παρουσία της μόνο στη Σερβία και στην Κύπρο. Παράλληλα, έκλεισαν τρία σημεία Glou outlet, καθώς αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των εμπορευμάτων σε προσφορά στα υπόλοιπα καταστήματά της.

της Πέννυ Κούτρα
euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου