ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ρεύμα από... περιττώματα πουλερικών


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, περιβαλλοντικά φιλική πρόταση παραγωγής ηλεκτρισμού από... περιττώματα πουλερικών, προσφέρει η αμερικανική εταιρεία Fibrowatt, η οποία αποτελεί μία
 εναλλακτική πρόταση διαχείρισης περιττωμάτων εκτροφέων πουλερικών. Οι εκτροφείς, όχι μόνον αποφεύγουν το κόστος μετεπεξεργασίας των περιττωμάτων που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά αντίθετα, εισπράττουν χρήματα από τα περιττώματα που διαθέτουν στη βάση μακροχρόνιων συμβολαίων, τα οποία σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν ουδεμία οικονομική αξία. Μεταξύ των παραγώγων παρα-προϊόντων των μεθόδων που χρησιμοποιεί η εταιρεία, περιλαμβάνεται ένα είδος στάχτης, που χρησιμοποιείται ως λίπασμα και συνεισφέρει σημαντικά στην παραγωγή υπεραξίας από τα περιττώματα.

Η Fibrowatt αναλαμβάνει η ίδια τη μεταφορά των περιττωμάτων από τους χώρους εκτροφής πουλερικών, στις εγκαταστάσεις της, στις οποίες εναποτίθενται σε ειδικές δεξαμενές αρνητικής πίεσης, για την αποφυγή έκλυσης δυσάρεστων οσμών. Τα περιττώματα κομποστοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες, μεταξύ άλλων καταστρέφοντας τις οσμές και διάφορους παθογόνους οργανισμούς. Από τη διαδικασία, νερό ζεσταίνεται σε ειδικό μπόιλερ για την παραγωγή ατμού υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης, ο οποίος αποτελεί την κινητήριο δύναμη μίας τουρμπίνας, που παράγει ηλεκτρισμό. Η κατασκευή ενός εργοστασίου της Fibrowatt δημιουργεί έως και 300 θέσεις εργασίας στο στάδιο αποπεράτωσης.

Η Fibrowatt LLC αποτελεί έναν όμιλο ανάπτυξης εγκαταστάσεων, διαχείρισης και επεξεργασίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, με πρώτη ύλη τα περιττώματα πουλερικών και άλλες πηγές. Ιδρύθηκε το 2000 και έχει έδρα στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, από την ομάδα διοίκησης που δημιούργησε τις πρώτες τρεις - παγκοσμίως - μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από περιττώματα πουλερικών στη Βρετανία, οι οποίες σήμερα τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό 150 χιλιάδες κατοικίες. Μεταξύ άλλων, η ομάδα σχεδίασε, κατασκεύασε και διαχειρίζεται την πρώτη αντίστοιχη μονάδα στις ΗΠΑ, με την ονομασία Fibrominn. Η εταιρεία - και ο υπο-όμιλος που συνιστά - αποτελεί θυγατρική επιχείρηση της Homeland Renewable Energy Inc. (HRE).

Σήμερα, η Fibrowatt διαθέτει εγκαταστάσεις στο Αρκάνσας, στη Γεωργία, στο Μέριλαντ, στην Αλαμπάμα, στο Μισισιπή και στη Βόρειο Καρολίνα των ΗΠΑ. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί μελλοντικά στην Αλαμπάμα, στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου