ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Εκπτώσεις 2010: O δεκάλογος του καταναλωτή


Ο οδηγός του MEN 24 για αγορές στις εκπτώσεις που θα σου μείνουν και θα βγάλουν τα “λίγα” λεφτά τους.

Για όλους ανεξαιρέτως (κι όταν λέω όλους, εννοώ άντρες, γυναίκες, παιδιά) οι εκπτώσεις αποτελούν την Ντίσνεϋλαντ, με νερά και τσουλήθρες εν προκειμένω ή με παιχνίδια εσωτερικού χώρου αν είναι χειμώνας. Μπορείς να γυρίσεις όλα τα μαγαζιά χωρίς ίχνος ενοχής, μπορείς
 να ξοδέψεις παραπάνω από το κανονικό με τη δικαιολογία ότι παίρνεις περισσότερα πράγματα στην τιμή λιγότερων και γενικά μπορείς για μια φορά κι εσύ να τολμήσεις να κοιτάξεις ρούχα και αξεσουάρ που υπό κανονικές συνθήκες θα σου ήταν εντελώς απρόσιτα.

Είτε λοιπόν φροντίζεις την εμφάνισή σου, είτε είσαι επιμελώς ή αμελώς ατημέλητος, οι εκπτώσεις είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ψώνια. Προσοχή! Στις περιόδους των προσφορών συναντάται το εξής πρόβλημα: ότι έχει ξεμείνει μπορεί να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση με σκοπό να φύγει μέσα στην τρέλα των αγορών που κυριαρχεί όλες αυτές τις ημέρες. Μην ανησυχείς, όμως, γιατί υπάρχουν λύσεις, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές...

Συμβουλή Νο 1

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι μόνο και μόνο επειδή έχει 5 ευρώ. Πρέπει να σου αρέσει και να σου ταιριάζει. Αλλιώς τα 5 ευρώ, που δεν είναι μεν μεγάλο ποσό, πάνε χαμένα δε. Άσε που γεμίζεις τη ντουλάπα σου χωρίς λόγο, και μετά αναπόφευκτα πρέπει κάποια στιγμή να την αδειάσεις. Δύσκολη και επώδυνη υπόθεση, αλήθεια σου λέω.

Συμβουλή Νο 2

Πριν κατέβεις στα μαγαζιά, θα ήταν αρκετά έως πολύ χρήσιμο να ξέρεις τι έχεις και τι περίπου θες. Γι' αυτό ρίξε μία ματιά στην ντουλάπα σου. Πρώτον βλέπεις πόσα κομμάτια έχεις από τον κάθε τύπο ρούχων, δεύτερον τι χρώματα και τρίτον τι είδος. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα πάρεις άλλα 5 μπλουζάκια τη στιγμή που η ντουλάπα σου αριθμεί ήδη 30, ούτε θα προτιμήσεις το μπλε χρώμα αν από τα 30 τα 15 είναι σε ραφ ούτε αν τα 10 είναι πόλο θα πάρεις πάλι πόλο. Γενικά θα κατηγοριοποιήσεις αυτά που έχεις και αυτόματα τις ανάγκες σου. Είδες τι εύκολο που είναι;

Συμβουλή Νο 3

Δεν χτίζεις το στιλ σου σε περίοδο εκπτώσεων! Ή έχεις συγκεκριμένο στιλ ή αποφασίζεις γι΄αυτό όταν δεν μπορείς να έχεις τα πάντα. Λογικό νομίζω, από τη στιγμή που αν έχεις πρόσβαση σε όλα, θα τα πάρεις όλα και αναρωτιέμαι αν θα βάλεις τα μισά. So, be careful.

Συμβουλή Νο 4

Ούτε σώμα αποφασίζεις να χτίσεις εν μέσω εκπτώσεων. Τα ρούχα που αγοράζουμε με μακροπρόθεσμο στόχο, παραμένουν για χρόνια μέσα στην ντουλάπα και το πολύ-πολύ να καταλήξουν στον κολλητό σου. Πρώτα αδυνάτισε και μετά πάρε ένα νούμερο μικρότερο. Δοκιμασμένα πράγματα.

Συμβουλή Νο 5

Μακριά από τις ΥΠΕΡ-προσφορές. Τι νομίζεις, αν αποτελούσαν τόοοσο καλές αγορές τα συγκεκριμένα προϊόντα, για ποιο λόγο να μείνουν τόοοοσα πολλά στο ράφι περιμένοντας τις εκπτώσεις για να φύγουν από το μαγαζί και να βρουν στέγη σε μία φιλόξενη ντουλάπα; Συνήθως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εντάξει ρίξε μια ματιά, δεν θα σου πάρουμε το κεφάλι, αλλά έχε τα μάτια σου 14.

Συμβουλή Νο 6

Αν τώρα αποφασίσεις ότι οι αυτό που είδες είναι καλό σε ποιότητα και δεν είναι για πέταμα, πρέπει να ελέγξεις την τιμή. Καλό θα ήταν γι' αυτού του είδους τον έλεγχο να έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς σε περίοδο που δεν έχει εκπτώσεις. Έτσι θα μπορείς να συγκρίνεις τις τιμές για να μην σου παρουσιάζουν την τιμή με έκπτωση ως wow! ενώ η κανονική ήταν 2 ευρώ παραπάνω. Μην είσαι εύπιστος, όλοι προσπαθούν να βγάλουν κέρδος, κι εσύ πρέπει να κάνεις ακριβώς το ίδιο. By all means.

Συμβουλή Νο 7

Πέρα από την ποιότητα και την τιμή, αναρωτήσου πριν φτάσεις στο ταμείο αν αυτό που προτίθεσαι να πάρεις αξίζει τα λεφτά του, αν σου πηγαίνει και αν θα μπορέσεις να το συνδυάσεις. Αν σε όλα αυτά απαντήσεις “ναι” τότε πάρ' το και βλέπεις στην πορεία αν έπραξες σωστά, για την επόμενη φορά.

Συμβουλή Νο 8

Καλό θα ήταν πριν καταλήξεις (που θα καταλήξεις) σε ZARA και H&M, να περάσεις μία βόλτα από επώνυμα ρούχα για να δεις τι προσφορές υπάρχουν. Είναι ευκαιρία να κερδίσεις πολύ περισσότερα χρήματα με μία αγορά σου, από ότι θα καταφέρεις σε προϊόντα με ήδη χαμηλές τιμές. Πολύ απλά γιατί κερδίζεις με αυτόν τον τρόπο και στην ποιότητα αυτών που αγοράζεις. Για σκέψου...

Συμβουλή Νο 9

Αν τώρα θες η αναβάθμιση της ντουλάπας σου να είναι ολοκληρωμένη, δεν έχεις παρά να αρχίσεις από τα αξεσουάρ. Δηλαδή παπούτσια, που όσο να' ναι αποτελούν ακριβό είδος αλλά και φουλάρια στα οποία μπορείς να πετύχεις πολύ καλό ύφασμα σε αρκετά χαμηλή τιμή. Και είναι και πολύ in φέτος το καλοκαίρι.

Συμβουλή Νο 10

Δεδομένου, λοιπόν, πως την Πέμπτη αρχίζουν οι εκπτώσεις, κάνε μία εξόρμηση στα μαγαζιά και αν θυμηθείς έστω και μία από τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα θα χαρείς εν καιρώ με τουλάχιστον μία από τις αγορές σου. Μπορείς να είσαι παρορμητικός, και να πάρεις και κάτι που είναι στην ουσία άχρηστο. Εντάξει, άνθρωποι είμαστε κι εμείς και καταλαβαίνουμε την αδυναμία μπροστά στις πολλές και φθηνές επιλογές. Αρκεί να μην το παρακάνεις. Ραντεβού στο ταμείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου