ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Μετρούν και πάλι την αξία του ψηφιακού μερίσματος


Το κόστος για την ψηφιακή επέκταση, έστω και πιλοτικά, βάσει των νέων δεδομένων είναι ιδιαίτερα υψηλό για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις.
Στα 350 εκατ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση για την Ελλάδα.

Στον επαναπροσδιορισμό της αξίας του ψηφιακού μερίσματος κινούνται οι
χώρες της Ευρώπης -και η χώρα μας- μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μοιρασιάς των συχνοτήτων στην ιδιαίτερα ανεπτυγμένη -τεχνολογικά- αγορά της Γερμανίας.

Η οικονομική ύφεση των δυο τελευταίων ετών δημιούργησε νέα δεδομένα για τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες πλέον πρώτος και βασικός στόχος είναι η πλήρης μετάβαση στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές, αφού αν δεν συμβεί αυτό δεν νοείται ούτε καν συζήτηση για ψηφιακό μέρισμα.

Την ίδια ώρα πάντως και με αφορμή το θέμα του ψηφιακού μερίσματος, σε κεντρικό επίπεδο, οι Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι εκ νέου ανάδοχοι των συχνοτήτων που θα απελευθερωθούν -προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για συμπληρωματικές χρήσεις-, υπενθυμίζοντας ότι το HDTV είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέα δεδομένα

Η Γερμανία είναι πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και παράλληλα προχώρησε και ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για το ψηφιακό μέρισμα αποδίδοντας στους δικαιούχους το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η τιμή αυτή πώλησης των συχνοτήτων από την πλευρά του γερμανικού κράτους ανατρέπει τα «δεδομένα» αφού ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει προς τα κάτω την αξία του ψηφιακού μερίσματος.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τις εξελίξεις και για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία κατανοούν ότι τα πραγματικά έσοδα που περίμεναν από την υπόθεση αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερα του αναμενομένου.

Ενδεικτικό είναι ότι το αντίστοιχο νούμερο που προκύπτει -βάσει του ΑΕΠ και της ελληνικής αγοράς- για τη χώρα μας ανέρχεται, με τις καλύτερες εκτιμήσεις και υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν πλήρως οι τεχνολογικές δυνατότητες που δημιουργούνται -πράγμα βεβαίως που είναι άδηλο αν τελικά θα επιτευχθεί αφού βρίσκεται σε συνάρτηση και με το τεχνολογικό επίπεδο της χώρας μας- περί τα 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό βεβαίως, το οποίο αντιστοιχεί στα χρήματα που θα μπορούσε να πάρει το ελληνικό Δημόσιο από την αξιοποίηση του φάσματος απευθυνόμενο στη διεθνή αγορά, απέχει σημαντικά από τα όσα έχουν μέχρι σήμερα ή είχαν ακουστεί σχετικά με την αξία του μερίσματος στην Ελλάδα.

Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές και η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών συνετέλεσαν σημαντικά στη δημιουργία των νέων αυτών δεδομένων, αφού επηρέασαν τόσο το χώρο του broadcasting όσο και το χώρο των συμπληρωματικών υπηρεσιών.

Η ψηφιακή Ελλάδα

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν γίνεται συζήτηση για ψηφιακό μέρισμα προτού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάβασης στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές από την πλευρά των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, ούτε βέβαια στην Ελλάδα, με εξαίρεση ενδεχομένως τις δηλώσεις-σκέψεις, κάποιων μεμονωμένων στελεχών του χώρου.

Το τελευταίο δε χρονικό διάστημα το ζήτημα φαίνεται να παίρνει παράταση, αφού η διαδικασία της πλήρους μετάβασης καθυστερεί μιας και επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τα νέα δεδομένα που ανέκυψαν στο οικονομικό πεδίο τους τελευταίους μήνες.

Μπορεί σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα (στις 18/06/2010) να αρχίζει η πιλοτική εκπομπή της επίγειας ψηφιακής στην πρωτεύουσα, η μετάβαση ωστόσο σε ολόκληρη τη χώρα, έστω και πιλοτικά, είναι μια άλλη υπόθεση.

Το κόστος για την ψηφιακή επέκταση, έστω και πιλοτικά, βάσει των νέων δεδομένων είναι ιδιαίτερα υψηλό για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου, πλήρης μετάβαση, πριν από το 2015 δεν θα πρέπει να αναμένεται.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου