ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Οι αλλαγές της ΔΕΗ απο το φθινόπωρο-Τι θα πληρώνει ο καταναλωτής


Ηλεκτρονικοί μετρητές αντικαθιστούν τα ρολόγια της ΔΕΗ.To μέτρο θα ξεκινήσει απο το φθινόπωρο και θα αφορά 7,5 εκατομμύρια κατοικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις.Στο νομοσχέδιο του υπουργείου θα υπάρχουν και άλλες αλλαγές για τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζουμε πως το
 νομοσχέδιο "Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις" προβλέπει, αναλυτικότερα, τα εξής:

-Σε διάστημα ενός έτους οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα πρέπει να περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς που στέλνουν στους τελικούς καταναλωτές, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) την πραγματική κατανάλωση ενέργειας και την αντίστοιχη πραγματική τιμή ,

β) συγκριτικά στοιχεία της κατανάλωσης του πελάτη κατά τη χρονική περίοδο που αφορά ο λογαριασμός σε σχέση με την κατανάλωσή του κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και

γ) στοιχεία επικοινωνίας οργανώσεων καταναλωτών, φορέων και οργανισμών καθώς και διευθύνσεις διαδικτυακών τόπων, μέσω των οποίων είναι δυνατό να λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με διαθέσιμα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τυπικά χαρακτηριστικά ενεργειακής κατανάλωσης ή και τεχνικές προδιαγραφές για ενεργειακό εξοπλισμό.

-Θεσπίζεται "Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης" μεταξύ του καταναλωτή και της Επιχείρησης Ενεργειακών Υπηρεσιών στο πλαίσιο της οποίας ο τελικός καταναλωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην ΕΕΥ συμβατικό οικονομικό αντάλλαγμα της παρεχόμενης ενεργειακής υπηρεσίας με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται. Το οικονομικό αντάλλαγμα της ΕΕΥ συνίσταται σε ποσοστό επί του οικονομικού οφέλους που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας του τελικού καταναλωτή.

-Σταδιακά, θα αντικατασταθούν και οι μετρητές ώστε να απεικονίζουν την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση και να παρέχουν πληροφορίες για τον πραγματικό χρόνο χρήσης, "όταν αυτό είναι οικονομικώς εύλογο και ανάλογο προς τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας". Πάντως όλα τα "ρολόγια" που τοποθετούνται σε καινούργιες συνδέσεις ή σε αντικατάσταση παλιών πρέπει να καλύπτουν αυτές τις προδιαγραφές.

Αναλυτικά η εγκατάσταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού μετρητή θα κοστίζει στον καταναλωτή περίπου 100 ευρώ και θα του εξασφαλίζει ανά πάσα ημέρα αλλά και κάθε στιγμή της ημέρας αναλυτική πληροφόρηση για την κατανάλωση ρεύματος που γίνεται στο σπίτι του. Το νέο σύστημα που θα εγκατασταθεί με το κόστος των 100 ευρώ θα περιλαμβάνει ως παροχή στον καταναλωτή νέο μετρητή απολύτως ηλεκτρονικό αντί του μηχανικού, μαζί με το κόστος εγκατάστασης και το κόστος τηλεμέτρησης.

Παράλληλα όμως η εφαρμογή αυτού του συστήματος από τη ΔΕΗ αλλά και από τους εναλλακτικούς παρόχους ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού, αφού θα τιμολογείται ακριβότερα η χρήση συσκευών (π.χ., κλιματιστικά) σε ώρα αιχμής.

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού μετρητή θα έχει και ένα κόστος της τάξεως των 12 ευρώ ανά τετραμηνία και φυσικά ανά λογαριασμό, ενώ με τους καταμετρητές το κόστος που χρεώνεται εμμέσως ο καταναλωτής είναι 4 ευρώ την τετραμηνία.

syskeves.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου