ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΕΕ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στα προϊόντα «μαϊμού»


Σε «παράδεισο» για τους υποψήφιους αγοραστές προϊόντων «μαϊμού» έχει εξελιχτεί η Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη χώρα μας διοχετεύονται τεράστιες –σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων της– αριθμός τέτοιων προϊόντων. Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στη χώρα μας κατασχέθηκαν τη χρονιά που πέρασε 21,9 εκατομμύρια παράνομα προϊόντα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 18,6% του συνόλου των προϊόντων «μαϊμού» που κατασχέθηκαν το 2009 σε όλες τις χώρες της ΕΕ και κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στις 27 χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν συνολικά από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατομμύρια προϊόντα «μαϊμού» το 2009. Το σύνολο αυτό πάντως εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2008, όταν τα κατασχεθέντα προϊόντα ανέρχονταν σε 178, 9 εκατομμύρια. Από αυτά τα 118 εκατομμύρια, τα 21,9 εκατομμύρια (δηλαδή του 18,6% του συνόλου) κατασχέθηκαν στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος αριθμός το 2008 δεν υπερέβαινε στη χώρα μας τα 3,6 εκατομμύρια. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Ολλανδία με 17,9 εκατομμύρια αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατομμύρια και η Βουλγαρία με 11,3 εκατομμύρια.

Από την έκθεση προκύπτει ακόμη ότι γενικότερα για τους «27», τσιγάρα, ρούχα και επώνυμα είδη είναι τα βασικά προϊόντα, που κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές, ενώ σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν επίσης προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, παιχνίδια, φάρμακα ή οικιακές συσκευές.

Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι παραβάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες στο παρελθόν αφορούσαν κυρίως τα είδη πολυτελείας, αφορούν πλέον όλο και περισσότερο προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή. Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα (με ποσοστό 19% των δεσμεύσεων), άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%).

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι το 10% των προϊόντων που κατασχέθηκαν –δηλαδή περίπου 11,8 εκατομμύρια σκευάσματα– είναι φάρμακα.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προϊόντων, που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με 64% των παράνομων προϊόντων να προέρχονται από την ασιατική χώρα, ενώ ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Όπως αναφέρει ακόμη η έκθεση της Επιτροπής, περισσότερο από 77% του συνόλου των δεσμευθέντων προϊόντων καταστράφηκαν, ή απετέλεσαν, αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο αρμόδιος για τη φορολογία, τα τελωνεία, την καταπολέμηση της απάτης και τον έλεγχο επίτροπος Αλγκιρντάς Σεμέτα δήλωσε: «Ο ρόλος των τελωνείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να προστατεύει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Απομιμήσεις προϊόντων μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και συνιστούν εξαπάτηση των νόμιμα δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εμπορικούς εταίρους και τη βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο για να εξασφαλίσουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ».

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου